* Profesorii de religie nu mai pot fi angajaţi permanent în şcoli, ci doar prin contracte temporare, pe an şcolar.
Curtea Constituţionala a decis că este neconstituţional articolul din legea educaţiei care spune că „La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie”. Judecătorii Curţii au apreciat că părinţii sunt cei care ar putea solicita, dacă doresc ca aceste cursuri de Religie în şcoală să fie urmate de copiii lor, transmite Agerpres. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că argumentaţia Curţii porneşte de la ideea că acela care vrea să facă ceva trebuie să ceară acel lucru, şi nu cel care nu vrea!!!
Aşadar, Curtea Constituţionala a României (CCR) anunţă într-un comunicat de presă că astăzi, 12 noiembrie 2014 „a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii învăţământului nr.84/1995 şi ale Legii educaţiei naţionale nr.1/2011” şi În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat ca dispoziţiile art.9 alin.(2) teza întâi din Legea învăţământului nr.84/1995 şi dispoziţiile art.18 alin.(2) teza întâi din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 sunt neconstituţionale.
Decizia este definitiva si general obligatorie. Profesorii de religie nu mai pot fi angajaţi permanent în şcoli, ci doar prin contracte temporare, pe an şcolar.
E bine de ştiut că problema libertăţii religioase în România şi declaraţiile preşedintelui Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării au fost tratate pe larg şi în Raportul pe 2013 al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.