- Nu ne hazardăm să zicem (şi noi) că primarul Dragoş Soare „trage spuza pe turta” breslei fermierilor, categorie socio-profesională din care şi domnia-sa face parte. Ştiind că a încasat, în fiecare an, de la APIA, subvenţii „pe suprafaţă” de teren, facilitate ce i-a adus în buzunar profit uriaş (în Declaraţia de avere pe anul 2020 se evidenţiază că a încasat, pentru anul 2019, aproape 10 (zece) MILIARDE lei vechi!), încă mai sperăm că Şcolile PROFESIONALE fi-vor utile tuturor breslelor, nu numai firmelor din domeniul agriculturii.
Acum c-am stabilit legătura de cauzalitate, precizăm dintr-un început că, după ce a absorbit Liceul de Chimie, iată că Liceul de Construcţii pare că s-a revigorat şi-i taman bun de „primenit” cu noi „capacităţi” educativ-imobiliare. Şi mai precizăm că în vara anului 2022, Liceul Mihai Eminescu a fost desfiinţat, din punct de vedere juridic. În acte, dar şi ca organizare viitoare, clădirile, terenul aparţinând acestei unităţi de învăţământ, dar şi tot ceea ce înseamnă dotări au fost transferate Liceului Tehnologic „Al.I. Cuza”. Motivând că Liceul de Chimie „nu mai dădea randament”, mai-marii Inspectoratului Şcolar şi, desigur, cei ai Primăriei au decis că se impune comasarea celor două licee. Ministerul Educaţiei a aprobat şi, la început de an şcolar 2022 – 2023, exceptându-i pe „boboci”, liceeni au păşit în aceleaşi clase ale Liceului de Chimie, ştiind că de-acum vor urma şi absolvi cursurile Liceului de Construcţii, actualmente Liceul „Cuza”.
Remember …C.I.Ch
Când a fost înfiinţat, Liceul de Chimie pregătea operatori chimişti şi Laboranţi pentru Combinatul Chimic, unitate economică ce funcţiona la marginea municipiului Slobozia. În completarea meseriilor necesare pentru Combinat, dar şi în multe alte Instreprinderi de Stat, Liceul de Construcţii pregătea electricieni, lăcătuşi mecanici, electro-mecanici, dulgheri, maşinişti, etc. Pe-atunci, cele două Licee aveau nişte Laboratoare şi Ateliere Mecanice foarte „puse la punct”, în ceea ce priveşte noile descoperiri ale ştiinţei şi tehnicii, de la acea vreme. Ce nu puteau deprinde în Laboratoarele şi Atelierele din şcoală, elevii puteau „dobândi” în săptămânile de PRACTICĂ pe care fiecare liceean era obligat să le desfăşoare acolo, în Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Slobozia.
Azi ….şi mâine!
După aşa-zisa Revoluţie, încet dar sigur, Combinatul a intrat în „cădere liberă”. Privatizat şi intrat pe mâna unor nepricepuţi, unitatea economică a renunţat la a-şi mai pregăti meseriaşi, patronului părându-i-se că „forţa de muncă” trebuie să-i intre pe poarta fabricii, gata pregătită numai de către Statul Român, prin unităţile de învăţământ. Pe cale de consecinţă a lipsei „suplimentului” de fonduri financiare, cele două Licee au intrat în „insuficienţă respiratorie”. Mai mult, Liceul de Chimie, cel care era „legat ombilical” de Combinat. Agonizând ani de zile, reprofilându-se în mod de-a dreptul nefericit, pe motiv că „piaţa” meseriilor s-a modificat şi „se cere mai mulţi contabili şcolarizaţi pentru firmele apărute ca ciupercile după ploaie”, liceele au modificat structura educaţională.
După ani şi ani, timp în care „piaţa forţei de muncă” a devenit neîncăpătoare pentru atâţia contabili şi tot felul de „meseriaşi” care, deşi dovedeau cu acte-n regulă că sunt „tobă de carte”, în practică erau nişte loaze, cineva, cumva, de undeva a decis că aşa nu se mai poate. Nu ştim a cui a fost ideea. Important este că, acum, Liceul TEHNOLOGIC „A.I. Cuza” s-a îmbogăţit cu o sumedenie de „clase”, cu un număr de profesori, şi cu un patrimoniu deloc de neglijat, măcar ca suprafaţă. Şi, la orizontul aşteptărilor cadrelor didactice, ale părinţilor şi, nu în ultimul rând, ale elevilor, se prefigurează INVESTIŢII care să poată oferi acestei unităţi de învăţământ, posibilitatea de a da mediului de afaceri „înfometat” de meseriaşi, forţă de muncă specializată în domenii atât de deficitare, mai ales în zona construcţiilor, a agriculturii, a instalaţiilor electrice, termice, de gaze, etc.
Primăria vrea CONSORŢIU DUAL
Ca să nu se spună că ne dăm noi cu părerea, că ne-apucăm să cârcotim fără să ne documentăm, am cerut purtătorului de cuvânt al Primăriei să ne lămurească. Iar, cu doamna Andreea Conescu am avut următorul dialog:
Reporter: Primăria a vrut să facă un singur Liceu, chiar dacă sunt imobile diferite, la distanţă unele faţă de altele. S-au pus la punct actele juridice, documentele financiar-contabile. Ce mai rămâne de făcut?
Andreea Conescu: „ …Deja vorbim despre înfiinţarea unui CONSORŢIU de Învăţământ DUAL. Logica a fost asta: Liceul „ Eminescu” avea ZERO promovabilitate la BAC, în ultimii ani, era orientat către clase „normale”, nu către clase de învăţământ DUAL, profesional. Ideea este să facem un Liceu mai mare, să folosim Baza materială mai înţelept. Profesorii au rămas, momentan. Rămâne de discutat pentru anul viitor, programul de şcolarizare, să putem transforma şi în clase de „profesională”. Şi ne vom folosi fix de Baza materială şi de profesorii care acum sunt acolo. (…) Nu vom mai avea clase de „mate-info”, şi la „Chimie”, şi la „Cuza”. Că, nu termină niciunul „mate-info” la Chimie! (…) Este, deja, un singur Liceu, aşa funcţionează încă din septembrie. (…) S-au reglat şi hârtiile, din punct de vedere juridic, al dreptului de proprietate al clădirilor.
Reporter: Acum a rămas un singur Liceu dintre cele două, Liceul de Chimie nu mai există, dar în clădirile acelea care au aparţinut Liceului de Chimie, s-au păstrat clase, elevi şi profesori?
Andreea Conescu: Da.
Reporter: Deci, excludem posibilitatea (imaginară, a cârcotaşilor) potrivit căreia în viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat, aceste clădiri, cu acest teren destul de mare, vor avea o cu totul altă folosinţă, nicidecum unitate de învăţământ.
Andreea Conescu: Nuuuu. Exclus! Astea nici nu se pot obţine fără aprobarea Ministerului Educaţiei, diminuarea Bazei materiale. În momentul ăsta, lucrăm să facem un CONSORŢIU, împreună cu Universitatea de Agronomie, pentru a dezvolta şi mai mult partea asta de învăţământ DUAL.
Reporter: Adică, se doreşte ca acest Liceu să devină preponderent pentru învăţământul PROFESIONAL. Dar, acest CONSORŢIU presupune cheltuieli în plus, investiţii, nu? Are Primăria Slobozia bani pentru aşa ceva?
Andreea Conescu: Da, încercăm să depunem un Proiect, iar termenul este foarte scurt. Vă povestesc despre el, dar nu garantăm că ne iese. Căci, trebuie depus până pe 6 ianuarie 2023. Vrem să obţinem o finanţare de vreo 21 de milioane de EURO, cât să facem un Campus pentru pregătirea practică a elevilor.
Reporter: Cu ani în urmă, Primăria, Inspectoratul Şcolar, Ministerul de resort, au mai „pompat” bani în aşa-numitul „CAMPUS” care, acum, zace în ruină, în chiar spatele Liceului „Cuza” . Acolo (re)faceţi sau unde?
Andreea Conescu: Nu se finanţează clădiri ridicate, spre a fi reabilitate, terminate, ci doar clădiri NOI. (…) Primăria, cu cele 21 de milioane de EURO, urmează să facă clădiri NOI.
Reporter: Păi, şi dacă faceţi clădiri NOI, cu acelea care zac în ruină, în care s-au băgat o „căruţă de bani” , ce faceţi?
Andreea Conescu: Încercăm să-i găsim o formă de finanţare. Clădirea nu trebuie demolată, se vede şi cu ochiul liber că pot fi continuate lucrările. Dar, în momentul ăsta, nu există finanţare pentru aşa ceva.