Militari cu pensii de lux, nemulţumiţi

Distribuie articolul:

La propunerea Ministerului Apărării Naţionale, Guvernul României a aprobat miercuri, 9 decembrie, prin Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, prin derogare de la prevederile art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, ca în anul 2016 pensiile militare de stat să se majoreze cu 5 procente, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de către MApN.
Legea nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, de aceea era absolut necesar să se găsească o formulă care să fie adoptată până la sfârşitul anului şi care să creeze condiţiile aplicării acesteia, într-o formă sustenabilă şi previzibilă, într-o manieră care să asigure echilibrul, coerenţa, realismul, dar şi justa recompensare a rigorilor, constrângerilor şi riscurilor specifice carierei militare. „A fost nevoie de clarificarea unor prevederi ale legii, care nu asigurau tratamentul unitar, just şi echitabil între toţi militarii, atât între cei care urmează să se pensioneze, cât, mai ales, între aceştia şi cei deja pensionaţi”, se arată în comunicat. MApN mai precizează că prin modificările survenite în cursul procesului legislativ al adoptării Legii nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat se creaseră contradicţii de reglementare. « Astfel, legea prevedea principiul egalităţii în stabilirea drepturilor, potrivit căruia se asigură un tratament nediscriminatoriu persoanelor aflate în aceeaşi situaţie juridică, însă lăsa posibilitatea luării în considerare, la stabilirea bazei de calcul, a unor venituri conjuncturale, de natură nesalarială, neaccesibile tuturor cadrelor militare, conducând astfel la stabilirea unor pensii foarte diferite în cuantum pentru militari care au avut cariere cvasi-identice », menţionează comunicatul. În ceea ce priveşte modificările aduse nivelului de pornire a calculului pensiei, principiul avut în vedere este acela al evaluării juste a importanţei carierei militare, cadrele fiind astfel motivate şi cointeresate să dezvolte evoluţia profesională pe durate cât mai mari, în consonanţă şi cu interesele instituţiilor angajatoare, arată MApN. « Concret, pornind de la pragul de 65% stabilit pentru o vechime cumulată de 25 de ani, militarii primesc procente pentru fiecare an lucrat peste această limită, până la maximum 85%. Mai mult, la cuantumul pensiei stabilite astfel se adaugă, potrivit Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, un spor de până la 20% pentru militarii care au îndeplinit serviciul militar cel puţin 25 de ani » , precizează Biroul de presă al Ministerului Apărării Naţionale.
Nemulţumiţi şi ameninţători…
Cum au auzit că vor fi făcute oarece modificări la legile care au permis pensii „nesimţite” ca mărime, prin comparaţii cu pensiile de mizerie ale altor categorii socio-profesionale, vreo 200 de membri ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate au ieşit să protesteze în faţa Palatului Victoria, împotriva Guvernului. Din relatările de la faţa locului înţelegem că printre nemulţumiţi s-au aflat şi cadrele militare din Ialomiţa. Nu titrăm astăzi cine sunt cei acre s-au alăturat pensii militari 2nemulţumiţilor, ci ne limităm la a vă spune că în fruntea lor a fost musiu Dogaru, cel pe care-l vedeţi foarte des în emisiunile unui post de televiziune. Ce mai vor, şi de-această dată, Dogaru şi ai lui? Potrivit Agerpres, el a avertizat că, dacă Guvernul nu va rezolva această situaţia până pe 24 ianuarie, va avea loc la începutul anului viitor un protest mai mare. „Principalele nemulţumiri sunt de natură salarială pentru activi, indiferent că sunt civili sau militari, şi în ceea ce priveşte pensiile, atât pentru pensionarii civili, cât şi pentru pensionarii militari, în sensul că din punctul nostru de vedere acest Guvern nu mai este legitim, a primit legitimarea din partea Parlamentului prin vot, cu condiţia să nu anuleze legile şi măsurile luate de Guvernul precedent. Or până la ora actuală au anulat cam toate măsurile luate după trei ani de aşteptare de către Guvernul precedent (…) Vrem ca legea salarizării să intre în Parlament cu data de 1 februarie, să nu fie amânată sine die, aşa cum s-a convenit această lege trebuie să crească, de la 70% la bază, adică pentru tineri, pentru cei care n-au cu ce să-şi întemeieze o familie, spre 20% la vârf, deci o răsturnare de situaţie. Plus salariul minim să fie garantat începând cu data de 1 ianuarie, plus a 13-a pensie pentru pensionarii civili care n-au din ce trăi, plus coşul zilnic să fie luat în calcul la calcularea pensiilor civile”, a declarat liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Mircea Dogaru.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *