Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a Federaţiei Internaţionale a Diabetului. A devenit zi oficială a Naţiunilor Unite în 2007, prin adoptarea Rezoluţiei 61/225 la 20 decembrie 2006. Diabetul constituie de mult timp un domeniu de preocupare pentru OMS, iar colaborarea dintre OMS şi FID datează din 1957.
Cele peste 230 de asociaţii strânse în FID îşi desfăşoară activitatea în peste 170 de ţări, membre ale ONU.
Potrivit Agerpres, data de 14 noiembrie coincide cu ziua de naştere a fiziologului şi farmacologului canadian Frederick Banting (1891-1941), cel care a studiat secreţia internă a pancreasului şi a introdus insulina în terapie, în octombrie 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu şi a însemnat miracolul salvării unui număr enorm de vieţi omeneşti în ultimii 80 de ani.
Conform celor mai recente statistici, România se situează printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului zaharat din Europa (11,6%), cap de listă fiind Turcia (14,85%). Numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani, care suferă de aceasta afecţiune este de aproximativ 2.000.000 de persoane. Nu trebuie să fii medic sau, în speţă, diabetolog, ca să înţelegi că numărul este unul de-a dreptul îngrijorător de mare! Este lucru ştiut de către din ce în ce mai mulţi români, că diabetul este o boală cronică apărută atunci când pancreasul nu mai produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. La fel de cunoscut este şi faptul că, din ce în ce mai mulţi români se confruntă cu această boală care, din păcate, este ireversibilă! Cum, de asemenea, cunoscut este şi faptul că printr-o alimentaţie corectă şi exerciţii fizice, poate fi împiedicată, atât apariţia cât, mai ales, evoluţia diabetului. Ce trebuie să facă acei oameni care se suspectează ca având diabet? Cel mai bun sfat este să meargă să fie consultat de un diabetolog!