Fermierul Ştefan Poienaru – condamnat la închisoare „cu executare”

Distribuie articolul:

Ştefan Poienaru este boier peste SC Agrofam Holding din Feteşti şi este unul dintre cei mai mari agricultori, dacă e să ne ghidăm după cifra de afaceri, după suprafeţele de teren exploatate şi, desigur, după cuantumul subvenţiilor încasate, an de an, de la APIA Ialomiţa. Grupul de firme Agrofam a fost înfiinţat în urmă cu vreo 20 de ani, şi se ocupă cu comercializarea cerealelor şi a plante tehnice cultivate pe o suprafaţă de peste 25.000 de hectare. Firmele păstorite de boierul Poienaru se mai ocupă şi de creşterea animalelor, comercializând lapte, brânză, carne şi alte produse obţinute din pâmânt şi de la animale…

Scriam asta, în urmă cu 2-3 ani, atunci când vă informam că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-a luat pe întrebări pe „baronul” Silvian Ciupercă, întocmindu-i dosar penal pentru matrapazlâcuri cu fonduri europene, că şi pentu „boierul” Poienaru a început cercetarea, deoarece există „suspiciunea rezonabilă” că în perioada 2009-2011, în contextul unui proiect privind modernizarea unei exploataţii agricole, prin intermediul fiicei sale Văleanu-Traicu Maria-Ecaterina, inculpatul Poienaru Ştefan a obţinut fonduri în valoare de 3.800.000 lei.
În acest caz, cercetările au scos la iveală, printre altele, faptul că echipamentul finanţat în cadrul proiectului, a fost livrat firmei beneficiare, cu mai mult de un an înainte de a fi achiziţionaPOIENARU AGROFAMt oficial în anul 2009 şi că societatea respectivă a manipulat procedura de licitaţie în mod deliberat şi intenţionat şi a creat condiţii artificiale pentru a obţine în mod ilegal şi fraudulos finanţare de la bugetul UE şi de la bugetele naţionale pentru echipamentele deja închiriate.

Şi dacă, între timp, nu mai ştim mare lucru despre arogantul Ciupercă – fostul preşedinte de la „judeţeana de partid şi de stat”, căruia i s-a dat ocazia de a se „bate cu cărămida în piept” ca un om nevinovat, uite că Poienaru încă este „în corzi”… Fapt pentru care, azi, după atâta timp în care latifundiarul Ştefan Poienaru a fost audiat şi judecat, sentința i-a fost dată de către Tribunalul Călărași, instanța hotărând să fie condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare, iar fiica sa să „încaseze” o pedeapsă 3 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare, pentru un termen de încercare de 2 ani. Înstanța le-a oferit condamnaţilor şi un „bonus”, judecătorii stabilit că ambii inculpați trebuie să plătească şi 3,8 milioane de lei (38 de miliarde lei vechi) pe care tatăl şi fiica i-au primit de la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, pe vremea când cei doi „se POIENARU 1spărgerau în figuri” ca investitori „de mare clasă” socială, dar şi profesională, chipurile!

Sigur că sentința nu este definitivă, ea putând fi „atacată”. Ceea ce nu ne îndoim că boierul va face, ştiută fiind impenetrabila lui părere potrivit căreia el este un om care a muncit cinstit şi a agonisit prin muncă…! Că doar n-o să spună că, la fel ca mai toţi fermierii, şi ’ mnealui încasează de la APIA judeţului Ialomiţa (şi, cel mai probabil, şi cea a judeţului Călăraşi), SUBVENŢII în valoare de zeci de miliarde de lei, an după an, de vreo 20 de ani…


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *