TVA redusă, nu va face nici pâinea mai ieftină şi nici evaziunea mai mică

Distribuie articolul:

 

* În ciuda faptului că specialiştii s-au pronunţat, nu o dată, cu privire la procentul înfiorător de mare (70%) al evaziunii fiscale din zona produselor agro-industriale, în special a panificaţiei, în ciuda faptului că şi din punct de vedere calitativ multe dintre produse lasă de dorit, în ciuda faptului că producătorii de pâine sunt, în acelaşi timp şi deţinători de mari suprafeţe de teren pe care cultivă grâu şi, de la APIA, primesc importante sume de bani sub formă de subvenţii, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, consideră că prin reducerea TVA la pâine de la 25%, la 9%, încasările la bugetul de stat vor creşte şi nu vor apărea probleme care să genereze deficite.

Din punctul meu de vedere, ca ministru al Agriculturii, care interacţionează cu sectorul de panificaţie, de morărit, cu cei care sunt în producţia vegetală, la cereale, eu cred că dacă va scădea TVA de la 24 la sută, la 9 la sută, încasările la bugetul de stat ar creşte, deci nu ar fi o problemă care să genereze costuri suplimentare pentru bugetul de stat, care să fie înregistrate la deficit”, a spus ministrul, sâmbătă, la postul de televiziune RTV. Acesta a reamintit că nu există niciun document oficial al Fondului Monetar Internaţional cu privire la subiectul reducerii TVA la pâine şi a precizat că în discuţiile mai vechi cu oficialii FMI a explicat că în cazul identificării surselor financiare, pentru a nu fi afectat bugetul, poate fi redusă cota TVA la pâine.  „În discuţiile mai vechi cu Fondul Monetar Internaţional, noi am arătat că dacă vor exista bani la bugetul de stat, dacă vor creşte încasările, sau dacă vom identifica în bugetul care a fost stabilit pentru anul 2013 o sumă de 250 de milioane de lei, în momentul acela, sigur că se poate proceda la o reducere a TVA de la 25 la sută, la 9 la sută. Este o măsură necesară, pentru cel de-al doilea semestru, pentru care noi încercăm să facem eforturi, în aceste zile, să identificăm, împreună cu Ministrul de Finanţe, aceste sume şi să ne asumăm, în continuare această decizie. Este un angajament politic pe care îl avem în continuare, la care nu am renunţat, dar, repet, trebuie să fie făcute eforturi extraordinare şi de către domnul Chiţoiu (ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, n.r) şi de către domnul Voinea (ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea n.r), să identifice aceste sume, a arătat Constantin.Ministrul a explicat, în context, că FMI nu se implică în politica socială la nivel naţional din România şi nici în politica economică pe care şi-o asumă orice guvern. „Fondul Monetar Internaţional are o relaţie contractuală cu România, cum are cu orice alt guvern. Decizia este la nivel naţional, dar Fondul Monetar Internaţional atrage doar atenţia că ar putea exista riscul ca în cazul în care nu creşte colectarea la bugetul de stat, să avem o pierdere care automat s-ar duce în deficit şi ar destabiliza macroeconomic bugetul de stat”, a subliniat ministrul Agriculturii.

(I.G.)


Distribuie articolul:

5 thoughts on “TVA redusă, nu va face nici pâinea mai ieftină şi nici evaziunea mai mică

  1. reducerea tva la paine reduce evaziunea….praf in ochii prostilor.nu intelegem o data ca noi romanii asa suntem invatati ca daca nu furam nu ne simtim bine.poate sa fie painea data si gratis ca pana nu furam ceva nu ne simtim bine.singura masura care ar da roade ar fi ca la chinezi cine fura sa fie impuscat si atunci sa vedem cine ar mai avea curajul.ar mai fi una sa il clonam pe vlad tepes.dar ca veni vorba de paine as intreba producatorii din slobozia de ce mancam paine mai proasta decat in
    alte parti? luati o paine din braila ,constanta s-au bucuresti si ve-ti vedea ce diferenta este si la bani si la calitate

    1. Din păcate, pâinea ÎN SLOBOZIA, ÎN IALOMIŢA este oribilă, miezul ei ţi se face clisă în gură, iar coaja se-ntinde ca un gumilastic.

  2. Nu vă mai miraţi atâta. Cât timp la noi, în funcţii-cheie, vor fi numiţi tot felul de foşti miliţieni şi alţi „foşti” deveniţi peste noapte multilateral dezvoltaţi, ultracompetenţi, nimic nu va funcţiona normal.
    Dacă „patronii” ar aplica imediat, la raft, reducerea T.V.A., aşa cum au făcut-o la majorarea acesteia, peste noapte, bine’nţeles că s-ar simţi la buget. Dar, cum la noi la Romania organili nu-şi face treaba (sic!), ve-ţi vedea, vorba lu’ „vasile”, că niciodată pâinea noastră nu va fi ca la braila, constanta s-au bucureşti, vorba aceluiaşi „praf în ochii prostilor”.

  3. @sic-sic. Vezi, fii, te rog, mai atent! Am scris după „ve-ţi vedea”, „vorba lu’ vasile”, adică am citat din cel care tocmai postase mai jos. Deci, nu era nevoie de niciun sic-sic! Anterior pusesem „(sic!)” tocmai pentru a nu se crede că am făcut un dezacord din necunoaştere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *