O nouă expoziție va fi inaugurată la Muzeul Național al Agriculturii pe 14.02.2024, ora 14.00, destinată tuturor categoriilor de public, dar, în special, cunoscătorilor domeniului textilelor, deoarece ea pune în evidență istoria mașinii de cusut „Singer”.
Obiectele expuse sunt mărturii istorice legate de mașina de cusut „Singer” (facturi, fotografii, documente, accesorii, tipare, schițe) și mașini de cusut „Singer” existente în patrimoniul MNA. Este de reținut că Muzeul Național al Agriculturii deține un număr de peste 50 de mașini de cusut, produse de diferite firme din Europa, inclusiv realizate de firma Cugir, din România.
Foarte scurt istoric…
Mașina de cusut „Singer” împlinește anul acesta 175 de ani de când a fost inventată și produsă pe tot mapamondul. Au fost aproape 100 de ani de încercări și prototipuri de astfel de mașini de cusut, care aveau menirea să ușureze munca croitorilor și să scurteze perioada de realizare a unui produs textil, fie el pentru casă, fie pentru un produs de îmbrăcăminte ori
încălțăminte.
În anul 1851, un mașinist din New York, EXPOZIŢIE – 175 de ani ai maşinii de cusut SINGER Invenții. Este vorba de Isaac Merritt Singer, care, cu documentația de brevetare, mai apoi, și-a putut permite să producă mașini în serie și să le comercializeze. În țara noastră, mașina de cusut a fost comercializată prin intermediul firmei franceze Bourne&Co, începând cu anul 1879.
Strategia vânzărilor de mașini de cusut a fost ingenioasă la acea dată. Mașinile de cusut „Singer” se vindeau în urma unui curs gratuit de croit, cusut și brodat, la sfârșitul căruia, cursanții puteau cumpăra o mașină de cusut în rate, sistem inventat de același Isaac Merritt Singer.
De-a lungul anilor, mașina de cusut inițială a fost îmbunătățită tehnic, ea avea acum o masă și era acționată de la o pedală, un obiect frumos conceput pentru orice casă, cu picioare turnate din fontă și masă de lemn, unde mașina propriu-zisă putea fi încorporată.
„Vă așteptăm cu drag să descoperiți uimitoarea mașină „Singer”, care a cucerit întreg globul, vândută în mii de exemplare și care e utilă deopotrivă în fiecare casă, cât și în atelierele de croitorie, cizmărie, pielărie.”, mai adaugă domnul
Fănica GHERGHE, muzeograf în cadrul Muzeului Naţional de Agricultura ce-şi duce „veacul” aici, pe meleagurile ialomiţene.