Aşa cum relatam încă din luna iunie a.c atunci când preşedintelui C.J.Ialomiţa i-a venit ideea de a construi un soi de vilă P+1E pentru pescarii comerciali din zona Giurgeni, Victor Moraru nu se uită la bani când vine vorba despre investiţii în judeţul Ialomiţa.
În 3 luni costurile au crescut cu 18%
S-a întâmplat iarăşi în cea mai recentă şedinţă a Consiliului Judeţean Ialomiţa în care coaliţia PSD+ALDE deţine o majoritate lejeră pentru a trece aproape orice proiect cu ajutorul votului exprimat de consilierii judeţeni. Concret, în şedinţa CJI consilierii majorităţii de guvernare judeţeană PSD+ALDE au aprobat la foc automat Studiul de Fezabilitate pentru construirea aşa-zisului adăpost pescăresc, investiţie care iniţial a fost preconizată a „stoarce” din bugetul judeţean aproximativ 1.861.000 lei, ceea ce se traducea în luna iunie la 18,61 miliarde de lei vechi sau 396 mii Euro. Numai că între timp atât caii de rasă pur-sânge ai preşedintelui dar mai ales costurile pentru această investiţie au crescut cu încă 412.426 lei adică aproximativ 89 mii Euro în numai 3 luni de la prima prezentare a proiectului aferent, valoarea totală a investiţiei la acest moment urmând să se ridice la 2.273.426 lei, adică 22,73 miliarde lei vechi. Deşi în iunie pentru capitolul cheltuieli cu documentaţia tehnică şi studii de specialitate preşedintele CJI preconiza că se vor cheltui aproximativ 150 mii lei, iată-ne ajunşi în luna septembrie a.c atunci când noi calcule ale specialiştilor preşedintelui arată că pentru documentaţie va fi necesară suma de peste 250 mii lei. Ironia acestui proiect este însă când vine vorba despre crearea de noi locuri de muncă. Deşi mulţi s-ar aştepta ca odată cu o investiţie atât de mare pentru un lucru atât de inutil dacă ne gândim din perspectiva tuturor cetăţenilor judeţului, Victor Moraru şi echipa sa managerială să ofere un număr ridicat de noi locuri de muncă, aceştia promit să dezvolte numai 2 (două) locuri de muncă permanente în cadrul acestui proiect pe bani grei.
Gândire socialistă până la capăt
Trebuie menţionat încă de la început că acest proiect din documentele întocmite de CJI nu se vrea a fi unul dedicat pescuitului sportiv, şi nici nu aduce nici un leu suplimentar la bugetul localităţii Giurgeni ori a judeţului Ialomiţa. Acest proiect se doreşte a fi pur şi simplu un impuls pentru oamenii locului care îşi câştigă existenţa din pescuit şi comercializarea capturilor din Dunăre. Poate este vorba numai despre alinierea la „standardele” impuse de preşedintele PSD Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte dacă mustăciosul şi-a „tras” lacul Belina, de ce nu şi-ar amenaja şi călăreţul Victor Moraru o bucăţică din Dunăre, nu-i aşa?
Condiţii hoteliere pentru pescari pe banii ialomiţenilor
Noi detalii despre construcţie au început să apară, iar din documentele prezentate consilierilor judeţeni am aflat că respectiva construcţie va avea suprafaţa construită la sol de 465 mp deşi iniţial se vorbea despre numai 150 mp amprenta la sol. Nici suprafaţa desfăşurată nu corespunde cu documentele prezentate publicului la începutul acestei veri, aceasta urmând să fie de 741,5 mp deşi în luna iunie preşedintele prezentase documente pentru numai 300 mp desfăşuraţi. Acest aşa-zis adăpost va fi construit în imediata apropiere a Dunării pentru a permite accesul cât mai facil al pescarilor COMERCIALI şi pentru a scurta distanţa pe care aceştia o parcurg de la ambarcaţiuni către adăpost. „Pentru climatizarea şi încălzirea spaţiilor se va folosi un sistem format dintr-un Chiller ce funcţionează în pompă de căldură aer-apă ce furnizează atât apa rece pentru perioada caldă a anului, cât şi apa caldă pentru perioada rece a anului şi o centrală termică electrică. Montarea pompei de căldură presupune şi o automatizare (sistem de control activ) care în momentul în care pompa de căldură nu mai face faţă, datorită temperaturilor exterioare prea scăzute, va comuta pe centrala termică electrică. În spaţiile de locuit vor fi prevăzute cu ventiloconvectoare carcasate ce vor funcţiona atât iarca cât şi vara (…)” Pentru cei care au cât de cât habar despre instalaţii şi costurile aferente acestor tipuri de echipamente prezentate în Studiul de Fezabilitate, trebuie menţionat faptul că majoritatea cetăţenilor din sectorul privat care contribuie la Bugetul de Stat prin taxe şi impoztite, nu au asemenea lux în ceea ce priveşte încălzirea şi răcirea imobilelor în care locuiesc. Din primele informaţii pe care le avem pare că proiectul preşedintelui CJI Victor Moraru nu va avea sorţi de izbândă mai devreme de finele anului 2020. Cu alte cuvinte prin proiectele pe care Victor Moraru le iniţiază încă de la începutul mandatului, acesta subliniază, îşi crează scuze politice şi noi posibilităţi pentru alte promisiuni electorale aferente unui al doilea mandat în perioada 2020-2024.
P.S. Domnule Preşedinte boldat cu font de 14, dacă nu era de plâns jurăm cu mâna pe călimara cu cerneală că era (şi) de râs, nu numai de tot râsul acest proiect luxos care urmează să înghită „momeala” de aproape 500 mii euro.