Condamnată la plată, Primăria Amara solicită ajutor financiar prin intermediul CJI

Distribuie articolul:

Puţini locuitori ai Staţiunii Amara au ştiinţă despre faptele, cu-adevărat oneroase pentru bugetul local, săvârşite de  Victor Moraru, atât pe vremea cât a fost primar al oraşului, cât şi în anii de domnie ca preşedinte al CJI.

Şi mai puţini ştiu că Primăria a fost condamnată de Justiţie, la plata unor servicii de CONSULTANŢĂ, în vederea acccesării de Fonduri europene pentru proiectul “Reabilitarea Parcului Balnear – Etapa a II-a”, servicii contractate în anul 2016, de către Victor Moraru.

Ani de-a rândul, ziarul Ştirea a tot scris, atrăgând atenţia că prea mulţi bani se cheltuie pe aşa-zisa “Consultanţă” şi, desigur, pe aşa-numitele SF-uri. Despre SC Intergroup Engineering SRL – firma “de casă” a ex-primarului Victor Moraru, noi am scris, la momentul săvârşirii faptelor. Scriam atunci că sunt peste 20 de contracte de consultanţă, toate oferite firmei, prin ceea ce se numeşte “încredinţare directă”. Adică, fără licitaţie publică. Mai apoi, după ce Moraru a “încălecat” funcţia de conducere a Consiliului Judeţean Ialomiţa, şi-n locul lui,  a fost “uns” primar, stimabilul Măiţă, am scris că şi ’mnealui continuă să lucreze cu aceeaşi firmă, în aceleaşi condiţii, cel puţin imorale!

Noi am scris, dar…nu a interesat pe foarte mulţi! Anii au trecut, la conducerea Primăriei a venit cineva care nu a vrut “să calce pe urmele înaintaşilor”, fapt pentru care, acum, primăria e bună de plată. Conform decizuiei instanţelor judecătoreşti, Primăria Amara are de plătit către SC Intergroup Engenerring SRL, vreo 45 de miliarde lei vechi.

Văzându-şi, astfel, puse în pericol demersurile, primarul Alin Sandu este dispus să facă orice pentru a răzbi în ceea ce priveşte implementarea proiectelor. Aşa că, ieri, 16 ianuarie, primarul Alin Sandu a avut o întrevedere cu mai-marele judeţului, cu scopul precis de a face rost de banii necesari ca să iasă la liman.

Iată ce ne-a declarat primarul!

“Am avut o întrevedere cu domnul Marian Pavel, da! Am mers cu jalba-n proţap, ca să cerem bani pentru primăria Amara. Pentru noi, prioritate are partea noastră de finanţare a proiectelor viyând plajele din Staţiunea Amara. În primul rând, am pus acccentul pe partea noastră de contribuţie, cea rămasă în grija UAT, având în vedere că ne aflăm la peste 90% realizare a modernizării plajelor. Am luat de la Uniunea Europeană, tot ce-am putut lua, ca bani eligibili. Ceea ce, cred eu, este onorabil, deoarece nu am pierdut acei bani. Şi, va trebui să găsim o variantă, în care aceste plaje să fie achitate, să nu avem nici un fel de probleme, aşa cum s-a întâmplat cu alte Primării care au dat banii înapoi (…) Am discutat cu preşedintele Pavel să ne ajute să beneficiem de vreo 5 milioane de lei. Adică, 50 de miliarde lei vechi, da! Variante ar fi, fie să-i obţinem printr-o finanţare comună, de la Consiliul Judeţean, Guvern, ş.a.m.d., fie să facem un credi. Asta, în condiţiile în care vom scăpa de acea datorie pe care noi o avem către firma Intergroup Engineeering SRL. Dacă vom avea norocul ca Guvernul să ne dea bani pentru echilibrare, să scăpăm de acea datorie către Intergroup, atunci vom fi liberi, vom fi eligibili ca să putem obţine o finanţare de la o Bancă sau de la Trezorerie. Căci, acum, fiind grevaţi de-această condamnare, nu putem să facem nici un împrumut. (…) Nu ştiu când se va întâmpla ajutorul, că urmează să dea, mai întâi, către Primăria Slobozia, şi-apoi, gradual, celorlalte localităţi ale judeţului. Noi, reţineţi, am solicitat banii pentru finalizarea lucrărilor la plajele Staţiunii Amara! Iar, Staţiunea, nu este numai a oraşului Amara, ci şi a judeţului, a României. Spun asta, convins că noi, locuitorii oraşului Amara trebuie să depăşim acea formă de mândrie care nu ne ajută! Lacul Amara, Staţiunea Amara este de interes naţiuonal, şi acest lucru trebuie înţeles ca atare! Eu nutresc speranţa că vom fi ajutaţi de Consiliul Judeţean Ialomiţa. Am speranţa că, într-un fel sau altul, ne va ajuta domnul preşedinte Pavel ca să răzbim! Între timp, noi nu stăm pe loc, căutăm bani, ne mai trebuie vreo 700.000 lei pentru Şcoală, şi vreo 8 – 900.000 pentru Grădiniţă, bani ce vor fi cheltuiţi pentru co-finanţare/contribuţia noastră în implementarea proiectelor vizând modernizarea unităţilor şcolare. Anveloparea s-a finalizat cu bine la Grădiniţă şi la Şcoală, lucrările arată foarte bine.

Dacă am fi avut banii pe care trebuie să-i plătim în contul datoriei făcute de fosta conducere a Primăriei, n-am mai fi fost în această situaţie limită, am fi terminat plajele! Urmează că, în luna aprilie a acestui an, să primim decizia/hotărârea instanţelor de judecată, în ceea ce priveşte poprirea pe conturile primăriei. Ei au vrut de anul trecut să ne pună poprire, dar ne-am mişcat repede, am fost în audienţă de ministrul Finanţelor, şi am atacat în instanţă, ca să se modifice penalităţile, că noi am plătot debitul iniţial, pe care ei l-au considerat parte din dobândă, penalităţi…! Instanţa a cumulat cele două procese, şi în 22 aprilie urmează să ştim ce şi cum…! Noi sperăm să fie o decizie favorabilă nouă! Pentru că este o animalie mare, gândindu-ne că Intergroup a pierdut, pentru plaja “Perla”, procesul de a i se plăti lucrarea, iar plaja “Perla” este o lucrare de succes. Iar pentru Parc, care nu s-a întâmplat mai nimic acolo, că nu putea pune în aplicare proiectul, mai ales că se suprapunea peste etapa I, au câştigat. De-aia zic că este o anomalie!  


Distribuie articolul:

2 thoughts on “Condamnată la plată, Primăria Amara solicită ajutor financiar prin intermediul CJI

  1. Locuitorii Amarei pot ști sau presupune că s-au întâmplat lucruri necurate privitor la contracte și bani dați fără discernământ. Dar nu au dovezi. Dovezile le puteau obține primarii care au urmat, deoarece ei gestionează arhiva. De ce nu au făcut nimic? Nu se știe, doar s-ar putea presupune. Se vorbește despre împrumuturi enorme pentru Amara, dar mai ales, pentru amăreni. Cum vor fi plătite (nu mă pricep la structura bugetului)? Dacă se spune că datoria de 700 000 de euro este greu de plătit (și influențează negativ dezvoltarea localității), cum se vor plăti alte 2,8 milioane de lei ( 28 de miliarde vechi), destinate finalizării plajelor? Dacă plajele sunt finalizate în proporție de 95% și 91%, de ce este nevoie de încă doi ani pentru restul lucrărilor și de o sumă așa de mare? Dar 50 de milioane de lei cum vor fi plătiți(că ajutorul n-o fi nerambursabil)? Cum se explică faptul că lucrările cu fonduri europene nu au fost terminate în calendarul stabilit? Care sunt cauzele care au condus la situația de acum a lucrărilor? Acolo sunt niște vinovății și dacă nu sunt ale actualei conduceri este bine să fie făcute publice, cu argumente și dovezi. Plajele sunt ale Amarei, dar de cine sunt ele administrate? Care sunt veniturile Primăriei din activitatea desfășurată pe aceste plaje? Se justifică sacrificiile comunității pentru toate aceste cheltuieli? Sunt întrebări și nu se poate să nu fie puse, atunci când există interes pentru ceea ce se întâmplă în jur!

    1. Creditul nu a fost aprobat doarece există debite foarte mari de tip Intergroup și nu există siguranța rambursării…
      Serviciul de salubrizare după plecarea dlui Sandru de la conducere, o pălărie prea mare de purtat, a ramas cu un debit de 150.000 lei la Vivani care a încheiat un nou contract cu primaria si care contine clauze asemanatoare cu a lui Intergroup… pentru ca ei au monopol, pentru că au auzit de situatia cu Intergroup ul si daca au văzut că se poate de ce să nu facă și ei rost de bani in acelasi fel…serviciul de apă este într-o situație pe care primarul o permite, cu un director incompetent lucru demonstrat de fapte nu de vorbe…
      Plaja Zorilor are fântână arteziană, cuburi de ciment, acces în apă din scândură si de alde de-astea…
      Așa că primarul este vinovat de tot ce se intâmplă la acest moment in satul nostru… cele două servicii sunt falimentate intenționat să poată fi preluate… de alți băieți deștepți că noi clar nu avem oameni competenți in sat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *