VIVANI Salubritate S.A. – împiedicată de cetăţeni să construiască o altă „celulă” de deşeuri periculoase

Distribuie articolul:

La marginea municipiului Slobozia din judeţul Ialomiţa, există deja o mare „groapă” în care se tot răstoarnă fel de fel de „mizerii” care mai de care mai ne(de)contaminate!  

Zilele trecute, în sala de şedinţe a Consiliului local, nişte „băieţii deştepţi” de la VIVANI şi de la APM Ialomiţa, într-un tandem suspect, s-au „pogorât” printre oameni şi, de la înălţimea tupeului şi a intereselor de grup public-privat, au vrut să desfăşoare o DEZBATERE  PUBLICĂ privind construirea a ceea ce ei numesc „CELULĂ” menită a îngropa până la descompunere deşeurile PERICULOASE, despre care locuitorii municipiului aflat în proximitate habar nu au de unde provin şi, mai ales, cât de contaminate sunt? Din păcate, deşi anunţată publicului, dezbaterea nu s-a bucurat de participarea cetăţenilor, iar procedura nu s-a transformat într-o decizie, astfel încât firma să VIVANI sefi 2o considere o afacere intrată pe  făgaşul atât de mult râvnit.            

Este cunoscut istoricul afacerilor derulate de către firma VIVANI Salubritate S.A – o  firmă ce şi-a pus amprenta asupra mediului (şi de afaceri!) din judeţul Ialomiţa, construind la marginea municipiului Slobozia, începând cu anul 2007, mai întâi un DEPOZIT de deşeuri (ne)PERICULOASE, mai apoi, în 2012,  şi un INCINETATOR de deşeuri PERICULOASE, considerat cel mai mare din S-E Europei. S-a scris că firma are mari datorii la bugetul de stat, dar şi la zeci de creditori. S-a scris că există suspiciuni „rezonabile” că firma ar face fel de fel de „permutări şi aranjamente” în documentele financiar-contabile, dar mai ales în documentele privind analizezele de laborator pentru deşeurile alea (de)contaminate. S-a scris că mulţi „factori de răspundere” din instituţii ale statului, care au atribuţiuni de control, ar putea fi suspectaţi că şi-au încasat „taiunul” (şpaga, mita, ciubucul, peşcheşul), nu numai pentru ca să nu controleze, ci şi ca să elibereze documente favorabile prezentării firmei ca mare „operator” într-ale salubrizării localităţilor. Sigur că s-a scris! Dar, din moment ce, iată, sunt „prospături”, sigur că, iarăşi, unii vor scrie…           Multora dintre cetăţenii cărora le pasă de mediul înconjurător, le este cunoscut faptul că politicienii-guvernanţi se laudă că România are un Program Național de Gestionare a Deșeurilor, dar și o Strategie Națională de Gestionare a Deșeurilor. Ca şi când noi, cetăţenii, n-am şti că PNGD este blocat, din cauza unor (i)responsabili din fruntea MVIVANI groapainisterului Mediului, instituţie care – la o adică! – s-ar putea dovedi vinovată pentru starea avansată de degradare a mediului, sub toate aspectele acestuia; sol, apă, aer.

Căci, le place sau nu să audă astfel de păreri liber exprimate în presa neaservită conducerii de partid şi de stat, politicienii ştiu că România se află în procedură de infringement, Guvernul României, prin Ministerul de resort, având chiar obligaţia să închidă peste 50 de depozite de deșeuri industriale periculoase și nepericuloase. Sigur că am putea prelua cu copy paste de prin Strategia Naţională de Gestionare a Deşeurilor (SNGD) şi Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor (PNGD), fraze învederând preocuparea guvernanţilor pentru un mediu sănătos, bla, bla, bla! Cum însă am pierde timp şi spaţiu în ziar, ne rezervăm plăce VIVANI 2rea de a titra câteva informaţii despre ce are de gând să mai facă firma care a tot făcut…

Depozitul (NU) mai are licenţă?

Alo, domnule director Ghiauru, se-aude până la Agenţia pentru Protecţia Mediului Ialomiţa? Păi, dacă instituţia APM este una a statului (iar dvs vă mai şi lăudaţi că o conduceţi de aproape 6 ani, timp în care s-au întâmplat atâtea şi-atâtea „permutări şi aranjamente”, atât în domeniul financiar-contabil, cât – mai ales! – în domeniul protecţiei mediului!), cum comentaţi această „poziţie” oficială?  „Vivani Salubritate nu deține licență de funcționare eliberată de ANRSC. Societatea a depus în februarie 2017 la ANRSC o solicitare pentru eliberarea licenței pentru activitatea de administrare a deșeurilor, (…) însă documentația a fost restituită. Ultima licență eliberată de ANRSC pentru Vivani Salubritate a fost licența clasă 1, nor. 3550 din 06.04.2016, valabilă 12 luni de la eliberare”. Pentru cititori, facem, precizarea că aceste declaraţii aparţin chiar reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Şi ele reprezintă răspunsul, OFICIAL, oferit, cui credeţi? N-o să ghiciţi, aşa că vă spunem noi: răspunsul i-a fost oferit actualului senator Gabi Ionaşcu, fost primar al VIVANI si Ionascumunicipiului Slobozia, cel care vrea să lase impresia că „nici gura nu-i miroase”, căci în ochii „Organelor” faptele lui în ceea ce priveşte o potenţială vină (atât în domneniul financiar, cât – mai ales! – în domeniul (ne)contaminării solului, aerului, apei) de către VIVANI Salubritate via Servicii Comunale, s-ar putea să nu mai valoreze „nici cât o ceapă degerată”.  Declanșată în luna martie a anului 2017, procedura de autorizare s-a dovedit a fi neaşteptat de anevoioasă. Neaşteptat, chiar şi pentru noi, nu numai pentru „băieţii deştepţi” care, de-a anilor, au tot fost implicaţi în activitatea firmei VIVANI SALUBRITATE S.A. Pe cale de consecinţă a imactului pe care musai să-l aibă acest răspuns, sigur că oricine s-ar putea întreba cum de a fost posibilă organizarea unei Dezbateri Publice, fie ea şi de „faţadă”, ca să fie hârtii ce urmează a fi depuse la dosarul în baza căruia firma ar urma să obţină AUTORIZAŢIA DE MEDIU şi pentru „Construire depozit deşeuri periculoase celule 2 ” , aşa cum este definită investiţia care, nu ştim dacă se poate susţine financiar tot cu bani de la buget, Vivani Pro Air 2căci fiind în insolvenţă…

Depozitarea aia… după incinerarea aia…!             

INCINERATORUL DE DEŞEURI PERICULOASE, mai mult sau mai puţin poziţionat strategic undeva la hotarul dintre Slobozia şi comuna Perieţi, presupune un flux tehnologic ce cuprinde: colectarea și transportul deșeurilor, depozitarea acestora, analiza lor, incinerarea în condiții VIVANI Perietide siguranță maximă și monitorizarea efectelor incinerării asupra mediului înconjurător. În plus, instalația de incinerare deșeuri periculoase, speciale și medicale deține o stație de epurare proprie, dimensionată pentru o capacitate maximă de 100 mc/zi. „Societatea la acest moment are un număr de 700 de angajați la nivel național și sântem un colectiv tînăr și hotărît să reușim pe o piață extrem de competitivă. Pentru toate acestea mulțumim în primul rînd acționarilor, domnului Kalman Janos, dar și fondatorului vivani MARIANA toateacestui proiect, lui Vasile Iancu, pe care astăzi îl avem alături de noi!” a declarat atunci, pentru presă, directorul general al firmei, Mariana Iancu, cea care câţiva ani mai târziu, nu numai că nu avea să fie trasă nicicum la răspundere pentu insolvenţa acestei investiţii suportată (şi) din bani publici, ci doamna „în cauză” a devenit „omul de încredere” al firmei de salubritate S.C. POLARIS (noul „operator” care a înlăturat S.C. SERVICII COMUNALE S.R.L din poziţia de lider pe piaţa locală a gunoaielor…), pentru ca mai apoi, după ce-a „şters urmele” parteneriatului VIVANI dezbpublic-privat, să devină managerului celui mai mare spital din judeţul Ialomiţa.

Dezbatere cu ABATERE… 

Aşadar, zilele trecute, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Ialomiţa a bifat desfăşurarea unei dezbateri publice. Deşi ar putea fi găsit vinovat chiar şi de proasta organizare, nu numai de interpretarea – procedurală – a legilor în baza cărora directorul tot susţine în faţa cetăţenilor intenţiile investiţionale ale firmelor, în speţă a SC VIVANI, domnul Laurenţiu Ghiauru pare să fie atât de încrezut încât să fie şi penibil de încrezător! Spunem asta, având în vedere nu numai faptul că la dezbatere, din motive întemeiate şi destul de acuzatoare la adresa domnului Ghiauru, n-au participat decât câţiva cetăţeni, dar şi având în vedere faptul că Primăria, prin reprezentantul ei primarul Adrian Mocioniu, a comunicat în mass-media  VIVANI 3precizări din care să se înţeleagă că „ (…) În momentul de faţă nu există un Certificat de Urbanism VALABIL, emis de către Primăria Slobozia, pentru construirea unui Depozit de deşeuri periculoase. (…) În decursul ultimului an, Primăria Slobozia a făcut solicitări către DSP Ialomiţa şi Garda de Mediu, privind disconfortul creat de mirosul neplăcut generat de activitatea S.C. CleanTech Internaţional. (…) Având în vedere cele menţionate, în calitate de reprezentant al Primăriei îmi exprim poziţia fermă împotriva acestui demers şi vom lua toate măsurile legale ce se impun întrucât nu susţinem extinderea depozitului de deşeuri periculoase, care ar putea aduce deservicii grave comunităţii noastre (…)” . Ce urmează să se întâmple în acest controversat domeniu de activitate a Protecţiei Mediului, dar şi dacă unele „Organe” ar trebui să se sesizeze din oficiu, urmează să aflăm cât de curând, fie şi numai din cauză că se pare că sunt nume răsunătoare intrate-n … „hora” noului proiect ce presupune investiţii cu alte multe zeci de milioane de Euro…! Aşa că vom reveni pe subiect!

IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *