ITM Ialomiţa : Atenţie la comercializarea ilegală a articolelor pirotehnice !

Distribuie articolul:

COMUNICAT DE PRESĂ

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite atât prin lege, cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2022, în aceasta perioadă se derulează acţiunea de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice.

Articolele pirotehnice îşi găsesc o largă aplicabilitate cu ocazia diferitelor evenimente şi festivităţi, fapt ce a făcut pe plan mondial să apară tot mai multe firme producătoare.

Urmare cerinţelor de pe piaţă, gama de produse este diversificată şi în continuă creştere. Articolele pirotehnice fac parte din categoria produselor periculoase şi având în vedere natura încărcăturilor fac obiectul legislaţiei privind regimul materiilor explozive.

Evenimentele grave petrecute în anii anteriori care soldate cu vătămări ale persoanelor fizice, explozii şi incendii de mari proporţii la depozitele de articole pirotehnice care au provocat  mari pagube materiale şi chiar umane.

În perioada Sărbătorilor se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani. Având în vedere cele prezentate, se impune efectuarea de controale la toţi deţinătorii de astfel de articole, pentru a se verifica dacă:

-aceştia sunt autorizaţi conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie;

– aceştia au angajaţi personal autorizat ca pirotehnicieni;

-mişcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea şi ieşirea acestora se face în baza documentelor prevăzute de lege;

-transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale;

-depozitarea acestora este conformă;

-daca nu sunt depăşite cantităţile aprobate pentru a fi depozitate;

-articolele sunt etichetate conform legii şi au aplicate instrucţiuni de utilizare în limba română.

Pentru neconformitățile constatate cu ocazia controalelor, se vor dispune măsuri cu termene precise de remediere și, în funcție de gradul de pericol social al faptei, se vor aplica avertismente, amenzi de la 2.000 la 15.000 lei, inclusiv se poate retrage autorizația de deținere, depozitare și comercializare a articolelor pirotehnice, conform prevederilor Legii nr.126/1995, modificată, completată și republicată.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *