Şi fac această cheltuială an de an! La o analiză pe care, din păcate, nu prea are cine s-o facă, s-ar putea lesne constata ce oneroase „permutări şi aranjamente” se petrec în spatele achiziţiilor de echipamente şi programe informatice, achiziţiilor de „alte materiale şi servicii” aşa cum sunt: tonere, piese de schimb, reparaţii calculatoare şi, mai ales, aşa-numita mentenanţă care, la o adică, dacă-i întrebi pe primari, poţi avea surpriza că habar nu au în ce anume constă această mentenanţă.
Slobozia, pare „fruncea”!
Recunoaştem că, deocamdată, nu avem chiar toate cifrele reprezentând toate celelalte cheltuieli, de la toate celelalte primării. Dar, negreşit, le vom avea cât de curând. Până atunci, azi o să „disecăm” cheltuiala efectuată de către primăria celui mai mare municipiu al judeţului Ialomiţa, adică Slobozia.
Nu mergem mulţi ani înapoi în timp, cu această analiză a cheltuielilor, ci aruncăm privirea doar asupra cheltuielilor efectuate anul trecut şi în prima jumătate a anului în curs. Potrivit informaţiilor oficiale, primăria Slobozia a cheltuit anul trecut fix 323.667 de lei pentru calculatoarele pe care „operează” salariaţii acestei instituţii. Până la jumătatea anului în curs, primăria Slobozia deja a cheltuit 218.867 lei, pentru aceleaşi lucruri de-ale IT. În această perioadă analizată (2013 şi prima jumătate a anului 2014), defalcat pe „căprării” , cheltuielile se prezintă astfel:
1. Echipamente şi programe informatice = 114.152 lei
2. Alte materiale şi servicii = 143.813 lei
3. Licenţe = 35.872 lei
4. Mentenanţă = 248. 697 lei
Aşadar, pentru această dotare s-au cheltuit fix aceşti 542.534 lei , adică aproape 5,5 miliarde de lei vechi. Ceea ce, trebuie să recunoască şi onor băieţii deştepţi din Primărie, chiar înseamnă mult!
Cine sunt firmele care-s plătite pentru a furniza echipamentele, materialele, licenţele şi întreţinerea acestora? Sunt multe. E-adevărat că sunt şi firme ce par a fi fost băgate-n cărţi doar aşa… „la impresia artistică”, sumele încasate fiind semnificativ mai mici în comparaţie cu sumele încasate de altele, aşa precum sunt: Industrial Software (168.965 lei); Copy prex (63.112 lei); Adi Com Soft (36.267 lei), firme care n-au furnizat cine ştie ce echipamente sau alte materiale, ci au efectuat aşa-numita mentenanţă, operaţiune care, dacă ne-am încrede în ce bârfeşte „gura târgului”, mi-e că n-ar fi tocmai cuşer modalitatea în care, cică, se procedează! Cum chiar ştiu că-s destui patroni care nu-şi permit să „spargă” sume mari de bani pentru mentenanţă, mulţi dintre ei pregătindu-şi unul dintre salariaţi pentru a putea face faţă eventualelor deranjamente, îmi permit a suspiciona că această mentenanţă plătită de la bugetul statului, de către primării (dar, nu mă îndoiesc că şi toate celelalte instituţii ale statului fac la fel!) pare a fi mai degrabă o „găselniţă” prin care se (a)servesc unele firme la plata sponsorizărilor la puşculiţa partidelor. Cum eu nu am probe cu care să susţin că aceşti bani publici incumbă şi parandărătul care, cică, ar intra în buzunarele celor în mâinile cărora stau pixul şi legea în baza căreia se pot face toate aceste presupus-oneroase achiziţii, mă limitez la a mai puncta doar că şi eu am la firmă câteva calculatoare (chiar mai multe decât au multe dintre primării!), şi folosesc tot felul de programe, fapt pentru care îmi permit a spune că am habar de ceea ce înseamnă mentenanţă! Ca nu cumva să-mi fac duşmani în rândul firmelor care prestează servicii în domeniul IT, fac precizarea că eu nu-mi dau cu părerea despre utilitatea unor astfel de firme, ci expun doar o stare de fapt, în ceea ce priveşte cheltuirea unor sume de bani, prea mari, mai ales cu aşa-zisa mentenanţă care, în realitate, cică nici nu se execută…
IONICA GHINEA