APIA Ialomiţa, cică, a efectuat inspecţii, dar…

Distribuie articolul:

* Încurcate sunt căile Domnului, dar şi mai încurcate sunt căile prin care sume fabuloase de bani publici ajung în conturile fermierilor care, în fapt, mulţi sunt rude de prim rang ale celor din tagma oamenilor politici. Căci, de n-ar fi aşa, credeţi că politicienii i-ar lăsa pe fermieri să câştige aşa de mult chiar din bani publici?

Răspuns de… pomină!

Aşa după cum ştiţi, APIA este instituţia aia care mânuieşte subvenţiile acordate, ba de la bugetul naţional, ba din visteria Uniunii Europene. Unii şi, mai ales, directorul instituţiei despre care este vorba în acest articol, ne-ar putea corecta, precizând că APIA gestionează subvenţiile, nu le mânuieşte, aşa cum avem noi impresia. Cum nu stăm acum să „facem teoria chibritului”, trecem peste astfel de considerente utopice şi, pentru cei care nu ştiu, facem precizarea că directorul APIA Ialomiţa este domnul Stoian. Florea Stoian. Pentru cei care ştiu, mai precizăm doar că acest James Bond al instituţiei bugetofage care este APIA Ialomiţa, nu a desfăşurat anul acesta nici o conferinţă de presă. Nu că în toţi anii lui de domnie peste APIA ar fi desfăşurat cine ştie ce întâlniri cu jurnaliştii presei locale. Pe cale de consecinţă a unei relaţii neprietenoase pe care ’mnealui o are cu ziarul Ştirea, i-am adresat un set de întrebări, în speranţa că vom mai afla şi noi ce muncă face echipa pe care domnia-sa o conduce, o echipă destul de puternică, măcar din punct de vedere numeric, dacă nu şi din punct de vedere al controalelor pe care APIA le are în sarcină. Una dintre întrebări suna aşa: „Precizaţi ce anume controale aţi efectuat, la care anume persoane juridice şi, eventual, fizice şi care au fost concluziile punctuale şi măsurile concrete recomandate fiecăreia…” . Mai prozaic fiind spus, am fi vrut să aflăm dacă APIA face oarece controale înainte şi după ce le-a dat fermierilor mii de miliarde de lei vechi, în fiecare an?
Răspunsul oferit după vreo trei săptămâni, este unul care l-ar enerva şi pe cel mai calm om, darămite pe un jurnalist. Cum nu pot avea garanţia că de sub tipar va ieşi „oglindă” această pagină de ziar, vrând să mă asigur că luaţi la cunoştinţă despre miştocăreala răspunsului oferit sub semnătura directorului care este Florea APIAStoian, nu voi publica facsimil, ci redau cu acurateţe unul-două dintre răspunsurile penibil de lipsite de orice urmă de informaţie concretă, utilă…
În decursul anului 2015 – prezent, au fost efectuate inspecţii la faţa locului aferente anului de cerere 2014, după cum urmează:
• Inspecţia la faţa locului pentru plata semestrială aferentă sem II/2014 la Grupurile de producători: 1 Grup de producători, solicitant APIA;
• Controlul la faţa locului pentru cererile de plată privind îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul agricultura ecologică : 1 solicitant APIA;
• Acordarea ajutorului comunitar pentru furnizarea laptelui în instituţiile şcolare; 7 unităţi de învăţământ; …..
Dacă vreunul dintre dumneavoastră consideraţi că un astfel de răspuns v-ar ajuta să informaţi cititorii despre modul în care APIA gestionează banii publici, atunci înseamnă că avem noi o problemă de percepţie a responsabilităţilor care revin salariaţilor acestei instituţii. Salariaţi care, aşa după cum v-am informat într-un alt articol, nu-s nici puţini şi deloc prost plătiţi. Ba chiar aş putea spune că sunt mult prea bine plătiţi. Neruşinat de bine plătiţi, îndrăznesc a puncta!
Spun asta, în timp ce mai arunc o dată privirea peste bugetul APIA Ialomiţa, buget care însumează peste 177 de MILIARDE de lei, din care cheltuielile de personal înseamnă vreo 76 de MILIARDE de lei vechi. Cui i se pare că la APIA  se munceşte „de banii ăştia” ?
IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *