A crescut taxa încasată pentru locul de veci, dar, cică, banii vor fi cheltuiţi în folosul concesionarilor!

Distribuie articolul:

Aşa după cum deja aţi aflat, Primăria municipiului Slobozia „şi-a tras”, ca tot omul gospodar, un SRL pe lângă casă. Pe lângă casa de valori patrimoniale, se-nţelege! S.C. Servicii Publice SRL Slobozia este un „satelit” care va gravita în jurul Consiliului Local (ca factor de deliberativ, de decizie), dar şi în jurul executivului format din primar, cei doi viceprimari şi numărul destul de mare de bugetari. Managerul acestei nou-înfiinţate societăţi comerciale care, cică, se va autofinanţa ca oricare alt SRL, este domnul Costea. Domnia-sa va administra Pieţele, Bazarul, Oborul şi Cimitirul.

 Nu reiterăm astăzi „meandrele concretului” într-ale păienjenişului de interese politico-administrative, din spatele acestei transformări în SRL, a ceea ce până nu demult a fost Serviciul Public Activităţi  Autofinanţate, din cadrul primăriei municipiului Slobozia. Vă vom spune doar că, odată ajuns directorul acestui SRL, domnul Costea a şi mărit una dintre taxe. Taxa pentru locul de veci, căci despre ea este vorba, a sărit de la 35 de lei la 50 de lei pe an. Cum au auzit una ca asta, unii dintre cei ce deţin în concesiune locuri de veci, ne-au sunat la redacţie şi ne-au rugat să întrebăm care-i motivul pentru care s-a procedat la un aşa „salt”?  Ştiindu-l „deschis dialogului”, zilele trecute l-am rugat pe domnul Costea să ne spună ce are de gând să facă acolo, în cimitirul municipiului Slobozia. Mai ales, în ceea ce priveşte cerşetorii am vrut să aflăm ce intenţionează a face, astfel încât să-i mulţumească şi pe cei care nu găsesc că e normal ca ei să nu-şi poată plânge morţii, din cauza inoportunei prezenţe şi, în acelaşi timp, din cauza tânguielilor cerşetorilor care nu înţeleg să aibă o atitudine cât de cât civilizată, aşteptând să dea omul atunci când pleacă spre casă. Şi pentru cei ce nu găsesc că e normal să tot fie nevoiţi să adune de pe mormintele părinţilor, şi-ale altor rude, rahat de maidanezi, am vrut să aflăm ce-are de gând să facă directorul Costea.Auzindu-mă cât de amplu am formulat întrebarea, stând la biroul lui, cam răcoros, amenajat în incinta Pieţei „Cuza Vodă”, cu ochii în calculatorul în care pare că deja şi-a scris „temele”, domnul Costea mi-a declarat: „ …Vizavi de activitatea de-acolo din cimitir, avem sesizări legate de zilele de sâmbătă şi duminică. Eu am vorbit şi cu domnul Abaza (n.red. director Poliţia Locală), fiindcă şi noi am văzut că acolo vin familii de romi, cu copiii după ei, şi-i agasează pe cei care vin la morminte, şi cerşesc. Noi stabilisem, la un moment dat (la intrare am pus chiar şi nişte canapele acolo, vom monta şi o copertină), un loc unde să aştepte pentru ceea ce se numeşte „pomană”, şi pe care, mai ales de sărbătorile religioase, oamenii o împart celor necăjiţi. Din păcate, am avut reclamaţii din partea unora care ne certau că de ce nu-i lăsăm să primească pomană. Părerile sunt împărţite, ştiţi şi dumneavoastră la fel de bine ca mine (…) Cei care cerşesc, în cursul săptămânii nu prea au acces decât dacă se mai strecoară când este îngropat cineva…Agenţii de pază au grijă însă să-i facă să înţeleagă că nu trebuie să stea pe capul omului care-şi plânge morţii, dar, cum spuneam sunt şi unii oameni care nu văd nimic rău în asta.

 Probleme, idei, propuneri…

Problemele celor care administrează cimitirul sunt multe. Începând cu tupeul „vizitatorilor” de-a forţa nota intrând cu maşina chiar şi-atunci când li se atrage atenţia că muncitorii au ceva în lucru pe o anumită alee, fapt ce determină oprirea circulaţiei pe patru roţi, şi terminând cu neplata la timp a taxei, toate îngreunează buna desfăşurare a activităţii celor ce prestează servicii în cimitirul municipal. Am înţeles asta, din răspunsurile oferite de domnul Costea, răspunsuri pe care le şi publicăm, doar-doar vor înţelege ce se petrece acolo şi ce urmează să se mai schimbe, în bine, desigur! Odată cu reorganizarea, în gândirea mea, din punct de vedere managerial vizez două lucruri, două aspect: să asigur un acces controlat în cimitir, în sensul că voi închide o poartă şi va rămâne doar una, cu barieră (…) Avem un program pe care de doi ani ne chinuim să-l implementăm, prin care am inventariat locurile de veci. Am citit ce scrie pe fiecare cruce, ca să pot şi eu atunci când intră cineva în cimitir. Eu aşa am văzut că se procedează în cimitirele civilizate! Nu zice nimeni că nu-i lăsăm să intre. Dar să ştim şi noi dacă există în baza de date cel decedat (…) Avem contracte încheiate pe numele decedaţilor, iar pe moştenitori (aparţinători) nu putem să-i mai găsim. Aşa încât nu putem controla nici curăţenia la locul de veci concesionat (…) Se mai întâmplă şi ca unii vizitatori să facă singuri curăţenie în jurul mormintelor, dar aruncă bălăriile pe mormintele din jur. Or, eu, în momentul în care mă duc şi văd gunoi pe un mormânt, dacă am o evidenţă, ştiu cine a fost zilele astea la acel mormânt sau la cele dimprejurul lui. (…) Avem containere, unde cei ce fac curăţenie ar putea să care gunoiul, dar…Noi am încercat să păstrăm cât de cât curăţenie. Plus c-am făcut igienizare, de două ori anul trecut, pe banii societăţii. Prin acest control, al accesului în cimitir, vrem să asigurăm şi securitatea maşinilor. Pentru că trebuie să ştiţi că vom crea locuri de parcare. La prima poartă, am făcut o platformă la nivelul şoselei, care se va umple cu piatră din aceea „spartă”, şi toate maşinile rămân acolo, oamenii se duc pe jos. Sigur, ţinem cont şi de faptul că mai sunt şi oameni cu dizabilităţi, fapt pentru care ei vor avea alt regim de acces acolo (…) Cât priveşte câinii maidanezi, putem chiar să vă şi spunem numele persoanelor care aduc mâncare gătită de acasă sau cumpără mâncare pentru câini şi hrăneşte 4-5 câini care, cică, păzesc mormintele părinţilor lor. La mâncare vin şi alţi câini din Bora şi nu vreţi să ştiţi ce gălăgie se iscă între ei, ce lătrături.. Le-am tot spus că aşa ceva nu-i normal, dar…Puteţi veni să surprindeţi cu aparatul…Eu de nenumărate ori le-am atras atenţia…                                    

 Cui i se pare mult cei 50 de lei pe an?

Împărţiţi 50 de lei la cele 12 luni ale anului şi o să vedeţi că suma e de-a dreptul mică, chiar şi pentru cei amărâţi. Spun asta, gândindu-mă că mulţi dintre cei amărâţi fumează. Unii, chiar un pachet pe zi. Un pachet cu ţigări care ard, nu fac bine sănătăţii şi nici nu ţin de foame sau de frig, costă cel puţin 13 lei. Deci, cel care, practic, dă foc – şi la propriu, şi la figurat! – în fiecare zi, la 13 lei, are tupeul să pretindă că e prea mult să dea 50 de lei pe an? Pe an, adică pentru alea 365 de zile în care el, fumătorul, cheltuieşte pe ţigări  – atenţie! – cel puţin 4.700 de lei? În condiţiile date, iertaţi-mă că nu pot lăcrima de mila nimănui! Sigur, deprinşi a „plânge de mila cetăţenilor”, poate că se vor găsi unii – politicieni, mai ales! – care să critice această creştere considerată „prea bruscă”. Şi, sigur, deprinşi a critica, numai aşa de dragul criticii, poate că unii vor mai suna la redacţie, convinşi fiind că ne-ar interesa să „lătrăm” numai de dragul ideii de atitudine civică. Din păcate, preţul ni se pare de-a dreptul ridicol de mic, în comparaţie cu câte ar fi de făcut, şi s-ar putea face dacă noi toţi nu ne-am mai „zgârci la tărâţe”…

IONICA GHINEA

 

 


Distribuie articolul:

8 thoughts on “A crescut taxa încasată pentru locul de veci, dar, cică, banii vor fi cheltuiţi în folosul concesionarilor!

  1. Doamna Ghinea, cit mi-ai fi de draga, daca nu m-ai omorit cu maidanezii astia. N-ai pic de suflet. Nici in cimitir n-ai loc de ei, bre? N-auzisi ca pazesc sufletele mortilor, s-or fi simtind si ei singuri saracutii, si nu ciinii se caca pe morminte, ca sint simtiti, oamenii sint cei care arunca gunoaie pe mormintele invecinate. Mai lasa si mata de la tine, zau asa. Considera ca faci o pomana. Ca intre prieteni.

    1. Domnule, AZI, tata face doi ani de când stă la doi metri sub pământ! Eu, fata lui TATA, ştiu foarte bine de ce nu merg singură la mormântul tatei. Şi ca mine, câţi alţi oameni nu merg, TOCMAI fiindcă le e silă de cerşetori, dezagreabili prin felul lor de-a se comporta (căci sărăcia nu e motiv să fii ATÂT de nespălat, şi să te tângui în halul în care o fac puradeii ăia, să fie clar!) şi, mai ales, fiindcă LE ESTE FRICĂ DE CÂINI.
      De ce să nu pot merge eu în parc să fac mişcare şi/sau să stau la aer curat, fără să-mi fie teamă de maidanezi? S-a ajuns în situaţia ca şi pe stradă să meargă oamenii cu frica-n sân, ca nu cumva, pe nesimţite, din spate să fii muşcat de picioare, de-un maidanez căreia nu ştii ce i se pare şi reacţionează. EU am ochi să văd suferinţa copiilor, şi adulţilor, şi bătrânilor muşcaţi de câinii maidanezi, care merg să-şi facă antirabicul (cheltuindu-şi pe cele 5 (cinci) drumuri la Bucureşti banii puţini pe care-i au ca salarii sau pensie), eu trebuie, prin natura meseriei, să-i ascult pe oamenii care se plâng de toate astea. Aşa că, vă rog, nu-mi spuneţi mie că n-am suflet!

  2. Domnule Costea, dar cu serpii care riscam sa ne apuce de picioare in cimitirul pe care dumneavoastra il pastoriti? eu merg de 4-5 ori pe an cu o motocositoare si tai iarba pe aleea care duce catre mormantul parintilor mei….

  3. Stimata doamna Ghinea, as putea sa-ti spun si eu de cite luni e maica-mea la doi metri sub pamint. Si daca nu poti sa te duci la mormintul tatalui din cauza cersatorilor si cainilor e treaba matale. Inseamna ca n-ai ales ora potrivita. In ce ma priveste, de cite ori am fost nu m-am lovit nici de unii, nici de altii. Asa ca nu mi se pare o chestie esentiala. Si chiar nu pricep ce mai ai cu cainii. Credeam ca cel putin visul asta ti l-ai vazut implinit. Ca daca n-au casapit la ei, in draci, autoritatile noastre. N-au mai ramas decit Cerberul si Cainele de paza al democratiei, si nici asta nu sta prea bine. Mai nou vad ca nu mai ai loc nici de pisici. Sinteti putin cam obsedata, doamne apara si pazeste. V-au incalecat pisicile. Dati-le niste carne cu bolduri.

    1. Hai că m-ai enervat, domnule Nicolae! Adică, dumneata mă judeci pe mine fiindcă nu vreau să-mi intre pisicile vecinilor şi-ale comunităţii, pe PROPRIETATE? Da’ cât tupeu să ai să-mi zici mie că trebuie să beau apă după alea 2-3 pisici de îmi tot intră în curte, şi mi se tot urcă pe masă, ba chiar dă să intre şi-n casă dacă las uşa deschisă, domnule dragă? Da’ cât tupeu să ai ca să-mi spui mie că trebuie să accept să mi se cace pisicile prin curte, printre flori, domnule? Am găsit rahat chiar în faţa uşii, stimabile! Ţi se pare normal? Şi de ce-ar trebui să accept eu replici tembele de genul: „Ce să-i fac? E pisică, nu pot s-o leg ca pe câine. Mai sare şi ea gardul, că aşa-s pisicile! „??? Repet! EU NU AM NIMIC CU DAMBLAUA CELOR CARE CRESC CÂINI ŞI PISICI !!! Dar să nu mă deranjeze, în curtea mea şi atunci când merg pe stradă.

  4. In primul rind ca pisicile nu prea obisnuiesc sa se cace pe ciment. Si daca o fac printre flori de regula folosesc o gropita facuta chiar de ele pe care dupa aceea o astupa cu meticulozitate, ingrasamint mai natural nici ca se poate. Inteleg ca nu va plac animalele, ca d-aia nu suportati sa aveti in curte nici unul dar ati putea sa dati dovada de mai multa toleranta in calitate de reprezentanta a speciei feminine. Inteleg ca nu suportati ciini pe strada, nu-i vrea nimeni acolo, dar atunci cind ziceti sa-i adune ati putea cere sa-i si hraneasca, sa nu-i chinuie si in general sa respecte legile de protectie a animalelor, lucru pe care autoritatile noastre nu-l fac si am vazut ca nici pe dvs. nu va intereseaza. Si cu pisicile ce vreti? V-am zis: puneti-le otrava, dati-le bolduri, demonstrati-ne si noua cit sinteti de miloasa si nu uitati sa va laudati cu chestia asta ca sa fim mindri ca va cunoastem.

  5. Poate asfalteaza si aleea de acces. De cand eram mic si mergeam cu mamaia la mormantul bunicului si pana in prezent tot asa arata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *