Samsarilor de lemn pare că nu le va mai fi aşa „moale”…

Distribuie articolul:

Legea de modificare şi completare a Codului Silvic (trimis recent Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare) are ca principală schimbare modalităţile de vânzare şi de valorificare a lemnului. Dorinţa iniţiatorilor acestui proiect este de a stopa jaful din pădurile ţării, tăierile ilegale care s-au perpetuat ani la rând fără ca cineva să ia atitudine şi să tranşeze printr-un act normativ situaţia.

Astfel, prin noul Cod Silvic se va trece de la vânzarea lemnului estimat (direct din pădure) la vânzarea lemnului măsurat (din rampe şi depozite). Este o măsură corectă care, în opinia ministrului Lucia Varga, ne va alinia în sfârşit la practica europeană în domeniu. Această măsura se doreşte a fi implementată, în mod progresiv, după următorul calendar: din 2014, 50% din masa lemnoasă se va vinde obligatoriu măsurat din rampe şi depozite, iar diferenţa începând cu anul 2015.
Noul Cod Silvic a fost gândit în aşa fel încât să vină în sprijinul proprietarilor de păduri, pentru a nu-şi tăia lemnul din pădure, prin introducerea unor stimulente în acest sens. Mai mult, aceştia sunt încurajaţi să-şi extindă suprafaţa împădurită beneficiind astfel de fonduri provenite din sechestrarea forestieră (valorificare certificate a emisiilor de bioxid de carbon). Pentru micii proprietari de păduri o prevedere cu real impact va fi asigurarea în mod gratuit a pazei de către Regia Naţională a Pădurilor -ROMSILVA.
Un alt aspect subliniat de Ministrul Lucia Varga în prezentarea făcută deputaţilor liberali l-a constituit reglementarea dreptului de preemţiune al operatorilor din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă. Astfel este încurajată la nivel local încheierea de forme de asociere între agenţii economici şi administratorii de păduri, fiind descurajat exportul de buştean. Este o măsură liberală care îşi propune să susţină iniţiativa privată, prin crearea de noi locuri de muncă, câştigate fiind administraţiile locale care vor beneficia de taxe şi impozite suplimentare la bugetul local, un impact semnificativ regăsindu-se şi la nivel naţional.
Deputaţii liberali prezenţi la dezbatere şi-au manifestat susţinerea pentru acest proiect de lege, un text apreciat ca fiind puternic şi pozitiv pe termen mediu şi lung. Interesul parlamentarilor s-a concretizat într-o serie de intervenţii şi propuneri de îmbunătăţire a textului de lege, care se vor regăsi sub formă de amendamente susţinute în cadrul dezbaterilor parlamentare ce vor urma. Astfel, intervenţiile au vizat posibilitatea reglementării interzicerii exploatării masei lemnoase până la soluţionarea litigiilor din instanţă pe retrocedarea terenurilor forestiere, precum şi încurajarea înfiinţării la nivel local a unor centrale de producere a energiei termice şi electrice care pot folosi deşeurile din exploatarea de masă lemnoasă.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *