Mușoiu îi informează pe fermieri despre oportunitățile din Planul Național Strategic

Distribuie articolul:

Președintele executiv al PSD Ialomița, deputatul Ștefan Mușoiu, le oferă fermierilor o sinteză a informațiilor utile din Planul Național Strategic 2023–2027 pentru activitatea pe care aceștia o desfășoară. Președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor reamintește că aproximativ 15,83 miliarde de euro sunt disponibile pentru subvențiile agricole acordate în România, prin intermediul intervențiilor din cadrul celor doi piloni, în perioada 2023-2027.

Primul pilon, finanțat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), este consacrat, în principal, plăților directe care se acordă fermierilor pentru hectarele eligibile, precum și din intervențiile sectoriale, măsuri destinate pentru susținerea pieței. Trebuie să subliniez că, începând din acest an, eco-schemele vor servi ca un nou instrument pentru plăți directe, acordate fermierilor care respectă practicile agricole benefice pentru mediu și climă. Este o măsură de recompensare și stimulare a fermierilor pentru o gestionare mai durabilă a fermelor și a terenurilor agricole”, precizează Mușoiu. Cât privește cel de-al doilea pilon, finanțat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), deputatul PSD menționează că acesta cuprinde programe specifice de dezvoltare rurală și reprezintă principalul instrument de sprijin pentru dezvoltarea acestor zone.

Principalele obiective ale acestui pilon sunt creșterea competitivității sectorului agricol, asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale și consolidarea puterii economice în regiunile rurale”, arată parlamentarul social-democrat. Deputatul ialomițean a mai evidențiat că ”totodată, măsurile de agro-mediu și climă (AECM), agricultura ecologică și măsurile de bunăstare a animalelor sunt instrumente esențiale pentru atingerea obiectivelor de mediu în cadrul Politicii Agricole Europene Comune”.

Mai multă flexibilitate pentru România, după negocieri dure

Planul Național Strategic 2023-2027, document programatic care definește și reunește intervențiile PAC aferente celor două piloane, pe durata perioadei de programare, a fost aprobat în 7 decembrie 2022, după mai multe runde de negocieri ale Comisiei Europene cu conducerea PSD a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. ”Sunt convins că toți investitorii în agricultură sunt mult mai relaxați după ce PNS-ul românesc a fost adoptat cu observațiile lor, rezultate în urma sesiunilor de consultare, la nivel național, declanșate de MADR. Pe de-o parte, acesta le oferă mai multă flexibilitate decizională tuturor agricultorilor în implementarea instrumentelor europene, care le asigură mai multă predictibilitate a profiturilor, cât și stabilitate, iar pe de altă parte, este generată posibilitatea de adaptare la propriile nevoi și priorități”, a mai declarat Ștefan Mușoiu.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *