Apărută într-o vreme a marilor tulburări sociale, Ziua Internaţională a Femeii s-a ales şi cu moştenirea protestului tradiţional şi a activismului politic. În anii de dinainte de 1910, destul de multe femei din ţările dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea în domeniul textilelor şi al serviciilor casnice, erau însă supuse discriminării sexuale şi erau plătite mult mai prost decât cele ale bărbaţilor. Au apărut organizaţiile sindicale, iar de aici până la revoltele industriale n-a mai fost decât un pas.
În America, discriminarea şi opresiunea le-a determinat, de-a lungul anilor, pe din ce în ce mai multe femei să devină tot mai implicate în campanii organizate cu speranţa de a schimba mentalităţi şi obiceiuri. Istoria consemnează că în 1908, peste 15.000 de femei au manifestat la New York cerând un program de muncă mai scurt, salarii mai bune şi drept de vot.
Un an mai târziu, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America, prima Zi Naţională a Femeii a fost sărbătorită în SUA pe 28 februarie. În 1910, cea de-a doua Conferinţă Internaţională a Femeilor Muncitoare s-a ţinut la Copenhaga.
În urmă cu 100 de ani, pe 19 martie 1911, a fost sărbătorită prima Zi Internaţională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Peste un milion de femei şi bărbaţi au participat în această zi la manifestaţii pentru ca femeilor să li se acorde drepturi legate de muncă, dreptul la vot, educaţie şi de a deţine funcţii publice. Femeile americane au continuat să marcheze această sărbătoare în ultima duminică din februarie până în 1913.
Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată pe 8 Martie 1975 de către Adunarea Generala O.N.U. În această perioadă s-a pus serios problema eliminării discriminării femeii şi asigurarea de condiţii depline de egalitate în viaţa socială. Ca urmare, O.N.U. a proclamat anul 1975 ca An Internaţional al Femeii, iar 1976-1985 a fost proclamat Deceniul O.N.U. pentru femei. În data de 16 decembrie 1977, O.N.U. a sugerat statelor membre, să stabilească în funcţie de tradiţiile şi obiceiurile fiecăruia, o zi din an ca zi O.N.U. pentru drepturile femeii şi pacea internaţională. An după an, femeile au luptat pentru a-şi câştiga dreptul la educaţie, la muncă, dreptul de-a vota şi de a fi alese în funcţii de conducere a multora dintre domeniile vieţii economico-sociale, După ani şi ani, în România, femeile au AZI toate drepturile! Azi, relaxate din punct de vedere al luptei pentru emancipare, femeilor din România pare că nu ne-au mai rămas prea multe de făcut, în afară de a sărbători ZIUA FEMEII…