Spitalul din Feteşti va fi unitate „suport” pentru formele uşoare de COVID – 19

Distribuie articolul:

 

* Formele grave, însă, tot la spitalul de Urgenţă din Slobozia sau la alte spitale mari din ţară vor ajunge. 

Suntem în plină STARE DE URGENŢĂ declarată din cauza PANDEMIEI cu coronavirus. Şi fiindcă au început să moară din ce în ce mai mulţi oameni infectaţi cu COVID – 19, autorităţile se văd nevoite a deschide stabilimente medicale pentru a fi trataţi cei bolnavi de COVID – 19, astfel încât să nu se contamineze şi ceilalţi bolnavi suferinzi de tot felul de alte boli grave. Aşa face că, la un moment dat, la nivelul judeţului Ialomiţa, în cadrul Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a luat în discuţie care dintre spitale ar fi cel mai nimerit pentru a primi NUMAI pacienţii diagnosticaţi cu virusul pandemic. În urma discuţiilor s-a stabilit că spitalul din Feteşti să fie cel care să preia bolnavii diagnosticaţi ca fiind infectaţi cu SARS – COV – 2 (Covid – 19, coronavirus) . Fiindcă, din discuţiile purtate între membrii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, s-a desprins concluzia că directorii unora dintre instituţiile statului, care fac parte din CJSU Ialomiţa habar n-au despre starea spitalelor şi ceea ce înseamnă managementul acestor unităţi medicale, facem precizarea că tocmai datorită faptului că Spitalul de Urgenţă Slobozia are dotarea necesară pentru a trata mult mai bine ceilalţi pacienţi bolnavi de alte boli (care nu-s deloc puţine şi deloc mai puţin grave ca acest nou virus), spitalul din municipiul Feteşti a fost ales să fie cel în care cei infectaţi cu COVID -19  să fie internaţi. Pentru ca disponibilitatea de a deveni unul dintre „spitalele suport” la care face referire Ordinul nr. 533 emis în data de 29.03.2020 să-şi găsească rezolvarea şi în practică, nu numai în teorie, spitalul din Feteşti ar trebui să îndeplinească minime condiţii. Doar că, atunci când s-a văzut în faţa faptului stabilit prin Ordin de ministru (nu „la mica înţelegere” în plan judeţean) conducerea Spitalului din Feteşti şi-a dat seama că multe i-ar mai trebui acestei unităţi medicale. Pe cale de consecinţă a stabilirii neajunsurilor, conducerii spitalului din Slobozia i s-a recomandat (ca să nu zicem că i s-a pretins!) să fie atât de binevoitoare şi, din spirit de solidaritate, să pună la dispoziţia spitalului din Feteşti una, alta, toate câte îi lipsesc „fratelui mai mic”. Mariana Iancu este managerul spitalului de Urgenţă Slobozia. Liviu Patrichi este managerul spitalului din Feteşti. Numiţi, amândoi, pe criterii politice, din partea aceluiaşi partid, chiar dacă şi-ar fi dorit să „se aibă ca fraţii”, totuşi, micile disensiuni n-au putut fi evitate. Iată de ce, consemnăm ce-a declarat fiecare, în dorinţa de a arăta că şi unul şi celălalt sunt de aceeaşi parte a baricadei, în războiul care abia a început…!

Mariana Iancu – manager Spital Slobozia

„ (…) În timpul ministrului Costache, spitalele judeţene au fost stabilite ca spitale non-Covid, adică pentru cei care au boli grave, altele decât cele date de infecţia cu coronaviruvirus, şi vin spre internare, în urgenţă. Şi-atunci, cu toţii, ne-am gândit aşa: Ţăndărei are paturi puţine, n-are A.T.I, n-are medici, n-are ventilatoare, etc. Spitalul din Urziceni are un singur ventilator şi un medic pe A.T.I, şi-atât! Şi-atunci, nu mai rămânea decât spitalul din Feteşti, pentru că a spus că are 7 paturi de A.T.I. Şi DSP Ialomiţa a spus la fel, că spitalul are medici, că-i mai trebuie ventilatoare şi ce-i mai trebuie, că n-avea decât două, la momentul respectiv. Un pat de A.T.I complet înseamnă ventilator, monitor, injectomat, toată aparatura medicală care trebuie. Doar că, acum auzim că ei n-aveau decât două paturi din şapte. La momentul primei discuţii s-a spus că Ministerul Sănătăţii va dota aceste spitale! (…) Nu ne-am gândit că ei vor cere această dotare de la noi! (…) Şi, ieri, 30 martie, în cadrul şedinţei Comandamentului pentruh Situaţii de Urgenţă, domnul Noel – directorul DSP Ialomiţa, a trimis depeşă la Prefectură ca să dăm noi, spitalul Slobozia, către spitalul din Feteşti, trei medici A.T.I-şti, trei ventilatoare, să le dăm monitoare, să le dăm injectomate, inclusiv tratament, dacă puteţi crede aşa ceva! (…) Eu nu pot să dau medici şi toate cele, că-mi stric garda de A.T.I. Şi când toate spitalele din judeţ trimis la noi, ce facem cu ginecologia, naşterile, cu chirurgia, cu nou-născuţii? Noi avem ocupate paturile din A.T.I cu AVC-uri (Accidente Vascular-Cerebrale) cu edem pulmonar, cu o groază de alţi bolnavi grav. Şi i-am spus doamnei prefect Manea Toniţa că eu nu dau nimic! Şi azi dimineaţă (31 martie) ne-am dus la şedinţă! (…) Şi-a fost mai bine aşa, deoarece mulţi membri ai Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă habar nu aveau despre ce este vorba, cu privire la această problemă! (…) Am fost însoţită şi de câţiva medici (…) Domnul director Patrichi degeaba zice că eu am fiindcă am primit bani de la Consiliul Judeţean. Dacă spitalul judeţean nu era, la acest moment, cât de cât pus la punct, erau mai mulţi morţi!”

Liviu Patrichi – managerul spitalului Feteşti

„ (…) Există o confuzie… În legislaţie şi-n ordonanţele care au prededat Ordinul Ministrului, spitalul „suport COVID” nu este pentru judeţ. E „suport” pentru spitalul de boli infecţioase sau pentru cel de pneumologie. Noi neavând în Ialomiţa, dintr-o dată ne-am trezit în prima linei, ca fiind spital „suport”. În toate celelalte judeţe, spitalul desemnat COVID este „suport” pentru aceste două instituţii (…) Ideea de bază este că spitalul judeţean, adică acela care are capacitatea cea mai mare, dotarea cea mai bună, medicii cei mai mulţi, să încerce să fie pe cât posibil spitalul care să poată să facă faţă şi celorlalte patologii. Că, se mai îmbolnăvesc oamenii şi de alte boli, în timpul ăsta, nu doar de Covid! Totuşi, mai sunt atacuri cereblarele, probleme neurologice, sunt probleme cardiace, fracturi, accidente…! Şi-atunci, asta e ideea: ca spitalul judeţean să rămână ultimul în această luptă cu COVID -19, ca să câştigăm noi, ceilalţi, timp pentru ei, să putem face faţă cât mai mult (…) Spitalul Slobozia este spital pentru patologia gravă de COVID! (…) Decizia ca noi să fim spital „suport” a fost una logică, nu una solicitată! (…) În momentul de faţă, cea mai mare problemă cu care ne confruntăm, este faptul că salatriaţii sunt demotivaţi! Şi ne-aşteptăm la demisii! (…) Mă zbat să asigur cât mai mare securitate şi protecţie pentru personalul medical. (…) Spitalul este aşa cum l-am găsit acum o lună, când am preluat funcţia! Este foarte greu să ai resurse materiale şi umane într-un spital care este poziţionat într-o zonă defavorizată economic! Cum să conving un medic să vină la Feteşti pe aceeaşi salarizare pe care poate s-o ia în Bucureşti sau în altă zonă dezvoltată economic, nu? (…) Şi când n-ai resursă umană, ce credeţi? Când te duci să ceri finanţare pentru un echipament, prima întrebare care ţi se pune pune este cea referitoare la medic, dacă ai sau nu! (…)”


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *