TUTUROR PROFESORILOR DE ROMÂNĂ, POEŢILOR, SCRIITORILOR ŞI CELOR CARE IUBESC POEZIA ŞI CARTEA, LA MULŢI ANI, CU DORIRE DE TOT BINELE, DE ZIUA LIMBII ROMÂNE!
Pentru că te iubesc dragă Limbă Română …
1. Voi scrie întotdeauna noştri şi voştri, cu un singur i.
2. Voi scrie întotdeauna creează, agreează, cu doi e.
3. Voi scrie întotdeauna Nu fi ! , cu un singur i.
4. Voi scrie fii, cu doi i, doar la imperativ afirmativ (Fii !) şi la conjunctiv prezent (tu să fii, tu să nu fii). În rest, pe fi îl voi scrie cu un singur i:nu fi!, vei fi, poţi fi, ai fi, ai fi fost, să fi fost.
5. Voi scrie întotdeauna o zi, Zi ! şi Nu zice !. Voi folosi doi i doar în Zi-i (lui/ei)! şi doar cu cratimă.
6. Pe -ţi îl voi separa de verb cu liniuţă doar dacă pot să-i adaug un tu … ţie / al tău: (Tu) trimite-ţi copiii (tăi) la şcoală! (Tu) pune-ţi semnătura (ta)!.
7. Verbele terminate la infinitiv în -i le voi scrie cu un singur -i şi la viitor şi la condiţional. Voi scrie întotdeauna voi fi, aş fi, pot fi; vei şti, ai şti, poţi şti; vei reuşi, ai reuşi, poţi reuşi. Sunt conştient de faptul că, în afară de verbele a pustii, a se sfii, a prii, a înmii, toate celelalte verbe terminate în -i se scriu cu un singur -i la infinitiv, viitor şi condiţional.
8. Voi scrie miniştrii, cu doi i, numai dacă miniştrii poate fi înlocuit în acelaşi context cu ministrele sau doamnele. Prin urmare, voi scrie întotdeauna ambii miniştri, ceilalţi miniştri, cei 15 miniştri ai cabinetului.
9. Voi scrie membrii, cu doi i, numai dacă membrii poate fi înlocuit în acelaşi context cu membrele. Prin urmare, voi scrie întotdeauna ambii membri, ceilalţi membri, cei 15 membri.
10. Voi scrie mândrii, cu doi i, numai dacă mândrii poate fi înlocuit în acelaşi context cu mândrele. Prin urmare, voi scrie întotdeauna Fiţi mândri !, suntem mândri.
11. Voi scrie întotdeauna îmi, îţi, îşi, într-un cuvânt.
12. Voi scrie întotdeauna înşală, aşază, cu -a-, şi greşeală, cu -ea-.
13. Voi scrie întotdeauna vreun, vreo, într-un cuvânt.
(preluare de pe facebook)
„Marii lingvişti” de unde aţi copiat cele de mai sus, scriu: „Ceea ce mi-aduce aminte … „. Cratima (liniuţa) are şi rol de elidare, adică de înlocuire deci, exprimarea ar fi fost cam aşa: Ceea ce ÎMI aduce aminte…
Fiind vorba de elidare, nu poate fi exclus decât „Δ de la „ÎMI”. În concluzie, forma corectă este „Ceea CE-MI aduce aminte …” Aşa că nu vă luaţi după toate făcăturile lingvistice ale aşa-zişilor mari filologi. Mai şi gândiţi, dacă aveţi cunoştinţele bine cimentate. Şi vă mai spun ceva: fiţi atenţi când folosiţi: repercursiuni, corect REPERCUSIUNI, oprobiu, corect OPROBRIU, a sălăşui, corect A SĂLĂŞLUI etc.. Vedeţi că şi DOOM e plin de erori şi de erate.
Mulţumim pentru addendă.Nu-i târziu pentru noi ,dar e bine pentru tine… dacă postarea fu întârziată de sărbătorirea limbii române… cu o delectare a papilelor gustative.Noroace şi sănătate ţie,Sorine!!!
Iată cum rezultatele excepţional de proaste obţinute la bac-ul din această toamnă ne arată, pe zi ce trece, ce viitor va avea ţara asta din punct de vedere al cunoaşterii, mai ales a limbii române. Pe unii i-a „salvat” biologia, pe alţii altele, şi tot aşa. Dacă şi cu şpăgile de rigoare, tineretul nostru analfabet nu se dezice,ce rezultate ar fi avut „pe bune”?!
Pe lângă părinţii inconştienţi, mare vină au „dascălii”, cei cu ifose, dar care au „luat” note de doi şi trei la titularizare. Vai de viitorul acestei ţări cu asemenea elemente. Noroc că mai există şi acele excepţii de talie mondială, olimpicii, care, din păcate, vor părăsi România cu proxima ocazie.
Acordarea „şomajului” pentru tinerii analfabeţi care nu ştiu cum îi cheamă cu buletinu’n mână, chiar şi pentru o scurtă perioadă, îi determină pe aceştia să dea cu Flit, să desfidă pe cei care nu au avut această „şansă”. Guvernanţii ar trebui să creeze locuri de muncă, nu să plătească analfabetismul şi, mai ales, puturoşenia, devenite, deja, cronice.
Ialomita ocupa locul 4 in Topul judetelor cu cele mai proaste rezultate la Bacalaureat, sesiunea de toamna 2013, cu un procent de promovabilitate de 13,7%. Mai prost stau alte trei judete dominate clar de psd/usl: Ilfov, Constanta, Valcea. Leprele usl ne vor prosti, ca sa ne minta si manipuleze cat mai sigur! Daca nu era DNA-ul, ce credeti ca ar fi spus acum otilia dumitru-psd?
@Mike. Norocul ialomiţenilor din Învăţământ s-a numit Stavăr, pe timpul căruia Ialomiţa ocupa numai locuri fruntaşe; nu s-a luat nici mită, nici şpagă, nici „atenţii”, niciuna dintre ele, elevii învăţând pe rupte prin baruri şi discoteci, abandonul şcolar neexistând, iar rromii ţiganilor din Bora dădeau buzna la cursuri intensive etc. etc..
Ţi-am spus de atâtea ori că eşti penibil, dar nu te opreşti deloc, oricâte argumente „contra” ţi-ar aduce cineva. Ce să faci, asta e!
@SORIN: Daca luam anii in care leprele pdsr/psd si-au batut joc de invatamantul din Ialomita, care crezi ca este procentul, in comparatie cu ceilalti, toti? Sa inteleg ca doresti ca psd sa conduca in continuare invatamantul din judet, asa cum a facut-o otilia dumitru-psd, cea cercetata de DNA pentru asociere de tip mafiot?
@Mike. Pe mine nu mă interesează cine conduce Inspectoratul, mă interesează rezultatele. La conducerea I.Ş.J. poate fi şi baba Rada 33, dacă prezintă o strategie viabilă, cu punere imediată în aplicare a unor măsuri clare de eliminare, nu numai a corupţiei, ci însăşi a ideii, chiar printr-o colaborare directă cu organele punitive, după părerea mea ar fi O.K..
Dar, atâta timp cât la nivel „înalt” şpaga, „comisionul” şi altele asemenea sunt „în floare”, apartenenţa la un partid sau altul, nici n-ar mai trebui să conteze. După părerea mea, cel mai bun inspector şef, a fost profesorul Man. Pe atunci, liderul sindical Hăncescu făcea obiectul unor cercetări penale. Şi totul a fost „aranjat”, învăţământul ialomiţean intrând pe făgaşul „normal” din România, adică o cloacă a incompetenţilor şi şpăgarilor. Că majoritatea sunt pesedişti, şi asta e adevărat, dar noi nu putem decât să comentăm cu mai mult sau mai puţin bun simţ, după educaţia fiecăruia dintre noi.
@SORIN: asadar am avut dreptate sa incriminez psd pentru rezultatele ACTUALE ale ,,absolventilor” de liceu…strategia otiliei dumitru-psd si a acolitilor ei a fost de eliminare a coruptiei? Cand zici ,,hot psd-ist”, nu-i asa ca-i un pleonasm?
@Mike. E tautologie.
@SORIN: Mersi! Daca spuneai ca-i un truism, ma suparam.
2. Voi scrie întotdeauna creează, agreează, cu doi e.
2. Voi scrie întotdeauna creează, agreează, cu doi DE e.
Și unde mai apare asa ceva, rescrieți !
Cu doi de, la punctele 7, 8, 9.
Asa, ca sa fim scrofuloși !