* Carne, mai multă din import, de calitate proastă, dar care se vrea vândută şi mai profitabil…
Asociaţia Română a Cărnii (ARC) a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în care le solicită ajutorul direct în vederea scăderii TVA la carne. Potrivit unui comunicat remis Agerpres, ARC solicită aprobarea prin vot a iniţiativei legislative de completare a art. 140 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, prin care se propune reducerea TVA la 5% pentru carne şi preparate din carne, depusă deja la Camera Deputaţilor, în 10 martie 2014. „TVA la nivelul de 24% încurajează evaziunea fiscală şi competiţia neloială. Producătorii şi procesatorii români de carne sunt la limita profitabilităţii şi situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele Asociaţiei Române a Cărnii, evaziunea fiscală este de aproximativ 13 miliarde de euro, adică 75% din TVA-ul care ar trebui încasat la bugetul de stat. Din păcate, nici 10% din TVA nu este colectat şi astfel statul este păgubit în fiecare an cu 600 de milioane de euro, din cauza evaziunii fiscale la carne şi la preparatele din carne.” a declarat Radu Timiş, preşedintele ARC, în comunicatul citat. Asta, în timp ce românii au redus considerabil consumul de carne, salariile şi pensiile multora neputând ţine pasul cu preţurile acestui „lux”. Şi măcar dacă bieţii cumpărători ar avea pe ce da atâţia bani! Din păcate, deşi carnea şi produsele din carne sunt importate la preţuri rezonabile, din cauza adaosului, la cumpărători preţurile ajung să fie revoltător de „piperate”. Ce fac producătorii autohtoni? Îşi vând peste hotare producţia, şi-apoi strigă că trebuie să li se dea şi lor subvenţii ca în alte ţări. De parcă noi, cumpărătorii români avem salariile cumpărătorilor din alte ţări!
(I.G.)