Fermierii români cultivă – şi ei – OMG…

Distribuie articolul:

* Doar că vremurile se schimbă şi consumatorii nu mai sunt atât de uşor de păcălit, calitatea produselor agro-industriale (mâncarea, adică!) fiind de dorit pe măsura preţurilor care, în multe cazuri, sunt cam „piperate”.

În conformitate cu un act normativ adoptat în luna martie a acestui an de Consiliul European, ţările membre UE au dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor. La începutul lunii august a.c, Scoţia a anunţat că va profita de posibilitatea de a interzice cultivarea OMG-urilor, iar săptămâna trecută Reuters a informat că Germania are de gând să adopte o decizie similară. Ca urmare a interzicerii organismelor modificate genetic, producătorii de culturi care nu sunt modificate genetic din Scoţia ar putea asista la o creştere a preţurilor, dacă cererea rămâne una puternică iar alte ţări fac trecerea la culturile de OMG-uri, a declarat Hamish Smith, analist la Capital Economics. „Dacă cererea pentru culturile de organisme care nu sunt modificate genetic rămâne puternică, atunci producătorii din ţări precum Germania şi Scoţia ar putea asista la o creştere a preţurilor dacă oferta de astfel de culturi scade în urma faptului că alte ţări au făcut tranziţia spre culturile de organisme modificate genetic”, susţine Hamish Smith.
Există însă şi păreri avizate, potrivit cărora interzicerea culturilor de organisme modificate genetic prezintă unele riscuri, a declarat un purtător de cuvânt de la Consiliul Naţional pentru Ştiinţă din Marea Britanie.
Suprafeţele de teren alocate la nivel mondial pentru culturile de organisme modificate genetic au crescut cu 6,3 milioane de hectare, până la 181,5 milioane de hectare în 2014, un avans de 3,6% comparativ cu 2013, potrivit International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications, o organizaţie non-profit care promovează culturile de organisme modificate genetic.
Cu toate acestea există unele îngrijorări că organismele modificate genetic ar putea afecta biodiversitatea. Greenpeace consideră OMG-urile drept „poluare genetică” şi este îngrijorată că acestea ar putea contamina mediul înconjurător.
În conformitate cu un act normativ adoptat în luna martie a acestui an de Consiliul European, ţările membre UE au dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor. Anterior, Parlamentul European a aprobat şi el compromisul convenit în luna decembrie cu guvernele statelor membre pentru a pune capăt acestui dosar blocat de patru ani. Statele europene au păreri împărţite faţă de organisme modificate genetic chiar dacă acestea sunt cultivate pe scară largă în America şi Asia. În timp ce Marea Britanie este favorabilă, multe alte state membre UE, inclusiv Franţa şi Germania, se opun. Potrivit AGERPRES, în ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat şi în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania american Monsanto


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *