Ziua Porumbului a ajuns la a VI-a ediţie şi, din an în an, adună mai mulţi fermieri în rândul celor interesaţi de cele mai noi inovaţii în domeniul agro-industrial.
Organizat de fermieri pentru fermieri, acest eveniment are drept loc de desfăşurare judeţul Ialomiţa, undeva dincolo de Ciochina, pe drumul ce duce către localitatea Orezu…
Organizator şi gazdă, fermierul ialomiţean Nicolae Sitaru, cel care este şi preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) i-a aşteptat joi, 10 septembrie a.c., atât pe toţi cei care, la fel ca el, trudesc pe câmpuri, cât şi pe toţi cei ce aduc în atenţia fermierilor noutăţile vizând sămânţa, hibrizii, tratamentele aplicate culturilor şi, desigur, noile maşini, utilaje şi echipamente agricole.
Ca şi în alţi ani, şi-au anunţat prezenţa la această întâlnire – profesională, dar şi de suflet – numeroase companii multinaţionale producătoare. Ca şi-n anii trecuţi, ministrul Agriculturii româneşti a fost prezent. Ca şi-n alţi ani, a stat de vorbă cu fiecare dintre cei ce şi-au expus oferta, care în domeniul seminţelor, care în domeniul tratamentelor, care în domeniul tehnicii, a motoarelor…Şi, ca şi în anii anteriori, fermierii au avut şi cu ce se lăuda, dar şi propuneri de transmis celor ce conduc destinele agriculturii româneşti, ale ţării. Dintre toate of-urile expuse în rând cu oferta întru obţinerea de rezultate bune şi foarte bune în domeniul agricol, cel al irigării terenurilor cultivate s-a detaşat ca prioritate. Când i s-au prezentat, pe scurt, problemele cu care se confruntă cei ce cultivă cereale, dar şi legume şi alte plante, ministrul Daniel Constantin a părut că ştie şi, în acelaşi timp, a lăsat să se înţeleagă că deja are în lucru un plan menit să rezolve cât de cât această stringentă problemă; cea a ajutoarelor acordate pentru irigaţii!
Din partea conducerii administraţiei publice judeţene, prezent la această întâlnire a fost „decât” prefectul care este Gigi Petre. Dar cum mai tot timpul ’mnealui a păşit ţinându-şi mâinile adâncite în buzunare, când am revăzut imaginile, ca jurnalist am concluzionat că n-are… forţa necesară să-i şi ajute el, cu ceva, pe fermieri.
Să mergem, deci, mai departe în expunerea evenimentului, aşa cum l-au simţit cei prezenţi. Căci, întrebându-i cum le-a fost anul agricol, nu puţini au fost cei care au recunoscut că, deşi anul a fost „secetos din cale-afară”, totuşi, producţiile nu sunt chiar atât de mici, pe cât se-aşteptau cei care întocmesc prognoze ale rezultatelor anului agricol. Ceea ce nu poate decât să îi bucure, atât pe ei, cultivatorii, cât şi pe producătorii şi, bineînţeles, pe cei ce comercializează toate câte sunt necesare pentru ca fermierii să pregătească terenul, să cultive, să recolteze şi să depoziteze, în condiţii dintre cele mai optime, recoltele acestui an şi, nădăjduim, ale anilor care vor veni, ani în care, negreşit, cei direct implicaţi în activitatea agricolă se vor întâlni ca şi-n acest an şi vor sărbători mulţumind lui Dumnezeu şi, nu în ultimul rând, mulţumindu-şi unul altuia pentru că există şi, mai ales, perseverează în desfăşurarea activităţii pe tărâmul agriculturii.