Mihai Vișoiu, la momentul încununării operei

Distribuie articolul:

***** Bookfest onorează scriitorii de valoare

Sămânța științei mânuirii condeiului nu i-a fost sădită din căptușeala mănușilor de box și nici din picăturile de apă pe care antrenorul i le-a aruncat, odată auzită lovitura de gong care anunță pauza dintre runduri, boxerului, pe atunci, Mihai Vișoiu. Sămânța a germinat în sufletu-i și a crescut și mulțumită multor picături de sudoare. Și celor picături care i-au spălat fruntea pe ringul de box, dar și celor izvorâte în momentele îndeplinirii cerințelor meseriilor temporar practicate. Totodată, această sămânță a crescut și mulțumită întregii ființe a unui adorator – cuvântul este cât se poate de potrivit, vă asigur! – al vieții oamenilor curați, simpli, oameni ai bunului simț, păstrători ai tradițiilor de care ziua de astăzi, ea însăși, își bate joc. De aici și până la nașterea scenariului filmului „Amurgul fântânilor” nu a fost decât firescul pas de la jurnalismul de zi cu zi, ancorat în viața celor ce trudesc pământul, la mihai visoiu 2lucrarea amplă, viguroasă, cu substanță.

Pornit pe drumul literaturii la vremea când „arta angajată” era purtată spre victorie împotriva „artei pentru artă” de direcția ordonată de partidul unic de la acea epocă, Mihai Vișoiu a avut de așteptat vremuri mai bune pentru a începe să spună ceea ce sufletul și conștiința i-o cereau de mult. Volumul „Viață cu lupi, bani și moarte” a răzbătut, totuși, negura acelor vremuri potrivnice nealinierii partinice și a adus în atenție un condei talentat, cu o deosebită înclinație pentru proza scurtă, o înclinație intens apreciată de Fănuș Neagu și de Mircea Dinescu, limitându-ne la a aminti doar câte un vârf al unor generații, distante în timp, de scriitori definitorii pentru literatura română. Noile vremuri nu au schimbat cu nimic construcția sufletească a copilului plecat din deloc prea apreciatul cartier interbelic ploieștean Malu Roșu și devenit, rând pe rând, boxerul, profesorul, jurnalistul și acum scriitorul Mihai Vișoiu, poposit pe malul gălățean al Dunării și oprit din peregrinările vieții tocmai în imensitatea Bărăganului, la Slobozia, în geo-centrul în care țăranul român seamănă, grijește, crește, adună, plămădește și cinstește ceea ce noi, toți ceilalți, numim generic pâinea noastră cea de toate zilele. Statornicia sufletului i-a generat lui Mihai Vișoiu vârtejul care i-a făcut pana să transpună în realitate tot ceea ce i-a stat la dospit atâta amar de vreme. Astfel ne-am putut bucura de lucrări precum: „Dragoste mare cât o cruce”, „Răstignirea țăranilor”, „Moartea dinaintea morții” ori „Scârba”, fie că le citim în limba română, fie că le citim în limba engleză. Iar statornicia față de iubirea cea dintâi, boxul, a dat la iveală „Mihai Leu în altarul durerii”, „Spovedania unui învingător” și „Legendele boxului românesc”, cu generoasa contribuție a realizării performanței de a deveni campioni mondiali ai profesioniștilor, amintiți în ordine cronologică, de către Mihai Leu și Leonard Doroftei.

Despre toate aceste volume publicate, volume care ne vor fi alături, vor dezbate invitații lui Mihai Vișoiu la standul editurii e-Publishers, condusă de scriitorul și traducătorul Vasile Poenaru. Și-au anunțat prezența: Prof. Dr. Sorin Danciu, Aureliu Goci, Mircea Bârsilă, Augustin Doman, Radu Aldulescu, Ștefan Dimitriu, Lorena Țuican, Anghel Marius Râpeanu, Prof. George Potea, precum și eroii volumelor cu subiect sportiv, deja amintiții Mihai Leu și Leonard Doroftei. Dezbaterea își va trăi momentele sub genericul „Mihai Vișoiu – un mare scriitor român contemporan. Prezentare Opera Omnia” și va avea loc la standul editurii menționate, aflat în Pavilionul C4 al Romexpo, la București, sâmbătă, 4 iunie a.c., începând cu orele 15.00.

George Marin

 


Distribuie articolul:

One thought on “Mihai Vișoiu, la momentul încununării operei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *