Sub genericul : Ce credeţi c-au făcut primarii cu banii voştri? Azi, Primăria Slobozia

Distribuie articolul:

Puţini cetăţeni ştiu ce porcoi de bani au pe mână primarii. De-aceea, atunci când primarii ies, în mass-media, şi „raportează cu mândrie proletară, măreţele realizări”, cei mai mulţi dintre cetăţeni se lasă impresionaţi ca…şi când primarii au făcut din „te miri ce şi mai nimic” acele investiţii/achiziţii. În realitate, în mai toate primăriile, investiţiile sunt iniţiate şi, ulterior, multe dintre ele sunt abandonate, doar pentru ca să se poată executa şi plăti acele SF-uri. Este deja cunoscută metoda Studiilor de Fezabilitate acceptate în plată, chit că sunt nejustificat de „piperate” ca preţ. Unii dintre specialişti au suspiciuni rezonabile că mai toate SF-urile sunt „purtătoare de parandărăt”, atât pentru partide, cât şi pentru primari. 

Nu avem, deocamdată, dovezi pentru a titra că şi în cazul Primăriei municipiului Slobozia, SF-urile sunt „ochiu’ dracului” pentru primarul care este… liberal. În schimb, avem multe întrebări legate de aşa-numitul „Act Adiţional” încheiat în cazul unora/multora dintre Contractele încheiate în cazul unor lucră(tu)ri încluzând SF-uri. La momentul cuvenit o să detaliem, desigur! Până atunci, iată, titrăm despre „realizările măreţe” ale primarului Dragoş Soare!

BUGETUL pe anul trecut…

…a fost unul de-a dreptul impresionant de mare. Peste 193 milioane lei. Da, aţi citit bine! Peste 1.900 de MILIARDE lei vechi. O mie nouă sute de MILIARDE!

Ce a făcut Soare cu-atâta bănet, sigur că l-am întrebat, la sfârşitul anului 2022!

Şi, iată, cum au trecut Sărbătorile, ne-am şi repezit („ca nişte ulii, cică!) asupra răspunsurilor oferite, în mod oficial, ca drept răspuns la întrebările adresate de către ziarul Ştirea.

După ce-am citit, cu mare atenţie, informaţiile oferite, multe alte întrebări ni s-au iţit din judecata cârcotaşă. Bunăoară, DE CE se tot cheltuie porcoi de bani pentru lucrări făcute la blocurile COMBINATULUI, din moment ce multe dintre apartamente au fost deja VÂNDUTE, chiriaşii devenind, astfel, proprietari?

C-aşa scrie acolo, în răspuns! Că pentru „creşterea eficienţei energetice – Bloc 10 şi Bloc 12, str. Răzoare” au început lucrările în 2022. Suma prevăzută pentru aceste lucră(tu)ri este de 8.088.306 lei.  Adică peste 80 MILIARDE lei vechi. Bani, nu glumă!

De reţinut că din aceşti bani, aproape jumătate de miliard lei vechi, mai exact 49.800 lei, au fost daţi pentru SF/proiect/documentaţie/avize/aprobări/HÂRTII.

Faptul că nimeni nu urmăreşte (şi, cine-ar putea urmări, din moment ce PNL cu PSD se află în „cârdăşie”, căreia ei îi spun „Alianţă”) periodicitatea intervenţiilor investiţionale asupra instituţiilor subordonate Primăriei, este încă o dovadă a „permutărilor şi aranjamentelor” săvârşite, samavolnic, întru îndestularea conturilor unor firme de construcţii, agreate de Partid(e). Altfel, nu se explică apetenţa pentru aşa-numita „ Creştere a eficienţei energetice”, cu referire, de-această dată, la Casa de Cultură care, decurând, a fost rebotezată după numele unui cântăreţ de muzică populară. Aproape 15 MILIARDE lei vechi se vor „topi” acolo, în clădirea fostă cinematograf „23 August”, clădire care a tot fost modernizată…!

Vă spuneam, nu demult, că Liceul „Mihai Eminescu” (fost Liceu de Chimie) a fost desfiinţat, în fapt el urmând a face parte din zestrea Liceului fostului Liceu de Construcţii, actualmente „Al.I. Cuza”.  Şi cum nu se putea să fie dată aşa ponosită, clădirea a fost trecută pe lista investiţiilor „de top”. Fix 14.469.600 lei au fost contractaţi pentru începerea lucrărilor de „Creştere a eficienţei energetice”. Da, şi de data aceasta aţi citit bine! Peste 140 de MILIARDE lei vechi intra-vor (dacă nu cumva au şi intrat!) în conturile firmei care figurează în scripte că a câştigat licitaţia!

Interesează pe cineva amănunte cu privire la comparaţia cu lucrările de „Creşterea eficienţei energetice” efectuate la Liceul Pedagogic „Matei Basarab”, lucrări care figurează ca fiind efectuate cu doar puţin peste 30 de MILIARDE lei vechi? Foarte puţin probabil! Pe noi ne-a interesat şi pentru că privirile ne-au fost atrase de suma cheltuită pentru SF/Proiectare. Sumele pentru hârtii se cam apropie, deşi valoarea lucrărilor sunmt la depărtare considerabilă. 81.000 pentru Liceul „Mihai Eminescu”, respectiv 90.000 pentru Liceul Pedagogic. De ce „sparge” primarul aproape 1 MILIARD pentru fiecare dintre cele două Licee? Pentru că poate şi pentru că… „prietenii ştiu de ce”!

Tot felul de ALTE cheltuieli aflate „în derulare”

Începute şi tergiversate, adică! De ce „bagă bani” şi primarul Dragoş Soare bani în aşa-numitul „Bazar”, în condiţiile în care, atunci când era în Opoziţie” musiul „făcea ca toţi dracii” considerând că acolo este un talcioc, în care nişte oameni de afaceri (mici, ce-i drept, dar oameni cu firme!) fac COMERŢ, nu prestează în folosul comunităţii?

Deşi în cazul cheltuielilor mai sus amintite, nu ni s-a prezentat şi denumirea firmelor care execută lucrările, în cazul Bazarului este specificat că cele trei MILIARDE şi jumătate de lei vechi reprezintă plata către firma SC ALTSTING din Timişoara. Ce, anume, se va realiza din acei 358.957 lei alocaţi firmei timişorene? Conform răspunsului succint oferit de Primărie, cică va fi montat un „Sistem de asigurare ISU – execuţie de lucrări în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu.

Deşi o lucrare similară realizată în localitatea Amara s-a dovedit a fi un fiasco, un eşec lamentabil, primarul Dragoş Soare s-a încăpăţănat să aloce şi el bani pentru  proiectul „Implementare Parc Fotovoltaic Epurare 1, cu putere instalată de 60 KW AC”. Că se face pentru Staţia de Epurare o sursă de alimentare cu energie electrică, nu e rău! Rău este că, în ceea ce priveşte realizarea, pare că acest proiect are orizontul foarte îndepărtat. Mai degrabă pare că interesul iniţiatorului a fost plata pentru un SF. Studiu de Fezabilitate care a costat (căci, bănuim că s-a şi plătit!) 15.000 de lei. Un bagatel de 150 de milioane lei vechi pentru un SF care, mai mult ca sigur, este cel puţin 80%  copy paste, aşa cum se întâmplă la mai toate documentaţiile de genul! 

În concluzie …

Bugetele Primăriilor sunt mari. Doar că, birocraţia fiind, şi ea, mare, mulţi bani se „toacă” pentru plasa angajaţilor „câtă frunză, câtă iarbă” în Primării. Mare parte din bani „se topesc” în conturile firmelor („de Casă”) care întocmesc tot felul de aşa-numite „documentaţii” (SF-uri, mai ales!) necesare în accesarea Fondurilor, fie ele guvernamentale sau de la UE. Că, în fapt, multe dintre investiţiile pentru care s-au întocmit prea-scumpele „documentaţii” nici nu ajung să fie realizate, pe cine credeţi că interesează? Căci, vorba aceea: „O mână spală pe alta”, iar următoarele alegeri sunt deja „jucate la masa verde”, principiul „rotaţiei cadrelor de nădejde” fiind de dorit de către toţi polticienii care ştiu că numai aşa „se pierde urma” atâtor penale „permutări şi aranjamente”. De aceea nici nu mai publicăm „măreţele realizări” cu care, chipurile, Primăria municipiului Slobozia se poate lăuda. Câteva racordări la apă, o va amărâtă de extindere a canalizării sau a ilimiunatului pe nişte străzi, NU pot fi motiv de laudă decât pentru un primar ca Dragoş Soare! Cât de multe a promis, şi cât de puţine a realizat primarul liberal, vom contabiliza, desigur, în campania electorală, de care nu ne mai desparte aşa mult timp!

IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

2 thoughts on “Sub genericul : Ce credeţi c-au făcut primarii cu banii voştri? Azi, Primăria Slobozia

  1. FELICITARI pentru articol !Firesc ar fi ca institutiile de control ale statului sa controleze cum sunt cheltuite aceste sume imense de bani ,dar atat timp cat si aceste institutii sunt controlate politic ,nu ne ramane de cat sa asistam neputinciosi la fenomenul uite banii nu sunt banii .

  2. După ce se dă publicității momentul extraordinar de semnare a unui contract pentru începerea unui studiu de fezabilitate (doar astea se fac ,altceva la Sf.Asteapta.) se ridică atâtea mâini să aplaude asurzitor și se deschid atâtea guri pline de felicitări că mie îmi este silă. Aș vrea să găsesc o cale de boicotare a alegerilor până își vor schimba partidele conducerile și vor îndeplini 3 promisiuni:anularea pensiilor speciale, reducerea nr.de parlamentari la 300 și reducerea aparatului bugetar din instituțiile statului cu 25 %.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *