Expoziţie militară la Muzeul Judeţean Ialomiţa

Distribuie articolul:

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Consiliul Județean Ialomița anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la sediul Muzeului Județean Ialomița, situat pe bulevardul Matei Basarab, nr. 30 din municipiul Slobozia. Pentru a marca în avans ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, vernisajul va avea loc luni, 28 noiembrie 2022, la ora 11:00.

Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Muzeul Județean Ialomița, Consiliul Județean Ialomița și Inspectoratul de Jandarmi Județean Ialomița ‘’General de brigadă Nicolae Condeescu’’.

Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, articole de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

Vizitatorii vor avea ocazia să vadă în premieră o serie de uniforme militare și elemente uniformologice rare care aparțin Asociația RoMilitaria din Brăila precum: uniforma model 1952, de locotenent major pentru Trupele de Securitate/ Securitate, ținuta de serviciu; uniforma model 1957 cu semne de armă model 1958 de colonel pentru Trupele de Securitate/ Securitate, ținuta de serviciu; uniforma model 1969 de ceremonie de colonel pentru Trupele de Securitate/ Securitate, vestonul model 1978 de soldat pentru unitățile și subunitățile de Securitate-Miliție din cadrul Comandamentului Trupelor de Securitate, etc. De asemenea pentru a valorifica patrimoniul Muzeului Județean Ialomița, în cadrul expoziției vor putea fi văzute fotografii realizate de Costică Acsinte, un apreciat reprezentant al artei fotografice interbelice și un veritabil simbol al municipiului Slobozia.

Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020’’ va putea fi vizitată în perioada 28 noiembrie 2022 – 15 ianuarie 2023, de marți până sâmbătă în intervalul orar 09:00-16:00 și în zilele de duminică în intervalul 10.00-15.30. Ultimul acces se realizează cu 45 de minute înainte de încheierea programului de vizitare.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *