E timpul lor, al controalelor…la cereale!

Distribuie articolul:

* Numai cine nu vrea nu vede şi nu are bănuielile lui cu privire la controalele tematice ce se dovedesc a fi suspect de sporadice, durează puţin şi se efectuează mai la suprafaţă, nu în profunzimea fenomenului de evaziune fiscală care se practică de majoritatea producătorilor agricoli, chiar şi-atunci când în ecuaţie intră şi transportul intercomunitar…

Din raportările IPJ Ialomiţa, am reţinut pentru cei interesaţi că din politisti multidispoziţia şefului Poliţiei Române, peste 200 de poliţişti ialomiţeni au acţionat pe raza judeţului, în sistem integrat, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, în special în zonele unităţilor de alimentaţie publică, unităţilor recreative (cluburi, discoteci, baruri) şi centrelor comerciale agroalimentare.
Peste 20 de tone de cereale au fost confiscate şi peste 300 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţiştii ialomiţeni, ieri, 17 iulie a.c., în urma activităţilor desfăşurate pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, în special în zonele unităţilor de alimentaţie publică, unităţilor recreative (cluburi, discoteci, baruri) şi centrelor comerciale agroalimentare. Astfel, pe raza cereale 2 judeţului Ialomiţa s-au efectuat 31 acţiuni şi 67 de controale, în cadrul cărora au fost verificate 37 de societăţi comerciale.
Poliţiştii au înregistrat 16 dosare penale, în care sunt cercetate 11 persoane şi au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 300 de lei.
De asemenea, poliţiştii au aplicat 350 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 222.000 de lei şi s-a dispus măsura complementară a confiscării pentru bunuri în valoare de aproape 16.000 de lei şi pentru numerar în sumă totală de aproape 300 de lei.
Exemple:
* Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice cercetează reprezentantul unei unităţi economice sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală.
Cel în cauză este bănuit că în perioada ianuarie 2013 – iunie 2015, nu ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii veniturile ce ar fi fost realizate din închirierea unui teren arabil către o altă unitate economică.
Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului se ridică la aproximativ 60.000 de lei.
* Administratorul unei alte societăţi comerciale este bănuit că în perioada 2012 – 2014 ar fi înfiinţat şi ar fi obţinut producţii de evaziune fiscalacereale în cadrul societăţii pe care o administrează, fără a înregistra în evidenţele contabile întreaga producţie realizată. Totodată, cel în cauză ar fi comercializat în numele unor persoane fizice cantităţile de cereale neînregistrate în contabilitate, către diferite unităţi comerciale beneficiare, evitând astfel plata unor impozite datorate bugetului de stat. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului se ridică la aproximativ 70.000 de lei. Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală.
* Urmare a activităţilor derulate, poliţiştii au identificat la sediul unei societăţi comerciale de pe raza comunei Adâncata 8 tone de grâu, pentru care nu ar fi fost întocmite documente de provenienţă. Agentul economic a fost sancţionat în baza Legii 12/1990, cu amendă în valoare de 10.000 de lei şi s-a dispus confiscarea cerealelor în valoare de 5.200 de lei.
* O altă sancţiune contravenţională, cu amendă de 10.000 de lei a fost aplicată unei alte unităţi economice de pe raza municipiului Feteşti, la sediul căreia au fost identificate 5 tone de orz, fără documente de provenienţă.
Totodată s-a dispus şi confiscarea orzului în valoare de 3.100 de lei.
* La două societăţi comerciale de pe raza comunelor Armăşeşti şi Grindu, poliţiştii au identificat 4,5 tone respectiv 3,2 tone de grâu, pentru care nu fuseseră întocmite documentele de provenienţă. Agenţii economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în cuantum de 30.000 de lei, iar cerealele în valoare de 5.339 de lei au fost confiscate.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *