Proiectul „Reabilitarea și punerea în valoare a Monumentului istoric Orașul de Floci, comuna Giurgeni, județul Ialomița” a fost întocmit și depus spre a beneficia de finanțare în cadrul Apelului de proiecte: POR/2017/5/5.1/SUERD/1. Aşa se face că, la această dată, Consiliul Judeţean Ialomiţa anunţă cu surle şi trâmbiţe că lucrările pot începe, banii puşi „la bătaie” fiind în sumă totală de 12.193.054 lei, din care asistența financiară nerambursabilă solicitată este de 11.949.193 lei, iar contribuția proprie a județului Ialomița de 243.861 lei. Aţi reţinut, sper, că este vorba despre mai mult de 120 de MILIARDE de lei vechi!
Luaţi cu lămâie, să nu vi se aplece!
Acum, n-aveţi decât să savuraţi „raportările măreţe” (emise-n aerul devenit de-a dreptul irespirabil de-atâta grandomanie!) marcă înregistrată pe site-ul instituţiei aflată pe mâna lui Victor Moraru :
„ Consiliul Județean Ialomița a depus trei cereri de finanțare pe această axă prioritară, cu proiecte de reabilitare a unor valoroase monumente istorice, a căror valoare totală însumează 15.189.951,77 lei (peste 3.250.000 euro). Scepticii de profesie și „specialiștii” care n-au trecut niciodată pragul muzeelor noastre și nici n-au catadicsit să participe la evenimente culturale au luat ca pe un vis utopic inițiativa președintelui Consiliului Județean Ialomița, domnul Victor Moraru, semănând neîncredere, din rea-credință și ignoranță! Prin perseverență, efort susținut de eliminare a blocajelor comunicaționale și de mentalitate, credință nestrămutată în viabilitatea demersului strategic de valorificare a patrimoniului cultural și de transformare a lui într-o resursă reală de dezvoltare locală, domnul Victor Moraru a rămas uneori singur pe această baricadă a încrederii că orice vis devine posibil de realizat, dar trebuie să lupți! Bazându-se pe profesionalismul echipelor de elaborare a cererilor de finanțare din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Ialomița s-a înscris în competiția dură a accesării fondurilor europene nerambursabile și a reușit! Un succes remarcabil! Să reținem această dată : 26 IUNIE 2018, ora 15,34 și să o trecem cu majuscule în istoria culturii ialomițene! Este data când primul proiect al județului Ialomița de conservare, protejare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural care va fi finanțat din fonduri europene – Restaurare și conservare Biserica de lemn „Sf. Nicolae” Slobozia, a fost admis la finanțare, cu 72 de puncte! Valoare totală a proiectului de 2.403.607,64 lei, din care contribuția județului Ialomița de 48.072,15 lei.
Azi, despre Oraşul de Floci – poveşti ridicate la rang de deziderate…!
Domnul Ilie Cioacă – purtătorul de cuvânt al lui Victor Moraru, dixit: „Succesul este deosebit prin valoarea sa, care depășește de 7,6 ori bugetul Muzeului Județean Ialomița din anul 2017!
În același timp, succesul de acum obligă Consiliul Județean Ialomița, Muzeul Județean Ialomița și echipa de implementare a proiectului la adoptarea unei atitudini de maximă responsabilitate în realizarea acțiunilor propuse! Pentru că în spațiul public apar deseori referiri la oportunitatea investirii în reabilitarea și punerea în valoare a Monumentului istoric Orașul de Floci, vă prezentam, în sinteză, obiectivul general și obiectivele specifice urmărite prin proiect. Obiectivul general al priorității de investiții la care răspunde proiectul este dat de transformarea monumentului istoric Orașul de Floci, prin conservare, protejare, valorificare şi abordare strategică integrată într-un nucleu relevant de impulsionare a dezvoltării şi valorificării durabile a patrimoniului cultural şi a identității culturale, valoros și important prin valoarea adăugată, beneficiile economice și sociale aduse. Obiectivele specifice urmărite a se realiza prin proiect pentru îndeplinirea obiectivului general al acestuia se pot sintetiza astfel:
- restaurarea, consolidarea, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic de interes național prioritar ORAŞUL DE FLOCI devine un factor de impulsionare a dezvoltării locale prin activitățile investiționale propuse;
- creșterea atractivității sitului arheologic ORAŞUL DE FLOCI prin construcții noi, dotări moderne și drumuri de legătură, care să revitalizeze interesului consumatorilor de cultură pentru acest obiectiv de istorie medievală;
- transformarea sitului arheologic Orașul de Floci, prin reabilitări și amenajări, într-un centru de informare și documentare pentru tot ceea ce are reprezentativ județul Ialomița, în plan istoric, cultural și turistic;
- creșterea semnificativă a numărului, calității și diversității tematice a evenimentelor culturale desfășurate la Orașul de Floci, a impactului cognitiv și emoțional, prin valorificarea evantaiului investițional propus de proiect;
- stimularea interesului populației și, în special, a tinerilor pentru cunoașterea istoriei Orașului de Floci, precum și a istoriei, culturii şi valorilor ialomițene, creșterea participării la păstrarea și prețuirea valorilor de patrimoniu național și european.
Consiliul Județean Ialomița alătură acestor obiective și următoarele argumente de susținere a proiectului;
– potențialul de maximă vizibilitate în care se situează situl arheologic, pe drumul european E60, cu trafic intens spre şi dinspre litoralul Mării Negre;
– rolul Orașului de Floci în istoria economică și politică a statului medieval Țara Românească, fiind așezarea urbană din estul Câmpiei Române cu rol de polarizare a activității economice din zonă și cu rol strategic în controlul graniței de est a țării, în cursul secolelor XIV – XVIII; (bla, bla, bla…bla, bla, bla) Reafirmăm și cu acest prilej, preocuparea Consiliului Județean Ialomița și a președintelui său, domnului Victor Moraru, de a afla sugestii pentru continuarea dezvoltării sitului arheologic Orașul de Floci, diversificarea manifestărilor ce pot fi găzduite de acesta, constituirea unui grup informat, de prestigiu și influent ca promotor al unui obiectiv relevant de istorie și civilizație ialomițeană, dezvoltarea unui brand turistic reprezentativ pentru județul Ialomița și Câmpia Bărăganului.”
Nota redacţiei: Recomandăm domnului Cioacă Ilie să-şi bage aprecierile faţă de cei pe care, în zeflemea, îi numeşte „specialiştii”, direct în… „lada de zestre” plină cu astfel de „creionări”. Nu de alta, dar şi nopi catalogăm drept „o ceapă degerată” (dar la fel de urât mirositoare) aceste fraze care, mai mult ca sigur, reverberează în conştiinţa Neamului PSD-ist, taman ca acele „aplauze puternice”!
IONICA GHINEA