* Construit din bani proveniţi din implementarea proiectului finanţat din fonduri UE, Centrul de Informare Turistică a fost aprobat la finanţare cu suma de 630.350 lei, adică peste 6 MILIARDE de lei vechi.
Că viceprimarul Valentin Băcanu ţine să atragă atenţia că, în fapt, s-a făcut economie şi, în final, acest spaţiu a costat „decât” vreo 4,5 MILIARDE, m-ar interesa doar în măsura în care n-aş considera că pentru suprafaţa construită şi pentru cum arată acest „prepeleac”şi suma precizată de ’mnealui este revoltător de mare! Din august 2015, prepeleacul este ceea ce vedeţi în imagine. Această construcţie apare în documentele financiar-contabile ale Primăriei Slobozia, ca fiind „ Centrul de Informare şi Promovare Turistică Slobozia”. Nu-i aşa că-i cel puţin caraghios să vorbeşti despre Slobozia ca despre o localitate cu „impregnanţe” (nu ştiu de unde mi s-a năzărit cuvântul, dar sigur l-am auzit rostit de către oamenii de Cultură) în zona turismului? Mai nou, cică avem aşa ceva şi în oraşul Amara. Şi, probabil, astfel de locaţii mai sunt „pe ţeava” constructorilor care, astfel, au „front de lucru” asigurat din fondurile Uniunii Europene! Vă mai aduceţi, sper, aminte de perioada când „conducerea de partid şi de stat” umplea ţara de săli de sport? Dar de perioada când alţi conducători (la fel de „iubiţi”) împânzeau ţara de patinoare? Şi, nu-i aşa că în Ialomiţa, tot Slobozia şi Amara erau „fruncea” în ceea ce priveşte „vizitele de lucru” ale „iubiţilor conducători” ai Ministerului Sportului şi, după caz, cel al Turismului? Că doar n-aţi uitat memorabila vizită a Elenei Udrea în fieful PSD-ist, mai cu seamă la locul de muncă al primarului Victor Moraru, nu?
Ei, bine, actuala conducere de partid şi de stat a descoperit o nouă pasiune. De fapt, o dambla neruşinat de costisitoare, dacă e să ne raportăm la rezultatele obţinute de pe urma cheltuirii purcoiului de bani publici. Ştiu că „tartorii” se vor repezi să-mi replice că banii sunt din fonduri ale Uniunii Europene. Dar, la fel ca în multe alte cazuri de acest fel, şi eu le voi replica aducând în prim-plan faptul că România cotizează la visteria UE, chiar cu mai mulţi bani decât a fost în stare să încaseze.
Revenim la subiectul zilei. O zi în care m-am decis să intru în aşa-numitul Centru de Informare Turistică din Slobozia, cu gândul de a mă interesa câţi turişti au călcat pragul acestuia şi, nu în ultimul rând, ce li se spune turiştilor că ar fi de vizitat în municipiul-reşedinţă de judeţ?
Şi-am intrat. Şi, de cum l-am văzut pe şeful Centrului, am simţit o stare de surescitare în zona cortico-subcortico-viscerală. Şi-asta, deoarece l-am văzut aşa cum îl vedeţi şi dvs. în fotografia alăturată! Îmbrăcat doar în tricou, musiu Florin Munteanu (zis Mate) părea că de-aia nu mai poate de frigul de-afară. Şi când te gândeşti că locaţia al cărei ditamai coordonatorul este, nu e făcută din zidărie, ci din geamuri. Deci, trebuie pompat gaz întru încălzirea spaţiului, nu glumă! Când m-a văzut şi – mai ales! – când a „procesat” ce-l întreb, imediat a devenit irascibil şi, cu un ton de parcă mă certa, a început a-mi prezenta un „portofoliu” din care eu ar fi trebuit să trag concluzia că omul se „zbate” pentru prezentarea – turistică ! – a oraşului. Nu a judeţului, căci, spunea ’mnealui, acest Centru este al municipiului. Sigur că – adăuga stimabilul! – dacă vine turistul şi-l întreabă ce-ar fi de vizitat în acest judeţ, îi recomandă să viziteze „Oraşul de Floci”, de exemplu, dar a ţinut să precizeze că acest Centru este pentru a le spune turiştilor ce pot vizita în Slobozia. Aşa că l-am întrebat ce se poate vizita în Slobozia. Şi-atâta i-a trebuit, că s-a şi apucat să turuie precum, de-atâţia ani, turuie toţi „iubiţii conducători” ai instituţiilor de Cultură: Muzeul Agriculturii, Muzeul Judeţean, Biserica de lemn adusă de la Poiana şi repoziţionată în curtea MAR, Centrul Cultural Ionel Perlea şi, nu în ultimul rând Catedrala şi Mânăstirea…
Să vă mai spun că există mari semne de întrebare privitoare la necesitatea unui astfel de Centru, în condiţiile în care aproape oricare turist, de regulă, se informează ÎNAINTE de a ajunge într-o localitate, ce anume ar putea vizita? Să mai întrebăm dacă nu cumva există deja instituţii care ar fi putut şi ar putea să facă această popularizare a „atracţiilor turistice” existente în Slobozia? Să vă dezvăluim faptul că musiu Florin Munteanu ar putea fi bănuit că pune dotarea Centrului în slujba Fundaţiei „Ciulinii Bărăganului” al cărei fondator este sau doar să ne întrebăm de ce oare a fost respinsă propunerea primarului Stoica, de a trece acest Centru în ograda administrată de Ionel? Căci, dacă nu ştiaţi, vă spunem noi că onor consilierii locali au respins, la începutul acestui an, Hotărârea privind darea în administrarea Direcţiei de Cultură al cărei director este Constantin Ionel – unul dintre subalternii „de bază” ai primarului Stoica. Unul, căci mai este şi doamna Roşu, şefa Clubului Pensionarilor, mai sunt şi „fetele şi băieţii” care se ocupă de asistaţii social care votează…!
(I.G.)
Felicitari pentru articol! Finalul cu „subalterni de baza”….foarte adevarat!