* În condiţii de PANDEMIE, când chiar şi sportul de echipă, într-o sală, cu suporteri, presupune un risc pe care legea nu-ţi dă voie să ţi-l asumi, nici ca organizator, nici ca participant, uite că edilii municipiului au găsit de cuviinţă să cheltuiască o sumă rezonabilă pentru activitatea handbalistelor…
Aşadar, Goidea şi handbalistele primesc 20 de MILIARDE lei vechi, ei ar vrea dublu! Rămâne de văzut dacă va fi suplimentată suma pe care mulţi o consideră deloc modică.
Despre neobrăzata susţinere a celor două echipe, una de handbal, cealaltă de fotbal, din banii alocaţi de la bugetul local al municipiului Slobozia, am scris, nu o dată! Toţi primarii succedaţi la putere şi-au făcut un titlu de glorie (unii zic că şi „cota parte”, dar noi nu-i credem!) din susţinerea financiară a celor două echipe, chit că rezultatele demne de toată lauda au fost anemice şi destul de rare. Adrian Mocioniu este primarul care a „depresurizat” bugetul transferând jumătate din povara susţinerii financiare către Consiliul Judeţean. Căci, aşa după cum ştiţi, sper, echipa de fotbal primeşte bani de la Moraru. Sau, cel puţin, aşa-i place preşedintelui CJI să audă vorbindu-se prin târg…!
Am scris AICI https://ziarulstirea.ro/primaria-se-retrage-din-csm-slobozia-cine-ramane-sa-plateasca-oalele-sparte/
Milostenie „tratată” cu tupeu…
Având în faţa ochilor Referatul întocmit de directorul Trifan, şi-având şi „spartele acoperit” de „Raportul de avizare” al Comisiei condusă de consilierii locali Valentin Băcanu (presedinte) şi Zainea Manuela (Secretar), primarul Adrian Mocioniu a semnat aprobarea celor 20 de MILIARDE de lei vechi pentru ca, până la anu’ pe vremea asta echipa să (se) poată juca handbal. Aşa că primarul a supus aprobării consilierilor locali un Proiect de Hotărâre având la bază Referatul cu nr. 51248/15 iunie 2020. Apoi, în şedinţa Consiliului Local al municipiului Slobozia, desfăşurată în data de 25 iunie 2020, consilierii au decis. Drept răspuns la această milostenie, domnul Nicolae Goidea – managerul echipei – a ţinut să-şi expună părerea conform căreia „ (…) 2.000.000 RON este o sumă insuficientă pentru atingerea obiectivului de rămânere în Liga Națională, fiind doar o mare risipă de bani publici cu un rezultat de dinainte știut. 3.000.000 RON este o sumă cu care se poate lupta pentru atingerea obiectivului, cu mențiunea ca această sumă să fi fost prinsă în bugetul autorității locale pentru proiecte sportive încă de la începutul anului pentru a se putea face o strategie.
Atât timp cât finanțarea echipei vine în ultima clipă, cu maxim o lună și jumătate înaintea începerii campionatului (și nu se știe 100% nici suma și nici când aceasta va fi disponibilă!), este greu de conceput o strategie, iar un obiectiv este, de asemenea, greu de asumat în astfel de situație, atât timp cât nu cunoști din timp resursele disponibile, resursele umane pe care le vei avea la dispoziție și mijloacele de care dispui sau ai dispune, etc; performanța nu se naște din neant, sportul are nevoie de susținere și în special de susținere financiară. Nu trebuie să ne diminuăm așteptările doar pentru a putea fi potrivite cu nivelul actual al performanței (care este unul mediocru la acest moment), ci trebuie să ne sporim nivelul de performanță pentru a fi conform cu așteptările noastre, numai că în această situație avem nevoie de o strategie pe termen lung, cu obiective intermediare de la an la an, cu o finanțare pe măsură care să poată fi suportată fără mari eforturi de către autorități (ideal este o finanțare public-privat), o stabilitate la toate capitolele. Abia apoi putem vorbi de așteptări, de obiective de atins, etc.
Anul trecut, cu un buget mai mare decât cel actual propus, echipa a înregistrat rezultate slabe pe plan sportiv (nu fug de răspundere și mi le asum în totalitate!), din multe alte cauze. Prima, și poate cea mai importantă, o reprezintă finanțarea târzie (exact ca în această perioadă). De aceea nu au putut fi aduse jucătoare pentru că la acest moment (iunie-iulie) nu mai sunt libere decât cele de o factură tehnico-tactică slabă, accidentate sau în curs de refacere, etc. Nu îmi pot asuma iar aceeași situație „de a încropi o echipă pe repede înainte“, în ultima clipă, pentru ca aș risipi banul public și după un an rezultatul va fi același, retrogradarea (spre deosebire de anul trecut anul acesta retrogradează direct 4 echipe), iar vinovatul principal voi fi tot eu. Eu personal consider că echipa trebuie să evolueze acolo unde poate face față din punct de vedere financiar, acolo unde pentru finanțator bugetul pe care îl poate susține nu reprezintă o piatră de moară, astfel încât clubul să-și îndeplinească obiectivele propuse. În sport nu poți avea rezultate de pe azi pe mâine fără o strategie gândită în amănunt și de la care nu trebuie să te abați. Tot ceea ce doresc să transmit este ca la acest moment nici cu un buget de 1 milion de euro anual nu pot construi o echipă competitivă care să se ridice la nivelul bugetului și al așteptărilor! Este posibil să aducem una-două jucătoare în plus… dar până la 16 trebuie completat doar cu jucătoare de un nivel sportiv slab”