După ce ani de zile a funcţionat „în salturi” , iar salariaţii n-au putut să-şi pună nădejdea în predictibilitatea locurilor de muncă, după ce bieţii de ei şi-au primit salariile „trunchiate”, după ce patronul Ioan Niculae a fost „arestuit” , pe bază de probe irefutabile, pentru că firma InterAgro ar fi încheiat contracte fictive cu o altă societate pentru a reduce masiv contribuțiile datorate bugetului de stat (prejudiciul este calculat, în acest caz, la peste 11 milioane de lei”, Combinatul de Îngrăşăminte Chimice a fost VÂNDUT.
Urmare a faptului că angajaţii nu şi-au mai primit lefurile, firma Chemgas este implicată în nu mai puţin de 300 de litigii de muncă, litigii aflate pe rolul instanţelor de judecată, în speţă Tribunalul Ialomiţa.
VEŞTI BUNE. Asta, dacă nu cumva…
Cu salariile rămase neplătite, bieţii foşti angajaţi ai Combinatului se pot bucura să afle că Societatea Chemgas, iată, are de unde plăti restanţele, deoarece, aşa cum au aflat mulţi, Combinatul a fost vândut. Tranzacția s-a realizat la data de 29 aprilie 2021. O firmă din Bacău (S.C. „Popasul Trebeș” SRL) a cumpărat platforma industrială, suma de 124 milioane de lei fiind una care multora li se pare de-a dreptul impresionantă, în raport cu ce pare că mai reprezintă azi instalaţiile Combinatului.
Cum însă fierul vechi încă se vinde destul de bine, iar instalaţiile fostului Amonil S.A. sunt deja aproape dezafectate, e greu de presupus că ele vor mai funcţiona vreodată, fără a fi înlocuite în proporţie covârşitor de mare. Sigur că ne-ar plăcea să aflăm că INSTALAŢIILE fostului Combinat Chimic, actualmente SC CHEMGAS Holding Corporation SRL stau să fie repuse în funcţiune, astfel fiind rechemaţi la muncă locuitorii municipiului Slobozia, dar şi cetăţenii localităţilor limitrofe municipiului.
Doar că, odată repornite instalaţiile, forţa de muncă va fi greu de găsit, mai ales cea CALIFICATĂ. Căci, aşa după cum bine ştiţi, fostul LICEU DE CHIMIE, unitate de învăţământ care pregătea „operatori chimişti”, de ani de zile nu mai are grija pregătirii practice în vederea calificării în meserii necesare funcţionării Combinatului Chimic. Prin urmare, cu o capacitate de producţie vizibil afectată în primul rând de lipsa calificării forţei de muncă, combinatul rămâne doar să fie bun de folosit în fel de fel de tranzacţii, mai mult sau mai puţin „cuşer”. Rămâne de văzut ce şi cum va proceda noul patron al „hardughiei” de fier vechi care a devenit poluatoare, şi-aşa nefuncţionând! Până una-alta, cei care au fost angajaţii Combinatului, trebuie să ştie că LICHIDATORUL Expert Insolvență SPRL „aduce la cunoştinţa foștilor salariați care sunt înscriși la masa credală că în primul plan de distribuire între creditori a fondurilor obtinute din lichidare sunt cuprinse creanțele salariale garantate, anterioare datei de 14.06.2017. Pentru plata acestora foștii angajați ai societății trebuie să transmită la office@chemgas.ro sau office@expertinsolventa.ro datele contului bancar unde să fie efectuată plata acestor drepturi”