Consiliul Judeţean Ialomiţa împreună cu primăria comunei Maia se asociază pentru a finanţa împreună un monument prin care să marcheze 160 de ani de la numirea primului guvern al României condus de prim-ministrul Barbu Catargiu.
De ce este Barbu Catargiu o personalitate atât de importantă în comuna Maia?
La Maia a avut cândva moşie Voievodul Mihai Viteazul. Legendarul domnitor al românilor era născut tot în Bărăgan, în Oraşul de Floci. Mama voievodului, Tudora, era fiica boierilor Cantacuzini din Oraşul de Floci şi aici l-a adus pe lume pe Mihai, în anul 1558. Aşezarea este situată pe drumul care leagă Slobozia de Constanţa, aproape de Hârşova ‒ la 130 kilometri de Maia şi la 8 kilometri de Giurgeni. În timp, moşia lui Mihai Viteazul a aparţinut succesiv unor familii ilustre precum familia Movilă, familia Filipescu şi în cele din urmă familiei Catargiu. Cei din urmă erau părinţii lui Barbu Catargiu, primul prim-ministru al Principatelor Române şi prima victimă a asasinatelor politice din ţara noastră. Barbu Catargiu a fost ucis la 54 ani, în vara anului 1862, după câteva luni de mandat, în toiul disputelor privind reforma agrară a lui A.I. Cuza.
Trupul însângerat al lui Barbu Catargiu a fost adus la moşia de la Maia unde a fost înmormântat iar hainele purtate de el în acea zi au fost păstrate într-un mic sicriu din sticlă care se află şi azi la Maia conform www.mjialomita.ro. O placă neagră scrisă cu litere albe explică cele întâmplate în acea zi iar istoricul Gheorghe Buzatu afirma faptul că la Maia au călcat personalităţi de marcă ale istoriei europene. „Ne referim, cel puţin, la tânărul Lev Tolstoi, la primarul Parisului, Beclard (implicat direct, prin înrudire, în devenirea moşiei), la familia domnitoare sârbă Karagheorghevici, la Mitropolitul Gherontie şi câţi or mai fi fost. Fără să se bănuiască faptul că azi, când nu mai e aşa, Maia trezeşte un interes pe care-l merită“, scria profesorul Buzatu într-una dintre lucrările dedicate Maiei.
150.000 lei va costa bustul şi soclul lui Barbu Catargiu din comuna Maia
„Având în vedere că anul 2022 marchează împlinirea a 160 de ani de la numirea primului Guvern al României, condus de prim-ministrul Barbu Catargiu, Primăria Comunei Maia propune realizarea unui bust al marelui om politic, monument de for public care să fie amplasat în localitate” se afirmă în Referatul de Aprobare din cadrul hotărârii Consiliului Judeţean Ialomiţa prin care a fost aprobată asocierea dintre instituţii şi contribuţia pentru realizarea acesui monument. Valoarea estimată a tuturor lucrărilor acestui proiect este de 150.000 lei din care 100.000 lei vor fi suportaţi din bugetul CJ Ialomiţa iar 50.000 lei din bugetul UAT Maia. Monumentul comemorativ al lui Barbu Catargiu va fi amplasat în localitatea Maia, la intersecţia DJ 101 U cu CJ101 B pe terenul aflat în domeniul public al Consiliului Judeţean Ialomiţa.
Nota redacţiei: Dacă până acum ialomiţenii erau obişnuiti să-i coste traiul politicienilor până ce aceştia trec în nefiinţă graţie remuneraţiilor din timpul activităţii politice dar şi a pensiilor „speciale” pe care aleşii locali le primesc mulţumită predecesorilor lor ticăloşi, iată că mai nou oamenii vor trebui să se obişnuiască inclusiv cu ideea că nici la 160 de ani distanţă de la trecerea în nefiinţă a unei personalităţi politice cheltuielile din bani publici pe care acesta le generează dincolo de moarte nu se opresc. Acestea fiind spuse poate România ar trebui să înceapă să pună nişte bani deoparte pentru cei cărora unii le vor ridica monumente comemorative din cauza unei istorii strâmbe scrise după voia celui care va licita mai mult. Spre exemplu: Iliescu, Petre Roman, Năstase, Ponta, Băsescu, Boc, Dragnea, Viorica Dăncilă şi alte specimene ale politicii de după Revoluţia din 1989.
Victor Ghinea