COMUNICAT DE PRESĂ
„ Ca urmare a publicării Ordonanței de Urgență prin care salariile angajaților din Educație au crescut, aproximativ 15.000 de persoane care lucrează în sistemul de invăţământ au renunțat deja la grevă. Mai mult, semnalele arată că tot mai mulți profesori sunt hotărâți să renunțe la grevă.
De majorări salariale vor beneficia 270.000 de angajați din categoria personalului didactic și didactic auxiliar care vor primi 1000 de lei brut în plus la salariu și 65.000 de angajați din categoria personalului nedidactic care primesc 400 de lei brut. Debutanții primesc cea mai mare creștere salarială, de aproape 25%, iar restul profesorilor peste 18%.
În plus, Guvernul și partidele Coaliției de guvernare s-au angajat ca salariul profesorului debutant să fie adus, prin noua lege a salarizării care va fi gata în următoarele luni, la nivelul salariului mediu brut pe economie.
În momentul de față, soluţia pentru depășirea situației din Educație nu se mai află la Guvern, ci la sindicatele din Educație și la toți membrii acestora. De altfel, aceștia din urmă încep să renunțe la grevă. Potrivit legii, dacă mai bine de jumătate dintre participanții la grevă renunță la protest, acesta se suspendă. Ceea ce ne dorim, însă, este ca profesorii să știe că au fost auziți, iar angajamentele pe care ni le-am asumat ca partid de guvernare vor fi duse la îndeplinire. Este momentul ca și liderii de sindicat să dea dovadă de responsabilitate şi sinceritate. Le reamintesc pe această cale vorbele lui John Stuart Mill: „Libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea celuilalt.”
Având în vedere că Guvernul a venit cu o soluţie concretă şi viabilă, fac un apel la liderii de sindicat să respecte dreptul copiilor la educaţie şi să nu le pericliteze viitorul prin prelungirea grevei, fapt care va duce implicit la decalarea examenelor naţionale şi ratarea, de către mii de elevi, a înscrierilor la universităţi de prestigiu din străinătate.
Autoritățile au făcut totul pentru ca înscrierile la examene să se poată realiza în această perioadă, dar organizarea propriu-zisă a examenelor ține acum de profesori, pe care îi rugăm să dea dovadă de responsabilitate. Dascălii trebuie să se întoarcă la catedră, mediile trebuie încheiate, iar procesul de învățământ trebuie dus la bun sfârșit.”