* Până la ora închiderii ediţiei nu primisem informaţiile solicitate directorului DSP Ialomiţa, cu privire la parametrii fizico-chimici ai apei (ne)potabile din municipiul Slobozia. Mai exact, ne interesa turbiditatea. În fapt, am vrut să aflăm cam care-i cantitatea de „nămol” care pare a fi în exces în a apa din reţeaua publică, altfel nu ne putem explica de ce se „îneacă” rufele, mai ales cele albe! Dovada nemulţumirii consumatorilor – în speţă, a gospodinelor! – este această dorinţă afişată acolo unde, de Ziua Naţională a României a fost aşezată o altă „pată” pe obrazul celor care îşi fac mendrele şi îşi văd interesele, toate în detrimentul contribuabililor, desigur!
S.C. RAJA S.A. a promovat spre evaluare şi finanţare un alt proiect, denumit „Executarea branşamentelor de apă şi a racordurilor de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa”. Acesta îşi propune completarea investiţiilor realizate în cadrul proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa – Ialomiţa” prin realizarea a peste 3.063 de branşamente şi 6.058 de racorduri noi de canalizare, precum şi extinderea reţelei de distribuţie a apei cu 12,27 km. Investiţiile vizează 15 localităţi din judeţul Constanţa şi 2 localităţi din judeţul Ialomiţa.
Pentru conformarea la Directivele Europene privind infrastructura de apă/apă uzată SC RAJA SA a propus spre realizare în proiectul de investiţii care se va finanţa prin POIM, lucrări în valoare de aproape 400 milioane euro, adresându-se unui număr de aproximativ 653.000 locuitori beneficiari, din peste 90 de localităţi aflate pe teritoriul ariei sale de operare, din cele şapte judeţe, printre care şi judeţul nostru.
Nu cu mult timp în urmă, Benoit Nadler, reprezentantul Comisiei Europene, a declarat cu ocazia întâlnirii de la sediul RAJA Constanţa: „RAJA este ultima mea îngrijorare în ceea ce priveşte implementarea proiectelor şi absorbţia fondurilor europene. Absorbţia de 78% de la nivelul acestei companii, ne asigură de finalizarea acestor proiecte în timp util”. Directorul Autorităţii de Management POS Mediu din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ciprian Ghioc, a declarat: „Aşa cum timpul a demonstrat, întâlnirile de lucru de la RAJA, nu mai sunt de mult simple discuţii, ci reprezintă soluţii viabile de rezolvare a problemelor apărute, aplicate cu succes în viitorul apropiat de către toţi operatorii regionali.”. Amintindu-mi de vehemenţa cu care o doamnă consilier local i-a cerut reprezentantului SC RAJA S.A Constanţa să părăsească sala de şedinţe, mai apoi arătându-se extrem de încrezătoare în potenţialul SC Urban Slobozia, în a se redresa economic şi, mai ales, încrezătoare în priceperea oficialităţilor locale de a se reabilita în ochii oamenilor care, de amar de ani, cumpără apă fiindcă ACEASTĂ APĂ NU E BUNĂ DE BĂUT, mi-am zis că n-ar strica să aflaţi oarece noutăţi despre cei pe care conducerea Primăriei şi majoritatea consilierilor i-au alungat, din motive ce ţin de alte resorturi, nicidecum unele legate de calitate, preţuri practicate, posibilitate de dezvoltare pe termen lung şi alte asemenea deziderate!
Acum, după ce-aţi citit ce preocupări mai are – şi în ceea ce priveşte judeţul nostru – această mare companie, nu credeţi că e cel puţin ridicolă ideea că Urban mai poate ţine pasul cu toate cerinţele câte se prefigurează la orizont, mai cu seamă în ceea ce priveşte sănătatea publică?