Firmele fitosanitare au fost controlate de poliţişti

Distribuie articolul:

 

* Poliţiştii au depistat 16 tone îngrăşăminte chimice depozitate necorespunzător şi peste 400 de litri produse fitosanitare expirate

Numărul relativ mare de exploataţii agricole coroborat cu tendinţa de aliniere a producătorilor agricoli la normele europene, au creat premizele creşterii volumului de produse pentru protecţia plantelor care sunt introduse, comercializate, distribuite şi utilizate anual în ţara noastră, produse provenite atât din ţările membre UE cât şi din spaţiul extra-comunitar.

Pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor şi  protecţia mediului, în perioada 18 martie – 19 aprilie a.c. la nivel naţional s-a desfăşurat acţiunea FITOS I 2013, în cadrul căreia s-a verificat, în principal, modul cum sunt respectate dispoziţiile legale corespunzătoare acestui domeniu. Scopul acţiunii regionale l-a reprezentat creşterea siguranţei cetăţeanului şi combaterea infracţionalităţii în domeniu, prin verificarea stării de legalitate, a modului de efectuare operaţiunilor cu produse de protecţie a plantelor şi a condiţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni de către agenţii economici de pe raza competenţă. Totodată au fost verificate, în conformitate cu normele legale privind paza obiectivelor, sistemele de pază şi securitate a spaţiilor în care sunt depozitate produsele de protecţie a plantelor, materialul semincer tratat şi a îngrăşămintelor chimice şi instalarea acestora. 

De la demararea acţiunii Fitos I 2013 şi până în prezent, poliţiştii au identificat doi bărbaţi în vârstă de 61 şi 46 ani, din localităţile Amara, respectiv Ciulniţa care au deţinut şi utilizat fără drept cantitatea de 65 litri produs fitosanitar, produs din clasa de toxicitate T(toxic). Pe numele acestora au fost întocmite acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „producerea, deţinerea sau orice operaţiune privind circulaţia substanţelor şi preparatelor toxice şi foarte toxice fără drept” . În depozitele a cinci societăţi comerciale situate pe raza localităţilor Feteşti, Cocora şi Sălcioara poliţiştii au identificat 408,3 litri produse fitosanitare expirate ce au devenit deşeuri periculoase, nefiind luată măsura de eliminare a acestora. Deşeurile au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. Reprezentanţii societăţilor comerciale în cauză sunt cercetaţi penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”. Cantitatea de 16 tone îngrăşăminte chimice depozitată lângă un gard, în aer liber, fără a se lua măsura protejării acestora a fost observată de către poliţişti, cu ocazia unui control efectuat la o societate comercială cu punct de lucru în comuna Ciochina. În cauză au fost întocmite acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate.

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *