Senatorul Marian Pavel vrea salarii „corespunzătoare” pentru primari

Distribuie articolul:

În prezent, conform Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, primarul are rol decisiv în viaţa comunităţii, îndeplinind o funcţie de autoritate publică. Aceasta asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor şi a celorlalte acte normative ale autorităţii administraţiei publice centrale sau locale. De asemenea, primarul răspunde de buna funcţionare a administraţiei publice locale în condiţiile legii. Răspunderea acestuia este, ca şi a consilierilor locali, o răspundere politică sau juridică, după caz. Răspunderea politică vizează în exclusivitate modul în care şi-a exercitat mandatul încredinţat, iar răspunderea juridică poate fi  de natură administrativă, civilă sau penală, dup caz. Totodată, primarul reprezintă comuna sau oraşul în relaţiile cu alte autorităţi publice, cu persoanele fizice sau juridice române sau străine, precum şi în justiţie. Din nefericire însă, indemnizaţia primită de primari pentru activitatea desfăşurată pentru comunitate este nemulţumitoare, având în vedere inclusiv faptul că există mulţi funcţionari publici în administraţia publică locală sau centrală care încasează salarii duble sau chiar triple, faţă de indemnizaţiile care le revin lor. Mai mult decât atât, tot conform legii, acestor funcţionari le este luată în calcul şi vechimea în muncă. Lucrul acesta în cazul primarilor nu se întâmplă, conform alin. (5) al art. 57 din Legea nr. 215/2001. Astfel, având în vedere multiplele activităţi derulate de primari în desfăşurarea activităţii lor, precum şi responsabilitatea enormă pe care această funcţie o implică, este vizibilă neconcordanţa cu indemnizaţia primită. Din punctul meu de vedere, primarul viitorului poate avea funcţie de autoritate publică, remunerată corespunzător, în acord cu importanţa şi responsabilitatea pe care o are, sau funcţie onorifică. Aceasta din urmă ar presupune ca fiecare candidat să fie independent şi realizat din punct de vedere financiar, precum şi să aibă dorinţa de a aduce în mod voluntar contribuţia sa comunităţii. Există foarte mulţi cetăţeni ai acestei ţări care au excelat în diferite domenii şi care au ajuns în acel punct în care doresc să-şi utilizeze cunoştinţele dobândite pentru folosul colectivităţii care i-ar alege. Societatea evoluează permanent, iar noi nu trebuie să ne temem de schimbare. Există o reală nevoie de modificare a statutului primarilor şi de susţinere a activităţii acestora, astfel încât şi rezultatele muncii lor să fie pe măsura aşteptării cetăţenilor care le acordă votul de încredere…

Întrebări (im)pertinente…

Văzând cât de repede şi de mult au crescut averile primarilor (re)aleşi, cetăţenii cu drept de vot (atât cei care se prezintă la urne, cât şi cei care nu vor să îşi mai exprime acest drept – „prietenii ştiu de ce!”), după ce vor citi această dorinţa a fostului primar, sigur că se vor întreba ca şi mine: oare, să nu ştie ’mnealui cât, şi cum încasează primarii „foloase necuvenite”, fie ele sub formă de bani; materiale pentru construcţii; concedii petrecute în ţară şi, uneori, şi în străinătate; mese festive; sponsorizare cu repetiţie întru alimentarea puşculiţei de partid şi, nu în ultimul rând, aşa-numita „mână de lucru” folosită la construirea sau modernizarea casei fiecăruia dintre primari? Oare să nu ştie Marian Pavel ce mare-i „atenţia” oamenilor de afaceri atunci când primarul le semnează fel de fel de Avize şi Autorizaţii, fără de care firmele nu pot funcţiona şi/sau dezvolta? Oare să nu ştie fostul primar cât de mare este „recunoştinţa” cetăţenilor, atunci când obţin un „preţ dă preţ” la redevenţa datorată pentru fel de fel de concesiuni semnate de primarul însuşi, oricare ar fi el? Oare să nu-şi mai aducă aminte cum a făcut domnia-sa avere, pe când era ditamai primarul comunei Gheorghe Lazăr, sau ce-o fi în mintea lui de-l apucă plânsul  de mila primarilor care, cică, ar avea salarii mici? Sigur că, în comparaţie cu alţi „conducători de partid şi de stat” primarii au salarii cam mici! Dar, spre deosebire de hoardele de manageri ai puzderiei de instituţii publice, primarii au cerut ei înşişi, solicitându-ne să-i votăm, pentru ca să ocupe aceste funcţii publice! Şi-atunci, în campaniile electorale, pe nici unul nu i-am auzit spunându-ne că vor face şi vor drege, dacă le vom asigura (şi) un salariu ceva mai mare. Aşa încât, nu e de mirare de ce multora dintre cetăţeni li se va părea cel puţin neserioasă propunerea acordării unor salarii mai mari pentru primari, în condiţiile în care, repet, averile lor (ascunse de ochii Fiscului, pe numele copiilor sau al altor rubedenii sau, de la un timp, justificate prin împrumuturi bancare cel puţin discutabile!) rivalizează cu cele ale patronilor care alimentează bugetul primăriilor şi, implicit, şi pe cel al Statului.

IONICA GHINEA 


Distribuie articolul:

8 thoughts on “Senatorul Marian Pavel vrea salarii „corespunzătoare” pentru primari

 1. Tupeul şi nesimţirea unora sunt la ele acasă. Credeţi că există în ţara asta vreun primar amărât? Da de unde! Toţi au case de case, maşini de maşini, unii chiar vile de vile, apartamente de apartamente (şi câte oare?!)etc.. Dacă medicilor, profesorilor şi altor categorii de bugetari li se cere performanţă în funcţie de care să fie remuneraţi, de ce acestor prăduitori ai banului public, nu de puţine ori în interese personale sau de partid, nu li se cere acelaşi lucru?! Primarii care performează în atragerea de fonduri europene sau autohtone, gestionându-le corect în folosul comunităţii care i-a ales, rezultatele fiind mai mult decât remarcabile (canalizare, gaze, apă curentă POTABILĂ şi alte utilităţi), este normal să primească un plus de venit, dar nu sub formă de mărire salarială, ci sub forma unor bonusuri neimpozabile, precum se preconizează pentru medicii rezidenţi. Dacă reuşesc aşa ceva, bonusul să fie valabil pe toată durata mandatului, chiar dacă rezolvă aceste probleme înaintea expirării acestuia. Aşa mi se pare a fi corect, nu să primească lefuri uriaşe faţă de bugetari cu pregătire net superioară unor analfabeţi care, cu sprijin politic sau/şi mediatic, au ajuns primari, viceprimari sau altfel de trepăduşi prin primării, cărora nu le mai ajungi cu prăjina la nas, deşi nu fac nimic, sau
  aproape nimic pentru cei ce i-au ales sau nu. Vina nu este în totalitate a lor, a primarilor, ci şi a noastră, a celor ce ne exprimăm votul pentru o găleată (goală), mici, bere, şi alte pomeni electorale uitate pe loc de viitorii edili.
  În ceea ce-l priveşte pe fostul primar de Gh. Lazăr, sictir!!! Un parvenit.

 2. Pentru asta a incasat Pavel salariu gras un an de zile : Doar o dată au luat cuvântul în plenul Parlamentului în acest an Ion Ariton (PDL), Viorel Riceard Badea (PDL), Klarik Laszlo Attila (UDMR), Florina Ruxandra Jipa (PSD), Neagu Mihai (independent), Marian Pavel (PSD), Corneliu Popescu (PPDD), Timotei Stuparu (PSD), Andrei Liviu Volosevici (PDL).

  Atat poate Pavel ! Nu stiu ce cauta unii ca Pavel in Parlament.

 3. Este ales, Pavel!!! Ne place sau nu…asta-i realitatea..”aleşii” ieşiţi după vot, nu sunt votaţi după studii,probabil după găleţi,…sunt puşi de un partid..pe listele alea..de uninominali…vax!!Pavel este trimis de usl..io am votat usl..nu-i problema mea Neacşu, Pavel sau Pocora))”Numitul” pe liste…reprezintă partidul..fără partid ..numitul..e anonim))Dar partidul…cu aleşii numiţi pe liste…îmi FUTU votul!!! DE satana de Băsecu..nu ne scăpă….dreptatea …e în flocii..lu mamaia Câmpeanu)))În un an ..cu majoritate în parlament..USL nu a scchimbat o lege …după care funcţionează „justiţia independentă”…şi eu..cred ..că psdiştii sunt de vină..şi securiştii.turnătorii şi toţi şantajabilii din căcatul ăla de parlament”multilateral dezvoltat””Io nu-s ..indignat,ca Sorin…..dacă io…mă mulţumesc..să dau cu votul…şi să-i înjur pe cei ce nu sunt în „sufletulmeu”….acu ce să fac,să mă duc la trădaţi în dragoste?? Ce plm să fac …dacă usl e de CĂCAT=??? Aştept să se rupă usl…să dea o secetă…după aia inundaţii…cutremur…să GUVERNEZE Ponta cu Maior …cu toţi securiştii împuţiţi)))Am crezut că Ponta are mai multă minte decât penalul de Năstase sau infractorul de Băsescu…nişte nemernici!!!!!Bine că se serbează Udrea-n prinţesă….să fac io spume la gură, albe ca rochia ei de pdlistă jegoasă!!Io-s aşa de supărat…că la euoroparlamentare…nu mai dau cu votul..dau cu pumnul în orice nemernic vine să-mi ceară votul!!!Probabil..că până nu eviscerăm o javră …nominalizată pe liste…nu realizează partidele astea …că-s o adunătură de nemernici…unii,,sunt şi penali dovediţi!!!Dar dacă EBA aia..este pe listă….io nu mai votez..şi nici nu mai postez vreo nemernicie de susţinător de partid)))

 4. @danut: Cum sa crezi, ma, in plagiatorul ponta, nu i-a fost profesor puscariasul nastase, care a invatat la randul sau de la satana iliescu, cel scolit de kgb la moscova? Vaz ca de ilici nu zici niciodata nimic, votezi usl/psd ca boul,cum altadata ai votat pdsr sau fsn. Ce tot ii dai cu udrea, tampitule, vezi ca madam grapini-ministru pc in guvernul mincinosilor, hotilor si incompetentilor, va pradui 25 milioane de euro in 2014, pentru promovarea turismului, in tara asta fara autostrazi, unde usl-asii isi voteaza superimunitate! De EBA te … grija pe tine, nu de informatorii ajunsi deputati si senatori psd in parlament, nu de neacsu, lider al deputatilor psd si inculpat de ANI pentru HOTIE ?!? Datorita unuia ca tine ne ,,mandrim” cu acest pavel, ma mir cum de mai ai tupeul sa iesi in public cu ineptiile tale psd-iste!

 5. @ Ion Măi maimuţa „mike”,chiar nu înţelegi ce spun…sau te agăţi de postarea mea, ca să-ţi lansezi agenda populară? Bou am fost şi când am votat ADA şi Băsescu dar şi când am votat USL!! Dar dacă nu votam într-un fel…nu existam)) La vot o să merg mereu….şi o să votez USL..iar de se rup….votez PNL!!! Pe Iliescu îl vreau stins în chinuri….cum îl vreau şi pe Băsescu..şi tot neamul lui de sânge..sau politic))Io vreau să mă las de postat,că nu merită sprijin uslul……dar draci de băsişti,ca tine ,măi Ioane….nu mă lasă)))Când aud că Ponta nu-i bun,că-i plagiator…Neacşu e violat de ANI,deci e hoţ…Grapini va fi hoaţă…..iar Eba şi cu UDREA sunt pure şi competente….chiar că nu mă las de postat….şi când am timp,pe unde prind un pdlist,popular sau băsist…îi dau…..cu mare plăcere))Şi de se rupe USL…tot pe băsişti am să-i „iubesc”)) Iar pentru unitatea USL…..sper ca săptămâna viitoare,sau cât mai curând, Năstase, Fenechiu şi Voiculescu…să primească condamnări cu executare)))

 6. Unii…trăiesc din filme…ca Moartea domnului Lăzărescu…sau Când vreau să fluier)))))))))))Io cred că treb să fii nebun….să mori după un scenariu…şi făcut după o realitate ..contemporană)) Realitatea e alta…ca-n vorba românească..f..i…nu f..i , vremea iubirii trece ))Io zic…că-s bune salarii mai mari pt primari!! Cred că-s destule instituţii…cu ochii pe primari…Io înţeleg din articol–că primar înseamnă infractor, după gândirea lu’ Ghinea…)) Io văzui, măi Ionico…un procuror şef şi un şef la antifraudă, arestaţi….şi ăştia aveau salarii…nu glume de primari))Acum înţeleg..de ce.i bună reîncriminarea insultei şi calomniei….păi..ai rupt dexul….După Ghinea…la primar…explicaţia…e HOŢ..şi tot felul de sinonime ruşinoase))
  La ziarişti şi jurnalişti…merge generalizarea=???Că toată presa scrisă…şi televiziunea….e o muie ..pe interes)))Şi au muiele –şi preţ..nu doar CNA))…şi linu-i lin şi iară lin…frunză verde de mălin…)))

  1. Domnule Bala, ce bine-ar fi dacă ai înţelege că NICI UN PRIMAR nu trăieşte din salariu ăla „după buget…, mic! Cum, de altfel, NICI UN MOGUL nu trăieşte din vânzarea ziarelor… Eu am scris de nenumărate ori şi despre ticăloşirea presei. Aşa că… Cine crede că dacă le măreşte salariu (şi-apoi, cu cât ar putea să le mărească?), primarii nu vor mai face tot felul de matrapazlîcuri, se înseală! Da, domnule Bala! După părerea mea, MAJORITATEA COVÂRŞITOARE a primarilor ARE METEAHNA HOŢIEI!!!

 7. Dragă doamnă Ghinea….io zic că nu-i corect să creionaţi o asemenea imagine primarilor, chiar dacă sunt foarte multe exemple ce susţin această părere.Chiar dacă gândiţi aşa, că o fi un sâmbure de adevăr, nu trebuie să sugeraţi asta cititorilor…..că distrugeţi şi bruma de încredere a cetăţeanului..în o societate normală. Dacă ar fi majoritatea primarilor pătată, înseamnă că justiţia nu-şi face treaba…iar partidele aastea cu şefii lor cu tot… sunt nemernice dacă vin cu asemenea oameni….şi atunci înseamnă că tot votăm ca proştii, dacă indiferent cine iese…e tot necinstit. Suspiciuni vor fi mereu faţă de cei ce fac şi execută bugetul, dar dacă oameni ca dvs susţin şi certifică o asemenea teză…la încrederea ce-o aveţi…e clar că cititorii îşi însuşesc părerea..şi eu zic că nu-i bine pentru societate,să cultivăm neîncrederea în sistem. Să nu mai zic,că după o asemenea teză rezultă că şi majoritatea oamenilor de afaceri e necinstită….şi uite aşa ajungem să contestăm şi pluralismul politic şi modelul ăsta economic şi ajungem să punem eticheta de hoţie pe toate averile, mai vine o criză şi ne trezim cu o mişcare politică, susţinută de sărăcie şi prostie,ce-ţi spune că tot ce-i al tău e al nostru..că ei cred aşa, că au fost exploataţi şi furaţi)))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *