• Presupunând că şi până acum, birocraţii angajaţi în cadrul ISU au efectuat controale, informăm că în perioada 07 – 08.11.2015, după incendiul produs în Clubul #COLECTIV soldat cu moartea – până acum! – a 45 de tineri şi cu vătămarea a peste 180, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa a organizat şi desfăşurat o serie de acţiuni de control la spaţii cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, restaurante, săli de cinematograf şi spectacole.
Din cele 23 de controale planificate la spaţiile din categoria menţionată, inspectorii de prevenire au executat 14 astfel de acţiuni inopinate, nouă dintre obiectivele vizate fiind închise la data efectuării controalelor.
În cadrul acestor activităţi, derulate pe timp de noapte, cadrele Inspecţiei de Prevenire au depistat 33 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, şase dintre acestea fiind înlăturate pe timpul controalelor. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 25 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 10 avertismente şi 15 amenzi, în cuantum de 79.500 RON.
Principalele deficienţe au constat în: lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, lipsa organizării activităţii de apărare împotriva incendiilor pe locul de muncă, nerespectarea instrucţiunilor care reglementează utilizarea gazelor naturale, folosirea instalaţiilor electrice cu defecţiuni sau cu improvizaţii.
Neregulile constatate la spaţiile controlate nu s-au încadrat în categoria celor prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi.
Inspectorii de prevenire vor continua şi în perioada următoare acţiunile de control atât la spaţiile cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, restaurante, săli de cinematograf şi spectacole, cât şi la celelalte obiective planificate (operatori economici din diferite domenii de activitate, instituţii şi localităţi) de pe teritoriul judeţului.
ATENŢIE!
Potrivit normelor actuale, spaţiul trebuie autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu, în măsura în care:
– are destinaţia de alimentaţie publică şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp;
– are funcţiunea de comerţ şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 400 mp;
– este sală aglomerată (mai mult de 200 persoane la parter şi o suprafaţa ce revine unei persoane mai mică de 4 mp).
Totodată, este interzisă.
(1) Folosirea flăcării: lumânări, făclii, torţe şi altele asemenea pe timpul spectacolelor de teatru, operă, operetă, a festivităţilor desfăşurate în restaurante sau pentru ambianţă ori divertisment în restaurante, baruri, cluburi, discoteci etc.
(2) Pentru durate scurte, stabilite precis, se admite folosirea flăcării în situaţiile menţionate la alin. (1), cu condiţia asigurării condiţiilor de împiedicare a iniţierii şi propagării incendiului.