Primarul Dragoş Soare vrea să facă podul de pe deal, la Bora !

Distribuie articolul:

* Primarul liberal Dragoş Soare a pus şi el ochii pe fonduri europene, mai ceva ca înaintaşii lui, social-democraţii Ionaşcu, Stoica, Mocioniu !   

Vă vine sau nu să credeţi, deja a trecut mai mult de-o jumătate de an, de când Dragoş Soare a fost înscăunat. Ştiu, n-aţi băgat de seamă, deoarece nimic nu v-a atras privirile, astfel încât să simţiţi că acolo, la Primăria Slobozia s-a schimbat conducerea. Aşadar, sunt şapte luni de când aşteptăm să începem să scriem despre „faptele de vitejie” ale primarului Soare. Asta, deoarece ziarul Ştirea i-a acordat şi lui, ca tuturor înaintaşilor domniei-sale, perioadă de graţie. „Dar, de-acum s-a isprăvit!” vorba poetului. S-a isprăvit perioada de graţie, ne-apucăm să consemnăm despre isprăvile ce poartă semnătura, atât a primarului, cât şi a viceprimarilor, cât şi a specialiştilor din Primărie.    

Cum e firesc începem prin a vă spune care este bugetul pe care primarul Dragoş Soare îl are la îndemână, urmare a aprobării lui de către consilierii locali. Conform documentelor supuse aprobării Consiliului Local, Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 20121 înseamnă peste 135 de milioane de RON. În lei vechi, înseamnă peste 1.300 de MILIARDE. Dincolo de părerea multora dintre cetăţeni, părere din care răzbate nedumerirea vizând nivelul scăzut de dezvoltare a localităţii, se iţeşte mirarea faţă de proiectele de investiţie, în fapt idei pe care le au în minte „băieţii deştepţi” ai actualei guvernări locale.

Peste 73 de MILIARDE lei vechi

De ani de zile, ziarul Ştirea publică, periodic, articole despre delăsarea în ceea ce priveşte întreţinerea podurilor peste râul Ialomiţa. Două poduri, la distanţă de câţiva metri unul de celălalt, fac posibilă trecerea râului Ialomiţa ce desparte oraşul de cartierul Bora al municipiului Slobozia. De ani de zile  atrageam atenţia asupra stării Podului vechi care stă să cadă. Citiţi AICI ! https://ziarulstirea.ro/podul-peste-raul-ialomita-dovada-delasarii-primariei-slobozia/. De ani de zile cer locuitorii cartierului Bora să se construiască o pasarelă peste şoseaua ocolitoare ce trece chiar pe lângă piciorul Podului peste râul Ialomiţa. E vorba despre Podul vechi, cel din fier. Aflat într-o stare de degradare avansată, podul reprezintă el însuşi un real pericol pentru cei ce-l traversează. Cum şoseaua de centură este foarte aglomerată, oamenii se tem să nu fie victimele accidentelor rutiere. Pe cale de consecinţă, au tot cerut primarilor care s-au succedat la conducerea municipiului să construiască o pasarelă. Ionaşcu, Stoica, Mocioniu – toţi trei au promis. Chiar au şi semnat, fiecare la timpul lui, câte o aşa-numită „Expunere de motive” care a şi stat la baza unei Hotărâri a consilierilor. Consilieri care, desigur, nu au mai urmărit „ducerea la îndeplinire” , nu au cerut explicaţii de la executiv pentru neîndeplinirea dezideratelor.

Dragoş Soare este primar. Şi are şi el în Plan să ridice o pasarelă PIETONALĂ peste Podul vechi, şi – în acelaşi timp – să consolideze Podul ăla care, da, stă să cadă. Nu detaliem azi ideea potrivit căreia, tocmai pentru că podul stă să cadă, poate-ar trebui să facem altul, şi nu să consolidăm o dărăpănătură, numai din cauză/datorită faptului că este considerat Monumemt istoric…! Ne rezumăm doar la a vă prezenta suma ce urmează a fi cheltuită pentru această investiţie. „Costurile estimate ale acestei investiţii va fi de 1.500.000 de euro, 1.470.000 din fonduri europene şi naţionale, iar 30.000 euro vor fi de la bugetul local”. Asta scrie negru pe alb acolo, în Hotărârea privind aprobarea aşa-numitei „Notă conceptuală”, în baza căreia s-a scris proiectul de Hotărâre, semnat de primarul Dragoş Soare!

Potor – şeful Comisiei de Urbanism   

Pentru cei care nu ştiu, facem cuvenita precizare: consilerii Locali sunt membri în Comisii constituite pe domenii de activitate. Din fiecare Comisie fac parte câte 3-4 consilieri locali. În speţa respectivă, Comisia de Urbanism a avut un cuvânt greu de spus. Alexandru Potor este preşedintele acestei Comisii şi, în această calitate, l-am întrebat dacă nu i se pare că e cam prea mare suma de bani ce se preconizează a fi cheltuită doar pentru „ consolidare pod” şi o amărâtă de pasarelă. „ Eu am întrebat, punctual, cu privire la ambele lucrări. Podul, dacă nu mă înşel, este şi Monument istoric. Şi să vedeţi acolo, ce costuri poate să iasă, dacă intervine vreunul care să spună că zăbreaua aia este de pe vremea lui Ştefan cel Mare! (…) Înainte vreme, Primăria promova proiecte de Hotărâre, fără să întocmească o Notă conceptuală. De-abia acum e corect cum se procedează! În ceea ce priveşte suma vehiculată, eu cred că în Studiu de Fezabilitate nu o să rezulte 73 de MILIARDE lei vechi. Am văzut că şi Centura de Nord, propusă este de 20 de milioane de euro, şi Drumul Comunal este tot 20 şi ceva de milioane. Dar, asta-i altă discuţie. Nu cred că o să coste atât. Nu se dau banii fiindcă e trecut într-o Notă conceptuală o sumă de bani. De aceea se estimează! E clar că sunt nişte care sunt puse aşa, ochiometric! (…) Chestiunea asta legată de bani este absolut nerelevantă, deoarece ei nu au nici un Studiu (…) Dar, repet, Nota conceptuală este primul lucru care trebuie făcut. Ea este întocmită de aparatul administrativ şi nu costă bani, este supusă cenzurii consilierilor…” .


Distribuie articolul:

One thought on “Primarul Dragoş Soare vrea să facă podul de pe deal, la Bora !

  1. Sa fim serioși, ar fi trebuit sa ne așteptăm la aceasta performanta… Cu primar de o culoare și consiliu de alta e greu sa faci treaba serioasa. Nu zic ca Soare n-are nici o vina, putea măcar sa mai facă un pic de curățenie prin primărie, dar în ce privește proiecte de dezvoltare pentru urbe, are nevoie de aprobarea consiliului, iar aia nu sunt prosti sa îl ajute. Asa ca probabil vom vedea numai blocaje, sa ne obișnuim cu încă un mandat plin de nimic, zic…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.