Biserica şi talibanizarea prin deşănţata clopoţire

Distribuie articolul:

* Un motiv în plus pentru a huli acest deranj fonic şi, îndrăznesc a spune, sufletesc, este şi această analiză a unui om care chiar a studiat teologia!

„De ani şi ani de zile, oraşele din România trăiesc un fenomen întâlnit doar în ţările musulmane: agresiunea sonoră din partea bisericilor ortodoxe. Aproape fiecare biserică ortodoxă din spaţiul citadin românesc dispune de o staţie de amplificare, iar slujbele sunt transmise pe sute, uneori mii de metri distanţă în afara lăcaşului de cult. Acest lucru este inadmisibil într-o ţară membră a Uniunii Europene.
1) Bisericile sunt lăcaşuri de cult rezervate credincioşilor; spaţiul public este rezervat tuturor locuitorilor unui oraş; a transmite o slujbă religioasă în spaţiul comunitar reprezintă o flagrantă încălcare a libertăţilor cetăţeneşti; nimeni dintre noi nu este obligat să asculte o slujbă creştină pe stradă sau în propria locuinţă, aşa cum, din păcate, se întâmplă în România.
2) Liturghia creştină este o taină, un mister divin; a o difuza în public înseamnă pur şi simplu a o batjocori; preoţii care „difuzează” liturghia prin megafoane îşi profanează propria religie; mai mult, le amintim acestor preoţi că, în Predica de pe munte, Isus Hristos le porunceşte ucenicilor să nu se roage „ca ipocriţii”, „la răspântii, ca să se arate oamenilor”, ci „în cămara” fiecăruia, „după ce încuie uşa” (Matei, 5,6-7). Sau poate Isus Hristos nu mai are nicio legătură cu Biserica ortodoxă română, fiind excomunicat?
3) Pentru a justifica acest fenomen talibanic de proporţii naţionale, această lipsă de bun simţ la adresa concitadinilor şi această profanare a propriei religii, unii preoţi invocă dimensiunile mici ale bisericilor. Această justificare nu este doar puerilă, este pur şi simplu neadevărată şi oricum irelevantă. Biserica ortodoxă română are suficiente lăcaşuri de cult unde adevăraţii credincioşi se pot închina şi participa la slujbe. Nu megafonizarea sporeşte credinţa, ci trăirea autentică a Evangheliei. Iar dacă nu sunt destule biserici, nu se dă buzna în casele oamenilor.
4) Talibanizarea spaţiului citadin românesc prin difuzarea slujbelor „publice” îi alungă pe adevăraţii creştini din Biserică. E un fenomen vizibil, pe care numai sinodul BOR nu-l admite. Tot mai mulţi ortodocşi de calitate se îndepărtează de Biserica Ortodoxă Română, pentru că nu găsesc în ea valorile evanghelice predicate de Isus Hristos.
5) Autorităţile statului român, mai ales autorităţile locale, sunt OBLIGATE să intervină şi să stopeze această agresiune zilnică. Tulburarea sistematică a liniştii publice este o contravenţie care se pedepseşte prin lege. Iar legea, într-o ţară din Uniunea Europeană, se aplică tuturor.
6) Dacă Sinodul Bisericii Ortodoxe Române şi fiecare preot în parte nu vor lua măsuri imediate pentru eliminarea acestui fenomen, ne vom adresa instituţiilor europene abilitate care vor şti să aplice şi de această dată legea în România.
7) Există mulţi preoţi ortodocşi de bun-simţ, care nu-şi agresează semenii sub nicio formă şi care suferă din cauza majorităţii confraţilor lor, fără să aibă însă curajul de a se manifesta. Această Sesizare este făcuta şi în numele acestor preoţi.
Cristian Bădiliţă
Scriitor, teolog, doctor al Universităţii Paris IV Sorbona


Distribuie articolul:

11 thoughts on “Biserica şi talibanizarea prin deşănţata clopoţire

  1. Poate vă adresaţi uniunii europene, dom’ Bădiliţă, şi să nu ne mai agreseze manelilii. Sau înjurăturile de pe stadion, sau…
    Asta fiindcă vă pretindeţi om de cultură.

  2. Corect! Si la obiect! Asteptam un articol si pe seama grabnicei dorinte de inavutire a popimii(nu toata), precum si despre respectarea fiscalitatii de catre BOR in tara impozitelor si taxelor.Amin!

  3. D-l Badilita C. care se declara”scriitor, teolog(greco-catolic) doctor al Universitatii Paris IV Sorbona”, vine sa completeze stafia ateismului iconoclast care a bantuit pana de curand prin bietele scoli romanesti si care(stafie) se plimba pe strada unde nu mai este stresata de icoane si crucifixe, dar e intrigata de „tupeul ortodoxiei” de a liturghisi sonorizat. Astfel”teologul” a preluat stafeta de la domnii Moise si Cernea-cei stresati de invatamantul religios din scoli- imbogatind strategia ASUR-ului, de lupta impotriva credinciosilor ortodocsi, acum sub pretextul:”sa aparam linistea publica”. Dupa cum se stie, sonorizarea slujbelor nu este un fenomen intalnit”doar in tarile musulmane”, cu atat mai putin un „fenomen talibani”, ci se intalneste la toate cultele. Oare cum s-ar adresa Sfantul Parinte zecilor de mii de credinciosi,”Urbi et orbi”,din piata Sf Petru, fara instalatii de sonorizare!? Sa intelegem ca misele papale oficiate in aer liber de Sf Parinte pot fi sonorizate, iar cele savarsite de parintii Bisericii Ortodoxe nu? S-a „talibanizat”oare Saveniul natal cu bisericile sale sonorizate intr-atat incat sa-l agreseze pe inteleptul locului, pana hat departe, in Orasul Luminilor, unde isi face veacul?..(Citeste mai mult in „Doxologia.ro”portal ortodox, raspunsul dat de preasfintitul Calinic Botosaneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, d-lui Badilita C. in articolul”Teologia megafoanelor”..)

    1. Domnule care semnaţi „munteanul”, faceţi bine şi nu vă apucaţi să bateţi câmpii cu graţie despre VINA altora de a nu pricepe DE CE trebuie să fie atât de zgomotos anunţată activitatea preoţilor? Explicaţi, argumentaţi şi nu mai aruncaţi PIATRA, dacă tot vă consideraţi creştin…!!!

      1. Nu pot decat sa regret faptul ca citatul pe care l-am reprodus din articolul raspuns al unui ierarh ortodox dat la articolul agresiv al „doctorului, scriitor si teolog”, este interpretat ca”piatra”, dupa ce ca, nu-i asa, mai si”bat campii cu gratie”..Desi nu mi-e limpede daca, in fapt, eu bat campii, sau Calinic Botosaneanul? Eu ridic piatra, ca am redat citatul, sau ierarhul ca a gandit si publicat un articol-raspuns?..Tot Ierarhul spunea:”Astazi e de bonton sa ataci Biserica Ortodoxa, cineva ne iubeste si vrea sa ne tina in forma mereu pe baricade. Totusi, asa cum Biserica rabda urateniile lumii, livrate zilnic in spatiul public, tot asa cei stresati de sonorizarea slujbelor ortodoxe ar trebui sa fie mai ingaduitori cu cei peste 87% ortodocsi. Caci asa este democratic si tolerant intr-o tara in care 2% din populatie s-a declarat atee. Noi il asiguram pe d-l ‘scriitor, doctor, teolog al Universitatii ParisIV Sorbona’ ca nu sonorizarea din biserica sau din curtea acesteia striveste tainele divine, ci viata imorala(pacatul) il scoate pe om din comuniune si comunicarea cu Dumnezeu. Sa ne ierte distinsul domn scriitor, teolog, doctor dar, din fericire, nu putem transforma slujbele Bisericii Ortodoxe Romane in pantomima”..

    2. @munteanu
      comparatia cu papa de la roma este extrem de fortata domnule munteanu. in timp ce papa lanseaza un album rock preaimbogatitul de rumania ii face satanisti. papa de la roma este imbracat intr-un strai simplu si-n cap zucchetto cu mot iar nenea ciobotea poarta ditai caciuloiul impodobit cu fire de aur si un cearsaf de 4 persoane la fel de impodobit cu fir de aur. in timp ce unul reformeaza biserica catolica si vrea sa o duca in secolul XXII celalalt vrea sa revina in perioada medievala cand taranimea platea bir la biserica si presta zile de munca pe mosiile biserici, toate astea sub umbrela pastrarii identitatii nationale. nu a pornit nimeni razboiul impotriva bisericii ci biserica a inceput razboiul impotriva bunului simt, impotriva decentei si impotriva legilor acestui stat. duminica la biserica de cartier cu boxele scoase afara nu vin zecile de mii de credinciosi din piata sf petru.

      1. Draga@Nebunica(potrivit nume, ce-i al tau e al tau!), deviezi de la subiect. E vorba de megafoane, de instalatii de sonorizare pe care si Biserica Catolica, si mai ales Papa de la Roma le folosesc de multa vreme. De aceea pare ciudata reactia autorului teolog etc, Badilita, greco-catolic supus confesional Papei, care se leaga de ortodoxie pe acest subiect. Cat despre bogatie si cheltuieli facute de biserica si ierarhii lor, informeaza-te mai bine asupra averii Bisericii Catolice, a statului Vatican, al dotarii cu aparatura si armament de ultima generatie cu care este pazit Sf.Parinte de catre Garda Elvetiana, despre cat de bine sunt pregatite serviciile de securitate ale Vaticanului, cat ii costa pe credinciosi asemenea lucruri, cine a inventat masinile supra-blindate intre care si „papa-mobilul”, cat costa un turneu al Papei in lume, impreuna cu cohortele de episcopi dupa el si multe altele..Apropo de „bir”-ul cerut de preotii ortodocsi: merg duminica si de sarbatori la biserica, dar nimeni si niciodata nu-mi coditioneaza cineva intrarea sau iesirea de la slujba pt vreo suma de bani. Taxa anuala pe care o platesc preotului paroh este de 50 roni, iar lumanarile cele mai ieftine sunt 0,20 roni/bucata. Probabil ca voi ajunge in evul mediu cu astfel de ..bir, cam peste vreo 5 mii de ani ..

        1. @Munteanul
          Faptul ca te legi de numele meu dovedeste inca odata atitudinea ofensiva a credinciosilor si-n general a bisericii cand cineva le contesta finantarea, metodele sau abuzurile. Cum indraznesti sa vorbesti de secularism cum esti etichetat de habotnici ca „satanist”, „bolsevic”, „finantat de soros”, etc. Mai mult, pentru un crestin-ortodox este foarte importanta forma decat fondul problemei. Pentru voi nu conteaza ca si catolicii si protestantii si martorii lu’ gizas cred in ‘mniezau cu forma in care cred ei. daca cred in ‘mniezau dar nu-si fac cruce atunci sunt pagani. daca cred in ‘mniezau dar nu pupa mortaciuni atunci vor ajunge in iad, etc. Nick-ul l-am ales in cunostinta de cauza si mi-l asum in sensul ca este curata nebunie din partea mea sa ma recunosc ateu intr-o mare de crestini.
          Cat despre luxul in care se scalda papa de la roma cel putin are decenta si nu-l afiseaza, eu la asta m-am referit… scrict la felul cum se imbraca. cat despre mesajul transmis de papa este cu muuuult deasupra preaimbogatitului de la noi. banii nu te fac fericit ci te fac preafericit si nenea ciobotea depune eforturi sustinute sa arate asta : trei lanturi de aur la gat, toiag de aur, ditai caciuloiul cu fir de aur si 4 mp de cearceaf tesut cu aur. toata tinuta asta-i face pe manelisti si cocalari sa moara de invidie.
          Cat despre donatiile sau cotizatia pe care o platesti dumneata ce sa zis?? nu iese la calcul. biserica si-a cladit un imperiu cu afaceri de miliarde doar pe 0.20 bani lumanarea si 50 lei pe an de la enoriasi? :)) cui vinzi dumneata asta? imi vine sa rad in hohote dar dau repede in plans in hohote ca-mi aduc aminte de hotaririle de consiliu local sau judetean prin care se aloca bisericii sume considerabile, sume care dealtfel au fost colectate prin lege cu alt scop iar politicul si biserica bat palma pe o DETURNARE DE FONDURI…

          1. Draga@Nebunica, sa stii ca chiar imi place numele tau, eu de exemplu imi spun in gluma uneori ‘Ne-bunic’, adica nu-s inca in situatia de a avea un nepot, desi ma rog mai mereu de baiatul meu sa faca ceva in acest sens; observatia mea din postarea de mai sus nu se voia rautacioasa. Regret atitudinea ostila a celei care se crede(deocamdata) atee. Zic deocamdata pt ca si eu pana pe la 40 de ani traiam aceleasi convingeri. Lucrurile s-au schimbat insa din momentul in care am inceput sa pun in practica indemnul lui Tutea(„Cititul Bibliei nu e doar un act de credinta, ci si unul de cultura”) si dupa o perioada de lungi meditatii, recitiri de texte si iarasi meditatii am inceput sa-mi pierd „cochetariile” ateiste. De aceea cunosc bine si acum dupa 25 de ani, toate cliseele pe care asa-zisii atei le folosesc drept scuza necredintei lor, incepand cu bogatiile „fabuloase” ale bisericii si „pacatele” preotilor sai-adica prima piatra de poticnire a liber-cugetatorilor. Toate aceste clisee nu sunt decat ochelarii de cal care le acopera privirea si-i impiedica sa vada Adevarul. Oricum, Dumnezeu nu forteaza pe nimeni sa-I cunoasca invatatura si sa-I urmeze calea. Dar la SFARSIT vom vedea fiecare daca am ales bine sau rau. Ateul care va dori sa evite(cu blandete spus) ‘fiorii metafizici’ ce inevitabil il vor coplesi in ultimele zile,ore sau clipe de viata(„si daca exista?..”), ar putea urma inca de pe acum spusele lui Constantin Noica:”Nu pierd nimic daca sunt credincios si Dumnezeu nu exista, dar daca exista am castigat TOTUL.” Numai bine!

      1. @Munteanul
        Nu am asteptat sa ma indemne Tutea sa citesc biblia insa nu inteleg care paragrafe din biblie te-au determinat pe tine sa redevii religios? Inca de la inceput biblia vorbeste in geneza de facerea lumii. dupa ce am citit-o si am stat sa meditez, si trebuie sa recunosc ca am citit si meditatiile altora pe aceasta tema, m-am intrebat cum vine asta : mai intai s-a facut lumina dupa care, in ziua a 4-a ‘mniezau a facut soarele si luna? pai lumina aia de unde venea? dupa care l-a facut pe om dupa chipul si asemanarea lui. pai omul actual are o gramada de imperfectiuni biologice, de ex. fel de fel de boli cu care te nasti precum malformatiile genetice, leucemie, cancere… la copii. in trecut si-n mai mica masura in ziua de azi se murea de la o banala apendicita. lucrarea lu’ mniezau este imperfecta? sau daca ne-a facut dupa chipul si asemanarea lui atunci si el este imperfect? sau mai rau, este posibil ca ‘mniezau sa fi murit de apendicita? tocmai lecturare cu atentie a bibliei te face sa te indoiesti de acest ‘mnieza sau gizas si sa realizezi ca biblia nu a fost scrisa de ‘mniezau si nici de vreun om posedat de duhul sfant ci a fost scrisa de oameni normali, si ca tot ce face omul, este supus greselii. Ba mai mult, in cea mai veche biblie gasita vreo-data , Codex Sinaiticus, nu exista invierea lu’ gizas. pana in secolul IV-V nu exista invierea lu’ gizas in nicio biblie. Prima evanghelia, cea a lui Marcu, nu face nicio referire la inviere si a fost scrisa si rescrisa, modificata si paramodificata intre secolele II-V pentru ca mai tarziu Matei sa o modifice adaugand scena invierii, asta fiind dupa secolul VII. Dar contradictiile nu se termina aici ci toata biblia contine aproximativ 2.000 de contradictii.
        Dennis MacDonald in lucrarea sa „The Homeric Epics and the Gospel of Mark” sustine chiar cu argumente ca Marcu a scris evanghelia ca pe o lucrare de fictiune in genul Epopeii lui Homer, Homer fiind foarte popular printre invatati la acea vreme.
        Acum te rog sa ma scuzi ca am citit si biblia dar si alte lucrari refuzand sa ma limitez doar la biblie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *