- Epopeea APEI NEpotabile, chinul locuitorilor municipiului Slobozia, au făcut, nu o dată, subiectul articolelor publicate în ziarul Ştirea. Un click pe adresa https://www.ziarulstirea.ro/apa-nepotabila-din-slobozia-ar-trebui-sa-i-bage-la-apa-pe-multi/ vă va reaminti „meandrele concretului”.
Adunarea Generală a Acționarilor (A.G.A.) Urban S.A. Slobozia a aprobat în data de 19 iunie 2019 o majorare a prețului apei pe care o furnizează în reţeaua publică. Conform datelor oficiale, costurile aprobate pentru furnizarea unui metru cub de apă au crescut de la 6,66 lei la 7,68 lei cu TVA. Astfel, prețul pentru apa din subteran a crescut de la 3,54 lei la 4,31 lei, tariful de canalizare de la 1,85 la 2,02, iar tariful pentru epurare de la 1,27 la 1,35 lei. Pe motiv că societatea n-a mai crescut de mulţi ani (?) preţurile, Urban a cerut Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) să îi dea Avizul pentru un preţ de 8,2 lei pentru mc de apă furnizată. Cererea Urban a fost refuzată. Nu ştim când mai poate solicita Urban altă creştere de tarif, dar nu ne îndoim că vor exista lamentări, pe această temă, ori de câte ori se va discuta, în cadrul şedinţelor AGA şi/sau în cadrul şedinţelor Consiliului Local, despre disfuncţionalităţile activităţii Urban. Aşadar, începând cu data de 1 iulie 2019, cetăţenii din Slobozia şi din localităţile limitrofe (Cosâmbești, Mărculești, Ciulnița și Scânteia) cu care, în cadrul Asociației de Dezvoltare Periurbană (A.D.I) Urban îşi face „planul” la numărul de beneficiari, vor plăti cu mult mai mulţi bani decât (nu) au crezut că vor plăti. Spunem asta, având în vedere desele discuţii vizând analiza asupra preţurilor pe care le-ar fi practicat S.C. RAJA Constanţa dacă ar fi reuşit preluarea prin absorbţie a acestei „găuri negre” care se numeşte S.C. Urban S.A.
Prețul și tarifele aprobate de către Adunarea Generală a Acționarilor Urban SA Slobozia în baza avizului ANRSC includ „o cotă de dezvoltare, modernizare și retehnologizare de 5%”. Inutil să vă mai spunem că majoritatea investiţiilor Urban sunt susţinute financiar din visteria Primăriei!
Ca şi când alţii, şi nu managerul societăţii, ar fi de vină, unul din motivele cu care Urban a venit în AGA ca să ceară creşterea preţurilor a vizat faptul că anul trecut activitatea de apă a înregistrat pierderi de 663.053. Dar, cică, nu managementul defectuos ar fi cauza unor asemenea pierderi, ci mai degrabă creșterea cheltuielilor cu salariile mărite, plus costurile crescute la toate câte trebuie pentru desfăşurarea activităţii societăţii. Eu ştiu că mulţi aşteaptă să-l audă pe directorul Cilibeanu că măcar s-a gândit să reorganizeze Organigrama unităţii. Din păcate, nu numai că nu va scădea numărul celor 212 angajați (dintre care 170 sunt muncitori, restul „pe la birouri”), dar, urmare a solicitării conducerii Urban, în cadrul ședinței AGA a fost aprobată completarea organigramei cu 6 salariați noi.
Primarul Mocioniu promite…
Plecat din PSD prin săritură (executată la comanda venerabilului Marian Neacşu) în „barca” Pro România, „necoptul” Adrian Mocioniu promite taman ceea ce a promis şi în campania electorală pentru ocuparea funcţiei de primar, şi-anume că va rezolva problema apei. Zilele trecute, invitat fiind la Radio Campus Slobozia, dovedind cât de „imberb” este, Mocioniu s-a lansat în discuţia despre ALTE investiţii pe care el vrea să le facă tot pe „filiera” Urban, Primărie, UE…„ …Am demarat tot ce-am promis! Suntem într-un stadiu foarte avansat în ceea ce înseamnă semnarea Contractului de EXTINDERE STAŢIE DE TRATARE, şi vreau să vă spun că în sensul ăsta, undeva la mijlocul lunii iulie vom avea deja constructor pentru acest obiectiv de investiţii. Iar undeva prin februarie – martie vom închide pentru totdeauna subiectul POTABILITĂŢII apei în Slobozia (…) Sunt foarte mulţumit (…)”
Mai e nevoie să vă spunem că termenul enunţat este taman în anul pentru (re)alegerea primarului? Căci, dacă nu ştiţi, vă spunem noi că musiu va candida pentru încă un mandat! Schimbând partidul, Mocioniu are impresia că schimbă şi impresia – proastă, desigur! – pe care cetăţenii şi-au făcut-o despre priceperea lui în ceea ce priveşte dezvoltarea economico-social-culturală a acestei biete localităţi care, în mod nemeritat, este considerată municipiu-reşedinţă de judeţ!