* Morăritul şi panificaţia fac imense „găuri negre” în bugetul României
În România, Fiscul estre considerat cel mai şpăgar „Organ” de control, tocmai fiindcă, mai ales pe acest segment al economiei naţionale, acţiunile de control „sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârşire” sau, atunci când, totuşi, comisarii Gărzii Financiare descind în câteva dintre firmele de morărit şi panificaţie, din motive lesne de înţeles, cei mai mulţi dintre ei aleg să „închidă ochii” în faţa evidenţelor, mai ales a celor financiar-contabile… „Industria alimentară din România se confruntă cu grave probleme în ceea ce priveşte producţia fiscalizată şi, implicit, evaziunea fiscală. Pe aceleaşi coordonate se înscrie şi industria de morărit şi panificaţie, fapt ce a determinat ca foarte multe din fabricile de pâine să încheie anul 2012 în pierdere, din cauza fiscalităţii excesive care a condus la o creştere fără precedent a evaziunii fiscale (…) Evaziunea fiscală la 31 decembrie 2012 este de peste 70%. În primele două luni din 2013 am înregistrat cea mai spectaculoasă scădere de vânzări înregistrată vreodată, de 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea evaziunii totalizează un miliard de lei numai pe pâine, ceea ce înseamnă 300 de milioane de euro”, a declarat la începutul lunii martie preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu. Acesta a precizat că un producător care scoate pe piaţă o pâine de 350 de grame la 80 de bani face evaziune fiscală. „Este imposibil. La 80 de bani producătorul nu îşi plăteşte nici făina cu aceşti bani. E clar că este evaziunea fiscală şi cota de TVA este foarte mare”, a adăugat şeful ROMPAN. Citind această părere, este posibil ca unii să fie impresionaţi şi chiar să lăcrimeze la gândul că nici pentru morari şi brutari „nu mai merge cum mergea”. Numai că, ştiind că pâinea noastră cea de toate zilele se consumă în cantităţi industriale, iar contravaloarea produselor de morărit şi panificaţie intră în procent de 70% direct în buzunarele patronilor de moară, brutării, magazine, se-ntâmplă ca mulţi dintre consumatori să considere drept tupeu o asemenea văicăreală. Mai cu seamă când, din sursă sigură (AGERPRES) află, bunăoară, că ROMPAN reuneşte circa 280 de producători din industria de morărit şi panificaţie, cei mai importanţi fabricanţi din domeniu, asigurând la nivel naţional, peste 70% din producţia de pâine şi produse făinoase şi în jur de 40 – 45% din cea de panificaţie. Informaţia potrivit căreia în România activează în jur de 5.000 de agenţi economici înregistraţi în industria de panificaţie şi alţi 2.500 în cea de morărit, că numărul angajaţilor din sector se cifrează la 35.000, şi că valoarea pieţei de morărit şi panificaţie a fost estimată la 1,8 miliarde de euro (chiar dacă e în scădere faţă de anii trecuţi cu circa 200 de milioane de euro) îi face pe mulţi dintre cei care au afaceri în alte domenii de activitate ale economiei naţionale să se-ntrebe: Câţi bani trimit în visteria statului cei aproximativ 280 de producători? Câţi bani încasează aceştia drept subvenţii acordate din bugetul României, dar şi din bugetul Uniunii Europene? În favoarea cui înclină mult prea greu balanţa dând impresia de profit neînregistrat şi, prin urmare, neimpozitat? Acestea sunt doar câteva dintre nelămuririle multora dintre cei care, pe lângă că sunt consumatori mai sunt şi impozitaţi aşa cum, din păcate, nu sunt tot atât de impozitaţi şi producătorii şi comercianţii de grâu, şi producătorii şi comercianţii de făină, pâine şi tot felul de produse de panificaţie. Şi dacă acestor întrebări am adăuga şi întrebările legate de calitatea slabă a produselor, de lipsa Caselor de marcat fiscalizate, de lipsa eliberării Bonurilor care, la o adică, ar putea demonstra evaziunea la care, de 23 de ani, se tot „dedulcesc” afaceriştii din acest domeniu de activitate, nu cred c-ar fi mulţi cei care să nu înţeleagă că pentru bugetul naţional aşa-numitele „găuri negre” s-au adâncit atât de mult c-au ajuns să fie considerate adevărate „cratere” greu de umplut numai cu banii celor care, respectând legile fiscale, vând şi încasează numai cu documente justificative.
TVA redusă nu garantează preţuri reduse!
O reducere experimentală la 9% a TVA la pâine ar putea avea loc în a doua jumătate a anului, iar dacă rezultatele vor fi favorabile, taxa pe valoare adăugată ar putea fi diminuată şi la fructe, legume, sau carne, a anunţat, duminică seara, premierul Victor Ponta. „Sunt foarte hotărât la următoarea întâlnire pe care o avem cu cei de la FMI, de altfel am discutat în ianuarie şi ne vedem din nou în mai – pentru că ei au spus: „dacă reduceţi TVA la diverse produse alimentare, în realitate nu o să aveţi niciun efect pozitiv, ci doar o să crească” – şi atunci pentru a doua jumătate a anului, de la 1 iulie până la 31 decembrie, vreau să facem un experiment la pâine. TVA la pâine să îl reducem la 9% pe tot lanţul de producţie. Şi dacă până la sfârşitul anului se arată că ceea ce spun eu, că de fapt în felul acesta o să oprim evaziunea fiscală şi cu 9% o să încasăm mai mulţi bani decât cu 24% şi cu evaziune, atunci ne permitem mai departe, pentru fructe, legume, pentru produse bio, carne”, a spus premierul, la Antena 3. Auzindu-l cum îşi pune nădejdea în parteneriatul pe care urmează a-l semna ministrul Agriculturii şi patronatele din zona agroalimentară a economiei naţionale, cine credeţi că nu înţelege „ce-i mâna pe ei în luptă” ? Că doar n-o crede cineva că dacă guvernanţii scad TVA pentru producţia celor înscrişi în „lanţul trofic” compus din latifundiari, morari şi brutari, aceşti moşieri vor declara la Fisc întreaga cantitate de marfă vândută şi încasată, spre a fi impozitată.
IONICA GHINEA