Ministerul Sănătății – măsuri privind medicamentele şi Taxa Clawback

Distribuie articolul:

Taxa clawback, împreună cu politica celui mai mic preț, au reprezentat de-a lungul anilor o povară pentru medicamentele generice, fapt ce a condus la dispariția de pe piață a aproximativ 3000 de medicamente generice în ultimii 6 ani.

Dintr-un Comunicat de presă transmis zilele trecute ziarului Ştirea, am reţinut pentru cei interesaţi de soarta medicaţiei bolnavilor, a pacienţilor, că Ministerul Sănătății a decis, în urma unor consultări cu producătorii de medicamente generice, luarea a trei măsuri importante care vin în sprijinul pacienților:

  1. Alinierea taxei clawback pentru medicamentele generice, atât la cele produse local, cât și la cele importate, la 15%;
  2. Indexarea cu inflația a medicamentelor cu prețuri mici, lucru care va asigura disponibilitatea pe piață a acestei categorii de medicamente;
  3. Modificarea contractului cadru în vederea creșterii accesului pacienților români la medicamente biosimilare de ultimă generație – inițiativă comună a Ministerului Sănătății și CNAS.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) declară că așteaptă cu interes adoptarea și publicarea acestor măsuri în Monitorul Oficial.

„Salutăm deschiderea către dialog a domnului Ministru, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, participarea activă la consultări și concentrarea pe identificarea celor mai bune soluții pentru ca pacienții români să aibă acces la medicamente.  O percepem ca pe un suflu nou în Ministerul Sănătății, cu o abordare centrată pe soluții pentru pacienți și pentru această industrie care are peste 20 de unități de producție în România. Considerăm că aceste inițiative reprezintă un pas semnificativ în crearea unui sistem de sănătate sustenabil.” a declarat Simona Cocoș, președinta APMGR.

Foarte scurt istoric

Înființată în 2009 la inițiativa unui grup dinamic de companii producătoare de medicamente generice de înaltă calitate, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România este o organizație non-guvernamentală și indepedentă care își propune să contribuie în mod activ la îmbunătățirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienții români. În prezent, APMGR reunește cele mai importante companii din domeniul producției de medicamente generice prezente pe piață românească.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *