Primăria dă terenuri pe daiboj cu dedicaţie

Distribuie articolul:

Deşi anual cetăţenii din Slobozia sunt „prădaţi” de bani de către Primăria Slobozia prin taxe şi impozite exorbitante, iată că în şedinţa Consiliului Local Slobozia situaţia s-a schimbat, dar numai pentru cine trebuia. Este vorba de proiectul de hotărâre numărul 20 de pe ordinea de zi, proiect născocit de însuşi primarul Mocioniu Adrian-Nicolae, în care subiectul era extrem de simplu: 405 mp de teren concesionat în „buricul târgului” pentru numai 2.385 lei pe an, altfel spus 5,89 lei/mp/an. Aşadar primăria dă terenuri pe daiboj cu dedicaţie, am putea crede, nu-i aşa? Başca operaţiunea politico-administrativă urmează a se desfăşura şi fără licitaţie, conform proiectului de hotărâre care a fost aprobat în unanimitate de voturi de consilierii locali. Respectivul teren, aşa cum mulţi au tendinţa să creadă, nu este la marginea oraşului într-o zonă neproductivă din punct de vedere economic, ba din contră, este în Piaţa Unirii. Potrivit consilierului Brânză Sorin careHotel Select 1 este suspicionat de mulţi cetăţeni ca fiind în spatele multor astfel de „cadouri” administrative care au fost oferite de-a lungul anilor, construcţia care urmează să apară va fi una definitivă. Ţinând cont de faptul că pentru aceeaşi suprafaţă de teren într-unul din cartierele de vile din Slobozia, suma de bani pe care Primăria Slobozia o percepe de pe urma unei concesiuni de 400 mp urcă până la aproximativ 10 mii lei pe an, nu înţelegem de ce oamenii care îşi construiesc un acoperiş deasupra capului trebuie „arşi pe rug” din punct de vedere economic, în timp ce unii care fac bani cu terenurile oraşului plătesc de patru ori mai puţin. Aşa că am cerut lămuriri de la un consilier local care face parte din Comisia de Urbanism, mai exact doamna Conescu Andreea.

Reporter: „- Când a depus societatea actele pentru a iniţia o hotărâre a Consiliului Local Slobozia, pentru că ştim oameni care aşteaptă de luni de zile să intre în şedinţa de CL şi nu au reuşit?

Conescu Andreea, consilier local din partea PNL: „ – Ar trebui să fie şi data solicitării. Nu sunt neapărat toate materialele pe site. Sunt foarte multe cazuri care aşteaptă să intre în consiliul local de o mie de ani. Nu, nu există nicio justificare, asta e decât că e Valerică şiConescu PNL nu e altcineva, deci fix asta este. Ar trebui să fie iniţiate hotărâri în ordinea în care s-au depus actele. Este o superficialitate totul, dar…”

 A sărit din lac în…SPA.                          

Ei bine, fericitul câştigător al acestui „loz în plic” este nimeni altul decât patronul hotelului Select, omul de afaceri Turcu Valerică împreună cu una din firmele sale, SC ADMET SRL care potrivit consilierilor locali, are de gând să construiască pe respectivul teren concesionat de la primărie un ditamai SPA-ul pentru a creşte numărul de stele ale hotelului său. Despre aranjamentele şi concesiunile de acest tip care par a fi cu dedicaţie, am mai scris în paginile ziarului Ştirea atunci când aduceam în atenţia opiniei publice controversata concesionare a lacului Iezer, de către aceeaşi persoană. Ca o scurtă recapitulare, suprafaţa de teren cu luciu de apă care se întinde pe aproximativ 200 de hectare şi care a fost concesionată în anul 2002 pe perioada a 49 de ani de societatea comercială S.C. TIMP IMPEX S.R.L, este tot a sa. Această firmă generează la bugetul local prin impozitarea întregului teren, aproximativ 40 mii lei pe an, sau altfel spus 200 Hotel Select 2lei/hectar/an.

De asemenea, la vremea respectivă unul dintre cititorii ziarului nostru ne semnala următoarele: „ La data de 15.12.2000, într-o şedinţă a CL de final de an, a fost aprobată  HCL 199/2000 prin care, Primaria Slobozia şi Primaria Gheorghe Lazăr (sau Pavel Marian) se asociau pentru a exploata împreună lacul. Şmecheria este că, la art.4 din contractul de folosinţă unde se anticipează concesionarea lacului către o terţă persoană. La numai 4 luni, fără licitaţie şi  fără o HCL, este încheiat contractul de concesiune cu SC TIMP IMPEX SRL pentru o perioadă iniţială de numai 15 ani, contract 10.561 din 30.04.2001. Prin HCL 53/2008 se modifică contractul iniţial, anume perioada de concesionare de la 15 la 49 ani, şi se stabileste preţul redevenţei la exorbitanta sumă de 8.200 lei/an pentru luciu de apă şi 4.100 lei / an pentru zona din jurul lacului. Nu-i aşa că este un preţ corect? P.S. Cine credeţi că semna contractul iniţial de asociere Senatorul pepenilor!!!”                       

Consilierii locali ca brazii                                                                   

De ani de zile observăm un tipar în ceea ce priveşte hotărârile Consiliului Local Slobozia pentru favorizarea unor oameni care fac afaceri cu statul în defavoarea statului şi implicit a bugetului local. Acest tipar datează de pe vremea dinozaurilor PSD-işi care au condus destinele slobozenilor şi este păzit cu sfinţenie inclusiv de actuala putere în cârdăşie cu mâna de consilieri din opoziţie, facându-se vinovaţi în egală măsură de favorizarea clientelei politice.

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *