* Ce face Prefectul? Ce face preşedintele Consiliului Judeţean? Ce fac hoardele de consilieri locali şi judeţeni? Nu în ultimul rând, ce fac primarii? Fac…strategii vizând afaceri public-private şi, după cum aţi auzit deja, au început să facă „vizite de lucru” la conace boiereşti…
Judeţul Ialomiţa are 70 de localităţi, din care doar 7 sunt cuprinse în aşa-zisul mediu urban, orăşenesc şi municipal, vezi Doamne! Ştiind că de 5 sau 6 ani, localitatea Slobozia (un biet oraş al cărui conducere de partid şi de stat are neruşinata pretenţie de a-l considera municipiu, başca reşedinţă de judeţ!) are mari probleme cu potabilitatea apei, am fost curioasă să aflu câte alte localităţi se confruntă cu problema potabilităţii apei. Aşa c-am întrebat. Şi uite ce-am aflat!
Direcţia de Sănătate Publică anunţă (cu regret) că 35 de localităţi „NU DEŢIN AUTORIZAŢIE SANITARĂ DE FUNCŢIONARE sau nu au autorizaţia sanitară vizată pentru sistemul centralizat de alimentare cu apă”. Localităţile aflate în culpă sunt: Amara; Albeşti; Balaciu; Bucu; Buieşti; Ciochina, Cocora; Dridu-Snagov; Gârbovi; Gheorghe Lazăr; Giurgeni; Gheorghe Doja; Grindu; Gura Ialomiţei; Miloşeşti; Tovărăşia; Nicoleşti, Ograda; Perieţi; Stejaru; Misleanu, Fundata; Sălcioara, Raşi; Sărăţeni; Sfântu Gheorghe; Valea Ciorii; Vlădeni, Coşereni, Ion Roată, Movila, Traian; Valea Măcrişului; Griviţa; Smirna. Nu-i aşa că i-aţi auzit, de multe ori, pe mulţi dintre primarii acestor localităţi cum se laudă că „au făcut şi-au dres” pentru cei care i-au ales? Şi dacă aceste localităţi nu au patalama la mână cum că apa de la robinete e bună de băut, aflaţi că multe altele nici măcar sistem centralizat nu au, iar apă din fântâni e bună… „decât” pentru udat grădinile şi adăpat animalele…
Căci, conform răspunsului obţinut de la DSP Ialomiţa, în judeţul Ialomiţa „ apa furnizată către populaţie în 28 de sisteme centralizate, nu întruneşte în totalitate condiţiile de potabilitate, conform limitelor impuse de Legea 458/2002, republicată.”. Localităţile din judeţ care nu au apă la robinete, ci în fântâni, de mai mare sau mai mică adâncime sunt: Adâncata; Patru Fraţi; Alexeni, Andrăşeşti; Orboieşti; Armăşeşti, Malu Roşu, Nenişori; Axintele; Bărbătescu; Horia; Bărbuleşti; Borăneşti; Sineşti; Bărcăneşti; Condeeşti; Ciocârlia; Cororca; Colelia; Drăgoieşti; Chiroiu; Valea Bisericii; Jilavele; Slătioarele; Maia; Moldoveni; Moviliţa; Platoneşti; Lăcusteni; Roşiori. Cât de mult s-au îmbunătăţit condiţiilor de trai, dacă în cei 25 de ani de după aşa-zisa Revoluţie, atâtea localităţi nu au apă curentă, la robinet, ci scot apa tot din puţuri de mai mare sau de mai mică adâncime ? Da, ştiu! Destui oameni sunt de părere că apa din puţurile alea pline de broaşte, aşa netratată, este la fel de bună ca şi apa de izvor…Nu mai zic de nitriţi, de nitraţi şi de alte şi alte elemente chimice cuprinse în Tabelul lui Mendeleev!
Ce face DSP…
Şi dacă părerea cetăţenilor, mai ales a celor din Slobozia, este că onor conducerea DSP Ialomiţa ar trebui să răspundă pentru „atentatul la sănătatea publică”, directorul DSP, domnul Dan Noel ne răspunde, în scris, că : „ Acolo unde s-au constatat depăşiri cu valori ce s-au situat peste limitele impuse de Legea 458/2002 au fost înaintate adrese către operatorii de apă şi primării, cu recomandările ce de impuneau după caz (de remediere a deficienţelor prin acţiuni de spălare şi dezinfecţia bazinelor, a reţelelor de distribuţie (…) Neconformităţile pentru parametrii fizico-chimici şi microbiologici au apărut ca urmare a lipsei aplicării unui procedeu de tratare a apei, ineficienţa procesului de tratare sau depăşiri la sursă pentru unii parametri (…) În primul semestru al anului au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale furnizorilor de apă, din care 2 avertismente, în localităţile Grindu şi Cocora şi o amendă în localitatea Amara”
(I.G.)
In Misleanu de ce a crescut pretul apei de trei ori ținând cont că nu s-a adus nici o modificare? Folosim aceeași apa din puțuri, doar că până anul trecut era 1.50 lei m , iar din primăvara acestui an au ridicat deodată prețul la 4.31 lei.
Macar daca se făcea canalizare. Normal că cu așa costuri, toate grădinile noastre vor ajunge paragină, iar noi vom bea in continuare apa mizerabilă.