A început bătălia pe aerodromul de la Alexeni

Distribuie articolul:

Deocamdată doar bătălia în vorbe goale. Doar ştim toţi că de la vorbe până la fapte este cale lungă şi politicienii care ne conduc sunt campioni europeni atunci când vine vorba despre promisiuni fără acoperire.

Scurt istoric

Revenim cu această bucată de istorie din zona Bărăganului nu pentru că nu avem altceva de scris, ci pentru simplul fapt că Alexeni a jucat un rol foarte important în modelarea istoriei recente a judeţului şi pentru că „Istoria îşi bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se” – Nicolae Iorga. Istoria aerodromului de la Alexeni este foarte încărcată de evenimente prin prisma poziţiei cheie din cel de-al Doilea Război Mondial, atunci când pe islazul comunei Alexeni au staţionat formaţii de avioane germane menite să intercepteze şi să distrugă orice avion pentru bombardament al Aliaţilor folosit pentru a bombarda Capitala sau oraşul Ploieşti. În anul 1950 liderii PCR şi consilierii sovietici acreditaţi la Ministerul Apărării Naţionale au decis să fie construit un aerodrom militar la Alexeni iar în anul 1958 construcţia a fost predată autorităţilor române. Pe scurt, anual tehnica militară, aparatura militară precum şi personalul militar au fost „dizolvate” până în 2001 atunci când ordinul de desfiinţare a sosit pe adresa unităţii. În anul 2002, aerodromul militar Alexeni a fost dezafectat iar prin HG 611/29.05.2003 acesta a fost transferat din administrarea Ministerului Apărării Naționale în administrarea Ministerului Justiției, pentru Direcția Generală a Penitenciarelor. După nenumărate planuri de reorganizare eşuate, la 5 august 2017 aerodromul Alexeni a fost predat Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Promisiuni fără limite

Într-o conferinţă de presă susţinută nu cu mult timp în urmă, deputatul Gheorghe Tinel a „atacat” şi acest subiect spunând că are oarece semne de întrebare cu privire la încetineala în ceea ce priveşte obiectivul de investiţii de la Alexeni. Acesta acuza Consiliul Judeţean Ialomiţa şi implicit pe preşedintele instituţiei Victor Moraru de o oarecare premeditare în ceea ce priveşte lipsa unei profesori-tinelviziuni reale care să poată fi pusă în aplicare având în vedere contextul economic în care se află judeţul Ialomiţa: „Nu o să înţeleg niciodată de ce se mişcă foarte greu în ceea ce priveşte investiţia de la Alexeni. De ce nu înlesnesc parteneriatul cu primăria Urziceni? Urziceniul ar putea să se implice în dezvoltarea acelui obiectiv foarte important pentru vestul judeţului. Suntem în acelaşi stadiu, ne plimbăm, ne ducem la Alexeni, discutăm nu ştiu cu cine, sunt 350 de hectare care nu sunt folosite. Ce aşteptăm, să vină cine să ne facă treaba?” afirma preşedintele PNL Ialomiţa. Nu a trecut mult timp şi iată că preşedintele Victor Moraru a vrut „să-i dea peste nas” deputatului liberal prezentând în cea mai recentă şedinţă a CJI propunerile pe care posibilii investitori le-au făcut către instituţia statului cu privire la dezvoltarea acelui fost  aerodrom precum şi a celor aproximativ 350 hectare de teren aferent obiectivului cu pricina. Una dintre cele mai tentante oferte pe care preşedintele a expus-o opiniei publice este şi cap de listă în prezentarea CJI. Discuţia este despre posibilul investitor S.C. EDUCAŢIO MILLENIA de MOLAY S.R.L. Bucureşti care propune ca pe suprafaţa fostului aerodrom din Alexeni investiţia să se desfăşoare pe mai multe obiective printre care: 1) Centru de formare pentru educaţie continuă; 2) Centru de pregătire practică pentru auto-apărare, prim-ajutor şi conducere defensivă; 3) un aerodrom pentru aparate de zbor uşoare; 4) o zonă de service auto; 5) o tabără pentru copii şi adolescenţi; 6) un centru de inovare în echipamente şi instrumentar necesar supravieţuirii în caz de calamităţi şi dezastre de orice tip. Toate aceste propuneri urmând a se implementa într-o perioadă de 5 ani urmând a fi asumată contractual o investiţie de aproximativ 6,2 milioane de euro. Un alt aspect important este acela că această societate promite să creeze minim 105 locuri de muncă. Un lucru pe care mulţi Moraru Victor CJIdintre noi l-am învăţat pe calea uşoară sau mai grea este acela că dacă un lucru sau o promisiune pare prea frumoasă ca să fie adevărată, de obicei nu este reală, nu-i aşa? Alte câteva întrebări cu privire la aspecte foarte importante ale acestei propuneri nu au fost adresate dezvoltatorului nici de către preşedintele CJI, nici de cei patru consilieri personali ai acestuia care în teorie au rolul de a cugeta pentru sau după caz, împreună cu preşedintele Moraru. Întrebările de bun simţ ar fi sunat cam aşa:

1- Ce înseamnă mai exact investiţia purtând numele de „Centru de pregătire practică pentru auto-apărare”? Să fie vorba cumva de un poligon de tragere pentru armele de foc? Şi dacă da, nu credeţi domnule Victor Moraru că acest obiectiv este incompatibil cu punctul proiectul de la punctul 5 privind tabăra pentru copii şi adolescenţi? Ce părinte întreg la cap îşi trimte copilul într-o tabără care are în vecinătatea imediat apropiată un poligon de tragere?

2- La punctul 3 propunerea dezvoltatorului dumneavoastră numărul unu doreşte să pună bazele unui aerodrom pentru aparate de zbor uşoare, deşi în vecinătate se va afla respectiva tabără pentru copii. La ce riscuri aviatice sunt expuşi minorii? Există baza legală prin care ştiind că există o tabără de vară, societatea EDUCAŢIO MILLENIA de MOLAY va putea obţine toate avizele de la autorităţile competente pentru a putea amplasa respectivul obiectiv pentru aparate de zbor în vecinătatea taberei?

Nu în ultimul rând şi fără permisiunea dumneavoastră vă adresăm o întrebare plină de sarcasm: Domnule preşedinte Moraru, doriţi să faceţi la Alexeni un soi de tabără militară pentru copii şi adolescenţi pe modelul şcolilor militare din Statele Unite ale Americii unde copii sunt pedepsiţi de părinţi ori de statul american şi sunt trimişi spre reeducare?

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *