CJ Ialomiţa încearcă iarăşi concesionarea Parcului Fotovoltaic din Giurgeni

Distribuie articolul:

Consiliul Judeţean Ialomiţa în şedinţa ordinară a lunii noiembrie a consilierilor judeţeni a decis introducerea celebrului Parc Fotovoltaic din Giurgeni în lista proiectelor asupra cărora trebuie să se ia o nouă hotărâre. Este deja a şasea oară când se încearcă valorificarea proiectului de producere a energiei electrice din surse regenerabile prin metoda concesionării sale.

Să fie norocoasă a şasea încercare?

Construcţia parcului fotovoltaic a fost finalizată din punct de vedere al instalării de echipamente încă din anul 2013 şi cu avizul de racordare la reţeaua naţională de distribuţie obţinut în anul 2016 urmată de recepţia finală din anul 2019, având o putere maximă instalată de 452 kW/h fiind compusă din 2128 panouri a câte 245 W fiecare. Conform documentelor de patrimoniu, terenul pe care este amplasat Parcul Fotovoltaic din Giurgeni este localizat pe DN 2A la km 105 şi are suprafaţa totală de 5,7 ha de teren din care panourile pentru producerea energiei electrice şi echipamentele necesare pentru funcţionarea acestora ocupă aproximativ 12.640 mp.

Ce concesionează câştigătorul licitaţiei

Centrala fotovoltaică este dotată cu 31 de invertoare trifazice în combinaţia de 27 invertoare de 17kW, 1 invertor de 12kW şi 3 invertoare de 10kW, circuite de joasă tesiune (curent continuu de la panourile solare la inventoare şi curent alternativ de la inverto are la transformator) circuit de medie tensiune (de la transformator la Punctul de Conexiune al Operatotului de Distribuţie, apoi la reţeaua de medie tensiune existentă), circuit auxiliar pentru consum propriu cu puterea maxima simultană ce poate fi absorbită din reţea Pmax = 2kW, protectii şi contorizare, priză de pământ, racord 1a reţeaua de medie tensiune şi sistem de monitorizare. Bunul imobil este compus din: teren intravilan, categorie de folosinţă: curţi construcţii, aflat în domeniul privat al judeţului Ialomiţa; gard exterior; depozit piese de schimb; materiale suport panouri PV (ancore) 31 buc; panouri fotovoltaice 245 W – 2.128 buc; invertoare- transfomatoare -31 buc; – sistem de securitate, proximitate, alarmare i mi ş care; – generator; – laptop monitorizare sistem -2 buc; – monitoare LCD 42 inch -2 buc; – sistem monitorizare invertoare; trafo 630KVA; – celulă linie monitorizată cu separator de sarcină; – racord electric.

Ce primeşte de fapt…

Un calcul simplu făcut la valoarea pe care proprietarul sistemului de distribuţie o plăteşte unui prosumator (maxim 100 KWh putere maximă instalată), adică 0.5 lei/KWh înmulţit cu 452 KWh şi multiplicat cu 8 ore zilnice (în medie) în care parcul fotovoltaic ar putea produce energie electrică  la capacitate maximă, rezultă un venit zilnic de aproximativ 1.808 lei, ceea ce se traduce într-un venit brut de 54.240 lei lunar (într-un scenariu de exploatare destul de pesimist mai ales în perioada aprilie-septembrie a fiecărui an) adică de aproximativ 10 ori mai mult decât suma cerută de CJ Ialomiţa lunar pentru concesiunea Parcului Fotovoltaic de la Giurgeni, adică 5.000 lei lunar. În plus, pentru numai 10.264 lei anual viitorul câştigător al licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean Ialomiţa va beneficia şi de de 5,7 hectare de teren cu o mică „fabrică” de producere a curentului electric. În total pentru întreg pachetul descris CJI are în plan pornirea licitaţiei de la 70.264 lei anual. Acest proiect însă are potenţialul de a produce în 40 zile suma de bani necesară pentru a achita întreaga contravaloare a redevenţei anuale pe care CJ Ialomiţa doreşte să o încaseze prin acest contract de concesiune parafat pe o perioadă de 30 de ani.

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

2 thoughts on “CJ Ialomiţa încearcă iarăşi concesionarea Parcului Fotovoltaic din Giurgeni

    1. Mai uitaţi-vă şi la data publicării articolului, atunci când vă repeziţi să atrageţi atenţia ca…şi când! SCRIE acolo…24 nov 2021. Deci, acum aproape UN AN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *