FERMIERII încasează, NU pentru cantitate, NU pentru calitate, ci pentru că …se poate!

Distribuie articolul:

  • De ani de zile asistăm la uimitoare “permutări şi aranjamente” în sfera SUBVENŢIILOR care li se acordă, prin APIA, celor care deţin terenuri agricole.

“O căruţă de bani”, un purcoi de bani PUBLICI se bagă în conturile celor care nici măcar nu sunt obligaţi să furnizeze cea mai mare parte din producţie, aici, în ţară. Ba chiar, în cazul subvenţiei “PE SUPRAFAŢĂ”, fermierul/agricultorul, nici nu trebuie să lucreze terenul, e de-ajuns doar să facă dovada că deţine o “SUPRAFAŢĂ” de pământ. Cui nu i se pare că e de-a dreptul sfidător la adresa celorlalte categorii socio-profesionale care fac producţie, fără nici o implicare din partea sattului, şi care sunt “cocoşaţi” de tot felul de “condiţii” IMPUSE de către fel de fel de instituţii ale statului care, chipurile, se aliniază cerinţelor impuse de aşa-numite “Organisme” internaţionale?

Aşa se face că, în timp ce ROMÂNII MĂNÂNCĂ PRODUSE DIN IMPORT, cele mai multe de foarte proastă calitate, fermierii se lăfăie în subvenţii acordate fără a li se pretinde să facă dovada calităţii şi a livrării, mai abitor, pe piaţa internă de consum. În fiecare an, deşi AVERILE MARI ale latifundiarilor se văd la tot pasul, Statul, Uniunea Europeană continuă să alimenteze conturile boierilor de tip postdecembrist.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 16.10. – 11.11.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans, aferentă anului de cerere 2024, un număr de 619.751 fermieri, cu o sumă totală de 854.874.337 euro (4.253.289.059 lei). Precizăm că în conformitate cu atribuțiile ce îi revin, APIA a plătit din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), suma totală de 713.449.784 euro (3.549.626.713 lei) pentru un număr de 608.275 beneficiari.               

 În IALOMIŢA…

În ceea ce privește județul Ialomița, până la această dată au fost autorizați pentru plata avansului 7.726 fermieri pentru o sumă totală de 34.089.349 euro (169.605.436 lei), ceea ce reprezintă aproximativ 95% din fermierii care au depus cerere unică de plată în anul 2024. 

Reamintim că în Campania 2024, plățile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național (BN1) se efectuează de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

 Plăţile pentru intervențiile finanțate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9753 lei/euro, iar plăţile pentru măsuri finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9756 lei/euro.”

Cei care vor să afle, să revadă, cine-s cei mai mari beneficiari ai impresionantelor sume de bani PUBLICI, n-au decât să deschidă site-ul ziarulstirea.ro şi să caute în zecile de articole ilustrând dezmăţul subvenţiilor APIA.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *