* O cheltuială de peste 8 (opt) MILIARDE lei vechi, FĂRĂ TVA, a fost aprobată de consilierii locali ai municipiului Slobozia. Ca şi când, dacă-i din „cota de dezvoltare”, n-ar fi cine ştie ce cheltuială demnă de a fi detaliată în discuţii purtate contextual, consilierii nici nu s-au mai gândit să întrebe de ce Urban îşi cumpără – „dintr-un foc” – TREI autoturisme, în valoare de două miliarde lei vechi, fără TVA?
Deşi, de ani de zile, nici ei nu consumă apa din reţeaua publică, deşi şi ei simt mirosul de rahat ce se pogoară peste oraş supărător de des şi de pregnant, ori de câte ori a venit vorba despre greşelile Urban, mai-marii oraşului şi ai judeţului, nu prea au făcut cine ştie ce demersuri, nu prea „au mişcat în front”. Cetăţenii care vorbesc (pe la colţuri, dar vorbesc!) şi noi, jurnaliştii care vedem şi dincolo de aparenţe, cu toţii suntem de părere că, timp ce 32 de ani, Societatea Urban a fost ca o vacă bună de muls. Iar „laptele” fabricat de Urban a hrănit multe guri flămânde.
Nu puţini sunt cei care cred că, ori de câte ori a fost nevoie, puşculiţa de Partid a fost alimentată. Numai cine nu cunoaşte principiul circuitului banilor publici între Urban şi firmele de la care s-au achiziţionat, atâţia amar de ani, fel de fel de echipamente, materiale, bunuri şi consumabile, nu poate înţelege „meandrele concretului” (vorba lui Ion Iliescu), în ceea ce priveşte „sursa” parandărătului, a comisioanelor, a sponsorizărilor şi, nu în ultimul rând, a micului ciubuc la care s-au dedulcit micii trepăduşi, lipitorii de afişe…!
Epopeea S.C. Urban S.A. (cu apa lui cea urât mirositoare) a umplut multe pagini ale ziarelor locale, mai cu seamă începând cu săparea celor 24 de puţuri de mare adîncime, din care, potrivit promisiunilor lui Ionaşcu, ar fi urmat să bem „apă ca de izvor”. De cel puţin 15 ani, de când ex-primarul Gabi Ioanşcu a tocat porcoi de bani (împrumutaţi de la BCR, cu dobândă înrobitoare, pe 20 de ani), majoritatea cetăţenilor acestui oraş NU CONSUMĂ APA DE LA ROBINET.
Şi nu o consumă fiindcă, oricât le-ar spune autorităţile că „apa e bună de băut”, oricâte Buletine de analiză ar obţine Urban, cu girul Saneidului (DSP Ialomiţa), oamenii nu pot fi convinşi că mirosul usturător de gaz metan, gustul pregnant de clor, dar şi culoarea tulbure, pot fi trecute cu vederea atunci când consumă lichidul care le curge pe ţeavă, din reţeaua publică administrată de URBAN.
Primarul Soare şi-a adus directorul lui!
Pe când era doar un amărât de consilier judeţean, ori de câte ori venea vorba despre apă şi cheltuielile făcute de Urban, musiu Soare se făcea, când negru de la supărarea viscerală, când roşu de la surescitarea nervoasă. În şedintele Consiliului Judeţean, liberalul Dragoş Soare avea mai tot timpul „luări de poziţie”.
În majoritatea cazurilor, Soare îşi argumenta critica folosind dovezi din articolele publicate de presa locală. Nu o dată s-a întâmplat ca domnul Soare să „îşi facă temele”, nu alergând să obţină informaţii, nu punând cap la cap multele informaţii, nu citind maldăr de documente financiar-contabile şi politico-administrative despre cheltuielile ocazionate de fel de fel de investiţii ale Urban, ci citând din ziare. Pentru că ziarul Ştirea se număra printre foarte puţinele publicaţii care scriau despre Urban & Famiglia PSD aflată la conducerea Primăriei Slobozia, a Judeţului Ialomiţa, domnul Soare tare ne mai lăuda! Anii au trecut, noi am crezut că Primăria trebuie preluată de alt partid, am militat pentru schimbare, iar Soare a ajuns să ocupe funcţia de edil-şef.
Cum Urban era firma Primăriei, iar foştii directori ai Urban jucaseră în „hora” PSD, cunoscând „palmaresul” posibilelor „ învârteli” ce puteau fi făcute sub umbrela cheltuielilor Urban, când s-a văzut în jilţ, Dragoş Soare a făcut „mutarea”. L-a debarcat pe directorul Cilibeanu, iar în locul lui l-a numit pe Stoicescu. Cine-i Stoicescu, şi „ce îl recomanda” ca fiind calificat să se ocupe de-o aşa firmă cu aşa mari probleme „pe toate fronturile”? Profesional, încă nu ne pronunţăm, că nu avem suficiente dovezi ale nepriceperii lui într-ale apei, canalizării, epurării, şi-alte lucrări prinse-n portofoliul Urban. Managerial, însă, Stoicescu ne-a făcut deja o impresie. Proastă, din păcate!
Stoicescu a cerut, Soare i-a dat, fie numele Domnului lăudat!
Şi spunem asta, deoarece vedem că deşi apa e de-a dreptul „puturoasă”, iar canalizarea pute-n tot oraşul, directorul Stoicescu a înaintat către Primărie/Consiliul Local solicitarea de a i se permite să cheltuiască 811.000 (fără TVA) din amărâta aia de sumă de doar 1.701.202 lei cât reprezintă aşa-numita „cotă de dezvoltare”, de doar 5% din încasări, cât a reuşit Urban să „pună deoparte”.
Şi, după ce că aşa-numita „cotă de dezvoltare” (din controversatele venituri şi prea sfios controlatele cheluieli ale Urban) este revoltător de mică, la loc de stringentă nevoie, Urban ce pune? Achiziţionarea a TREI maşini? Din care, două autoturisme electrice şi un autoturism cu 7 locuri, suma plătită pentru cele trei „maşini mici” fiind de peste 210.000, adică peste 2 MILIARDE lei vechi, FĂRĂ TVA?
Vreţi să aflaţi ce cumpără din restul banilor, nu-i aşa? Iată, ne grăbim să vă satisfacem curiozitatea şi enumerăm: Baterii condensatori pentru şapte Staţii pompare canalizare, în valoare de 40.000 lei; Un grătar mecani Staţie Pompare canalizare, în sumă de 197.000 lei; două electropompe foraje front captare, în valoare de 45.000 lei, o copertină necesară acoperirii unor instalaţii tehnologice la Staţia de Epurare, care costă 150.000 lei, un generator Diesel de 150 KVA pentru asigurare energie electrică la Staţia de Pompare din Cuza Vodă, Piese/ Dispozitive instalaţia de clorinare din Staţia de tratare a apei, în valoare de 95.000 lei.
Când citeşti lista asta, prost să fii, şi tot te prinzi că… „încurcate-s Căile Domnului”? La domnul Ionaşcu, domnul Stoica, domnul Soare, domnul Cilibeanu şi, desigur, domnul Stoicescu, mă refer, pe rând, fireşte! Căci, ei, TOŢI, s-au comportat ca nişte „mici Dumnezei” de care depinde apa noastră cea de toate zilele…! Când ştii cât de încurcate sunt „căile” pe care au apucat maldăre de bani publici, an de an, timp de peste 30 de ani, cât de orb să fii să nu vezi şi dincolo de aparenţe? Ştiind că risc un răspuns ironic sau doar plin de amar, nu vă mai întreb şi cât de prost să fii să crezi că DNA şi-alte Organe cu atribuţiuni de control vor îndrăzni să facă „lumină” în „Casa” (la Registrul de Casă, mă refer, desigur!) în care a fost ferecată Cutia Pandorei…?
IONICA GHINEA