Impozite şi taxe. Biruri stabilite de parlamentarii şi guvernanţii pe care, din păcate, tu (nu) i-ai ales. Plăţi devenite prin voia lor, obligatorii. Bani care „se varsă” în Bugetul de Stat, din care în bugetul judeţan şi-n bugetele Primăriilor. În buget, ca într-o visterie, boierul de tip nou bagă mâna. Adânc şi fără milă.
Boierul este fie preşedintele Consiliului Judeţean, fie primarul. Fiecare dintre aceşti aşa-numiţi „factori de răspundere” îndeplineşte calitatea de „ordonator de credite” şi, prin urmare, stabileşte pe ce anume trebuie cheltuiţi banii. Sigur că, la impresia artistică, nu primarii hotărăsc, ci decizia aparţine consilierilor locali, respectiv cei judeţeni. Ştiind că mulţi bagatelizează puterea care, realmente, poate sta în mâinile hoardelor de „bieţi lipitori de afişe” sau a ditamai sponsorilor trecuţi pe lista candidatului propus de partid, zic că nici o fărădelege nu s-ar putea săvârşi cu banii publici, dacă hoardele de consilieri n-ar mai vota fără să desluşească motivaţia din spatele oricărei Hotărâri a Consiliului local/judeţean.
Aproape 1.300 MILIARDE
Exprimarea este, desigur, în lei vechi. Dar şi dacă aş scrie că e vorba despre fix 129.767.183 lei, suma tot mare li s-ar fi părut celor care muncesc şi plătesc impozite, dar nu din simbria încasată de la stat, aşa cum fac bugetarii, ci din vânzarea producţiei sau din prestarea serviciilor contractate cu beneficiarii. Pe ce-a cheltuit primarul Mocioniu, mână-n mână cu cei doi viceprimari (Muşat şi Gradea), cu cei 20 de consilieri locali şi, desigur, cu administratorul oraşului, musiu Puia „care-i şi întrece” . Păi, din capul locului trebuie să reţineţi că jumătate din această sumă s-a cheltuit pe salarizarea „personalului” din Primărie şi a cadrelor didactice şi nedidactice din şcolile aflate pe raza municipiului. Fix 63.985.120 de lei (da, aţi citit bine, e vorba despre aproape 640 MILIARDE de lei vechi) înseamnă răsplata muncii celor bine înfipţi „la catedră” sau prin birourile administrate de U.A.T Slobozia, cea condusă de gaşca PSD –ALDE. Nu că dacă ar fi condus-o gaşca PNL – PMP cheltuielile ar fi fost altele! Spre comparaţie, reţineţi şi analizaţi că dacă pentru salarizare s-a cheltuit atâta, cheltuielile „de capital” abia s-au ridicat la un sfert din această sumă. Şi fix 26.833. 030 lei (adică aproape 270 MILIARDE de lei vechi) s-au „topit” în cele de trebuinţă desfăşurării muncii celor angajaţi în Primărie şi, probabil, în Unităţile de Învăţământ. Nu, în ăştia 270 MILIARDE nu intră cine ştie ce investiţii, ci acele aşa-numite „bunuri şi servicii” care, de multe ori, se achiziţionează la preţuri mult supraevaluate şi, nu de puţine ori, se cumpără de la firmele „de Curte” şi se şi cam „iau pe mâini”. Nu dezvoltăm azi acest subiect, căci cazurile ne-ar ocupa prea mult timp şi spaţiu. Azi, continuăm să evidenţiem cheltuielile făcute de primarul care este Mocioniu. Adrian Mocioniu, şi el un PSD-ist ce se imaginează a fi un James Bond al administraţiei publice locale.
Fix 22.314.500, adică puţin peste 220 MILIARDE lei vechi s-au „capitalizat” în cele de trebuinţă acestui oraş. Era să fie 22.346.500, dar primarul şi consilierii au „operat” această cheltuială diminuând-o, pe ultima sută de metri a anului trecut, cu fix 32.000 de lei. Nici nu are importanţă care a fost cauza/motivul acestei neînsemnate diminuări, câtă vreme suma alocată contului bugetar „cheltuieli de capital” este ea însăşi ridicol de mică. Pe ce s-au tocat banii? Păi, fix 42.130.833 reprezintă cheltuielile pentru „ Aparatul de lucru al primarului”. Inutil să vă spun că legile, Codul fiscal şi, mai ales, „maniera de a opera” în domeniul financiar-contabil sunt voit stufoase şi alambicate cât să nu priceapă foarte mulţi ce şi cum în privinţa „permutărilor şi aranjamentelor”. Sunteţi curioşi să aflaţi cât s-a cheltuit pentru fiecare „batalion” aflat în subordinea primarului? Păi, atunci nu ne rămâne decât să vă spunem că în B.V.Ch , în dreptul rubricii Poliţia Locală, cea subordonată nu IPJ Ialomiţa (M.A.I) ci direct Primăriei, apare cheltuiala de 5.463.000 (aproape 55 MILIARDE de lei vechi), reprezentând salariile şi investiţiile făcute pentru confortul celor aflaţi în subordinea directorului Abaza.
Pentru categoria „grea”, cea a cadrelor didactice şi a personalului auxiliar din unităţile de învăţământ, alocaţia bugetară a fost de fix 50.675.120 lei (peste 500 MILIARDE lei vechi, ATENŢIE!). De reţinut că din acest purcoi de bani, doar 7.729.000 înseamnă cheltuieli cu bunuri şi servicii, restul fiind salariile! Cu alte cuvinte, ce dotări tehnico-ştiinţifice aţi fi vrut să aibă la dispoziţie şcolile şi liceele din Slobozia, dacă suma alocată este una de-a dreptul ridicol de mică, în comparaţie cu purcoiul de bani ce reprezintă bugetul constituit din birurile plătite de populaţie şi oamenii de afaceri din această localitate care nici măcar a oraş nu seamănă, darămite a municipiu, başca reşedinţă de judeţ? Sigur că vă vom prezenta cheltuielile pe fiecare unitate de învăţământ, dar într-un alt articol de presă. Până atunci vă mai informăm că în buget scrie negru pe alb că pentru „Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică” au fost cheltuiţi fix 15.645.600 de lei (adică vreo 150 MILIARDE de lei vechi), iar această cheltuială reliefează neruşinatul raport de „forţe” financiare dintre „muritorii de rând” şi „conducătorii iubiţi”.
Şi, de parcă nu erau de-ajuns astfel de cheltuieli bugetofage, mai „bate la ochi” şi cheltuielile cu AJUTOARE SOCIALE. Privind dimensiunea banilor cheltuiţi şi pe ceea ce în mentalul colectiv s-a inscripţionat ca „416”, oricine poate simţi revoltă la adresa celor care, deşi nu muncesc, sunt (răs)plătiţi fiindcă votează! Suma cheltuită de aşa-numitul SERVICIU PUBLIC DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ este nici mai mare, nici mai mică decât 13.914.000 lei, ceea ce în lei vechi înseamnă aproape 140 MILIARDE. Cui i se pare că nu e strigător la cer un asemenea dezmăţ al cheltuielilor, e posibil să nu ştie cât din această sumă înseamnă cheltuielile de personal. Dezmăţ li se pare doar celor ce înţeleg că 7.373.000 de lei (adică peste 73 MILIARDE de lei vechi) se duc în salariile celor ce fac parte din „personalul” folosit în cadrul acestui Serviciu (căci, chipurile, plăţile mai vizează şi persoanele care îngrijesc bolnavii la domiciliu), şi care au aflat că, în fapt, după ce scădem şi cei 2.316.000 lei (peste 23 MILIARDE de lei vechi) cât înseamnă cheltuiala cu „bunuri şi servicii” , suma de bani pentru propriu-zisă „asistenţă socoală” se ridică la fix 3.973.000 lei, adică vreo 40 MILIARDE de lei vechi. Sigur că nici această sumă nu e una modică sau mică! Dar, înţelegând că suma reprezintă decât vreo 45-50% din total sumă cheltuită pentru asistenţa socială, sigur că înţelegi, o dată în plus, că România are revoltător de mulţi bugetari-birocraţi! După ce v-am oripilat, sper, să vă mai spun că „băieţii deştepţi” din fruntea DADP aflată în ograda Primăriei Slobozia au „tocat” anul trecut fabuloasa sumă de 15.052.730 lei, adică peste 150 MILIARDE de lei vechi? Iată, vă spun, dar nu „dezvolt” subiectul deoarece îmi rezerv plăcerea de a „despica firu-n patru” într-un articol de sine stătător. Nu de alta, dar DADP a fost şi încă este „ mana cerească” de care prea se bucură PSD-iştii de-atâta amar de ani…!
IONICA GHINEA