Clădirea în care se desfăşoară activitatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Barbu Catargiu» al Județului Ialomița este beneficiara unui Proiect cu finanțare din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), REABILITAREA ei însemnând o cheltuială de 16,7 milioane de lei. Da, aţi citit bine, este vorba despre peste 167 de MILIARDE lei vechi.
Inclusă pe lista clădirilor cu risc seismic, clădirea a fost supusă lucrărilor de reabilitare, la acest moment ea ptezentându-se aşa cum vedeţi în fotografiile vcare însoţesc această ştire.
Potrivit specialiştilor care au realizat o Expertiză tehnică, pentru acest obiectiv se realizează lucrările de Consolidare, mansardare și refuncționalizare a sediului Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu“ al județului Ialomița și al Detașamentului de pompieri Slobozia din cadrul ISUJ Ialomița . Lucrările începute în luna octombrie a anului 2024, au ajuns în această “situaţie de lucrări”. Lucările sunt realizate de firma Axa Trans Construct SRL.
Lucrări, ca de-atâtea alte ori, cu venetici…
Conform informaţiilor oferite de Termene.ro, firma îşi are sediul în comuna Cornetu, şi în anul 2024 înregistra datorii a căror valoare nu era deloc una modică. Nu ştim dacă asta a contat la dosarul depus în vederea participării la licitaţie. Poate că până-n preziua desfăşurării licitaţiei, şi le-o fi achitat.
Că, la valoarea asta, nu cred că lucrarea se putea adăuga şirului de lucrări executate “prin încredinţare directă”, de care a avut parte în toţi anii în care, ca să scape de aşa-numitul “risc de insolvenţă” care era cotat ca foarte mare, a schimbat macazul, renunţând la activitatea de întreţinere şi reparare autovehicule, schimbând obiectul de activitate din: transporturi rutiere de mărfuri și servicii de mutare – cod CAEN 4941, în: lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale – cod CAEN 4120, astfel începând o frumoasă poveste de dragoste pentru lucrări preponderent cu statul.
Dacă vă întrebaţi de ce am făcut această scurtă incursiune în activitatea firmei, aflaţi că nimic alteva nu “ne mână-n luptă”, decât uimirea resimţită în momentul în care constatăm, încă o dată, că mai toate lucrările de anvergură sunt câştigate de către firme venetice, care, cu doar câţiva angajaţi ridică schele, unele aproape SIMULTAN, pentru 2-3 lucrări! Asta, în timp ce multe dintre firmele ialomiţene nu au lucrări, simţindu-se în pericolul de a “trage obloanele”, de a închide porţile, existând riscul de a trimite în şomaj salariaţii!