- „Detalii privind salarizarea şi bugetul AFIR se găsesc pe pagina de web AFIR www.afir.info, situaţia drepturilor salariale şi a altor drepturi prevăzute de acte normative cu un caracter special (…) Referitor la Lista de achiziţii /investiţii pe anul 2016 şi 2017 facem aceleaşi precizări: OJFIR Ialomiţa este structură internă a Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, neînvestită cu personalitate juridică, fără buget propriu. Centralizatorul achiziţiilor publice, Contractele de achiziţii publice, situaţiile financiare şi informaţiile privind licitaţiile la nivelul AFIR se găsesc pe pagina indicată, diseminate din oficiu”
Astfel sună, sec, răspunsul oferit ziarului Ştirea la întrebări vizând informaţii despre banii cheltuiţi în înstituţia statului pe care stimabilul o conduce de ani de zile. Sigur că am tastat adresa site-ului indicat de musiu Drogeanu. Constatând, nu numai că e ceva mai complicat, deoarece ar trebui să ştii numele fiecărui angajat din cei 20 câţi lucrează în subordinea ’mnealui, başca achiziţiile nu sunt „pe căprării” astfel încât să înţelegi în detaliu cât şi pe ce anume s-au cheltuit sumele de bani repartizate de către AFIR, este şi oarecum frustrant pentru „amoarea” oricărui jurnalist care se vede încă o dată pus la muncă de un salariat al statului care-şi primeşte salariul „nesimţit” şi din impozitele jurnalistului. Sunt aproape convinsă că stimabilul habar nu are să se descurce pe site-ul acela care plin de foarte multe informaţii generalisime…!
Pe cale de consecinţă, să (îl) lucrăm cu ce-avem…
Aşadar, Nicolae DROGEANU – directorul OJFIR Ialomiţa se comportă mai ceva ca un patron cu salariile angajaţilor săi! Doar că musiu nu-i patron! Ştim şi noi, ca şi umneavoastră că a fost patron. Probabil, de bine ce s-a descurcat în afaceri (?) a ajuns să conducă destinaţiile banilor statului. Că altă expăertiză nu văd să fi avut la promovarea în această funcţie, deoarece ’mnealui a fost şef în cadrul M.Ap.N…Ieşit la pensie de tinerel, ce altă îndeletnicire putea să-şi găsească unul care stă şi încasează vreo 20 de milioane de lei vechi pe lună, nu? C-atâta încasa prin 2015, conform Declaraţiei de avere semnată cu mâna lui. Acum s-ar putea să fie dublă, graţiei măririlor oferite de onor guvernanţii filotimi cu bugetarii. Pe lângă această sumă, salariul directorului care este a mai încasat şi un salariu destul de convenabil. De ce ni se pare că Drogeanu n-a completat Declaraţia de avere şi în anul acesta, prezentând printre altele, ce salariu a încasat anul trecut? Păi, dacă pe site-ul OJFIR nu apare, bre, nea Drogeanu, noi ce să facem? Să căutăm pe un alt site pe care nici măcar nu ni l-ai indicat cu penibilă mărinimie? Cum la aşa tupeu, nu putem răspunde decât cu aşa replici şi-aşa atituduine, mergem mai departe cu prezentarea a ceea ce am reuşit să „ciugulim” şi noi, de pe ici, de pe colo, până ce-am încropit, iată, acest (des)considerat „ghiveci” care îi va scârbi pe cei ce (nu) „gustă” asemenea „mizerii” bugetofage.
În 2015 a încasat fix 114.771 lei
Peste 1,1 MILIARDE de lei vechi. Împărţiţi dvs. la cele 12 luni ale anului şi vedeţi dacă nu vi se pare că Drogeanu a încasat un salariu „nesimţit”! Căci, cum să i se pară cuiva un salariu de peste 95 de milioane de lei vechi, încasat în fiecare lună, nu? Mai cu seamă când eşti jurnalist şi ştii ce muncă (nu) depun cei 20 de salariaţi care, aici, în Ialomiţa, ei ştiu ce fac, nu noi cei care, iată, şi de vrem să află, şi-i întrebăm nu primim decât astfel de neruşinate răspunsuri. Cu asemenea salariu, şi pentru faptul că, la fel ca în cazul multor altor bugetari „potenţi” politico-administrativ, beneficiază de încrederea Băncilor, musiu Drogeanu şi-a permis şi nişte împrumuturi consistente, cu plata în multe rate. Astle, MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE i-a dat un împrumut pe care să-l plătească până-n 2016. Suma e de-a dreptul exorbitantă, dacă ţinem cont de faptul că împrumutul a fost dat acum 10 ani, pe când banii aveau altă valoare… Cei 50.060 lei înseamnă mult şi-n ziua de azi! Dar, poate până-n 2020, valoarea va ajunge să fie „mizilic”, mai ştii?! Tot în Şi n-ar fi nimic un împrumut, dacă n-ar mai fi unul, două…Că mai are şi la BCR unul început în 2007 (cu scadenţă anul acesta) în valoare de 8.500 de Euro. Şi mai are şi unul la ASSET, început acum doi ani, în 2015 şi care se „stinge” tot anul acesta, valoarea nefiind deloc mică, 44.800 lei fiind bani, nu glumă! Dar, cum spuneam, când ai un salariu de aproape 100 de milioane de lei pe lună, cum să nu-ţi permiţi, nu? Mai ales că, de luna trecută şi salariul lui de bugetar a crescut. Cu cât, nu ştim şi acum că vedem cum (nu) e dispus să ne răspundă, nici nu-l mai întrebăm. Asta nu înseamnă că nu vom întreba „mai sus”, domnule Drogeanu! Până atunci, să vă mai spunem că, în Ialomiţa, directorul Drogeanu este cel „în pixul” căruia stă semnarea CERERILOR DE PLATĂ a sumelor foarte mari pe care le gestionează, chipurile, în binele agricultorilor. Asta am înţeles noi, spicuind din informaţiile postate chiar pe site-ul indicat, şi-anume că: fermierii, societăţile private şi autorităţile publice locale au la dispoziţie aproximativ 8 MILIARDE de EURO fonduri europene nerambursabile pentru investiţii… Cum este gestionat acest maldăr de bani? Cum a fost gestionat şi purcoiul generic denumit SAPARD. După ce şi-a schimbat denumirea în APDRP, banii s-au surs la fel, şiroaie, în buzunarele „băieţilor deştepţi” ai agriculturii româneşti. Şi pentru că prea sunt mulţi şi anii, nu numai banii, de când de-alde Drogeanu îşi fac mendrele sfidându-i pe cei ce vor să afle una, alta, ce nu e scris (şi pentru noi), vom reveni cât se poate mai des pe subiecte legate de activitatea absconsă a OJFIR Ialomiţa, AFIR România.
IONICA GHINEA